Tak de facto monopol je take zavedeny stav. Znamena to, ze je to dobre?
Netvrdím že zavedený stav je nutně vždy dobrý, pokud se ptáte na tohle.
Jinak bych rekl, ze de facto standard je spis to, co bylo zavedeno pred MS a to z dobrych duvodu
Tak ve světě PC (pro puristy IBM PC a kompatibilních) asi nebude standardem to řekněme na strojích od Sun Microsystems. To bychom také jako de facto standard na platformě PC mohli brát myši které jezdí jen po podložkách od Sunu, jak to Sun svého času měl.
Chapu, ze MS neda spat tech deset uzivatelu, kteri jeste maji dual boot DOSu a Widli 10 a kteri intenzivne vyuzivaji dosovy Word a jine ultradulezite aplikace, ale takovych je jeste mmohem mene, nez uzivatelu Linuxu na desktopu.
Mýlíte se. Problém dnes není v dual bootu Win10 a DOSu. Problém je v dual bootu Win10 třeba s Win7 nebo WinXP. Kdyby Win10 používaly RTC v UTC, tak by při bootu Win7 nebo WinXP došlo k problému. Tenhle problém je zřetězený až do dob DOSu. Jak jsem psal, jedinou správnou cestou ven je mít firmware, který bere v úvahu i time zone. A to je UEFI. Takže mi připadá, že dlouho diskutujeme o problémech strojů s BIOSem a bez UEFI, které se nejspíš už pár let neprodávají.
No a? Druhemu PC vubec nic neni do RTC PC prvniho. A jestlize uzivatel chce mit na kazdem PC RTC jinak, je to jeho vec MS nema co zkoumat jeho duvody.
Je to zbytečně nekonzistentní pro všechny uživatele. Jak jsem psal, jediné čisté řešení je mít ve firmwaru i time zone, což UEFI má.
V Redmondu strasne dbaji na veci, ktere by mohly mast uzivatele. Proto treba nepouzivaji virtualni desktopy. Ehm, tedy pouzivaji, ale protoze jsou ted od MS, tak jsou mnohem lepsi a tim padem uzivatele nematou.
Nevím co s těmi virtuálními desktopy máte. API je ve Windows NT nejspíš od první verze. Third party implementace UI byly k dispozici velmi dlouho, nic vám nebránilo je používat. Teď mají Windows předinstalovanou implementaci rovnou od MS. Osobně jsem ji použil asi třikrát, abych vyzkoušel jak to funguje. Nevidím důvod virtuální desktopy používat. Fakt nepotřebuji mít na pátém desktopu deset terminálů, na sedmém mít browser, a na dvanáctém přehrávat multimédia.