Úplný nováček se chce naučit programovat

hu

Re:Úplný nováček se chce naučit programovat
« Odpověď #90 kdy: 21. 08. 2016, 23:35:15 »
Tak Pythonu se někdy říká kompilovatelný pseudokód :-)

V jiných jazycích by to nebylo o moc delší. Nevidím důvod proč takovou jednoduchou věc vysvětlovat na pseudokódu.

Protože pokud to napíšu v Pythonu, bude čtenář muset vědět, co jsou zač dictionaries. Pokud to napíšu v céčku, neobejde se bez pointerů a dynamické alokace, v případě Javy zas bude muset tušit, že je (skoro) všechno reference. Pseudokód je language-agnostic, je to jen o malinko formálnější slovní popis.

V pseudokódu odkaz na další uzel pojmenuješ jak?

Třeba "odkaz na další uzel".

gl

« Odpověď #91 kdy: 21. 08. 2016, 23:39:44 »
Quadtree na detekciu kolizii v skakacke. Pouzival som sekvencne prehladavanie, tak mi to spomalovalo hru. Min-max algoritmus na cinsku damu. A este nejake prehladavanie s heuristikou, co si nepamatam ani v com to bolo ...   Za mojich cias enginy neboli, programator proste musel vediet programovat. Aj teraz to tak dopadava, ved naco vediet algoritmy, ved engine, a potom to vyhuluje procesor, lebo dotycny nevie poriadne ako funguje engine a co tam ma nastavit.

Nástroje jako Game Maker už existují hodně dlouho.

gl

« Odpověď #92 kdy: 21. 08. 2016, 23:41:11 »
Třeba "odkaz na další uzel".

Což je český výraz pro referenci.

gl

« Odpověď #93 kdy: 21. 08. 2016, 23:46:18 »
Pseudokód pro vkládání slova do trie z wikipedie.

Kód: [Vybrat]
algorithm insert(root : node, s : string, value : any):
    node = root
    i    = 0
    n    = length(s)

while i < n:
        if node.child(s[i]) != nil:
            node = node.child(s[i])
            i = i + 1
        else:
            break

(* append new nodes, if necessary *)
    while i < n:
        node.child(s[i]) = new node
        node = node.child(s[i])
        i = i + 1

node.value = value

Asi jsem divný, ale ten pythonovský kód mi přijde čitelnější i kdybych python vůbec neznal.

balki

« Odpověď #94 kdy: 21. 08. 2016, 23:48:26 »
Quadtree na detekciu kolizii v skakacke. Pouzival som sekvencne prehladavanie, tak mi to spomalovalo hru. Min-max algoritmus na cinsku damu. A este nejake prehladavanie s heuristikou, co si nepamatam ani v com to bolo ...   Za mojich cias enginy neboli, programator proste musel vediet programovat. Aj teraz to tak dopadava, ved naco vediet algoritmy, ved engine, a potom to vyhuluje procesor, lebo dotycny nevie poriadne ako funguje engine a co tam ma nastavit.

Nástroje jako Game Maker už existují hodně dlouho.

Ja som chodil na gympel v 90-tych rokoch, programoval som turbo pascale pod ms dosom. Neviem, co existovalo, alebo nie, no vtedy bolo halo, ze mal carmack scrollovanie ktore netrha a skutocny 3d engine.

hu

« Odpověď #95 kdy: 21. 08. 2016, 23:52:59 »
Pseudokód pro vkládání slova do trie z wikipedie.

Kód: [Vybrat]
algorithm insert(root : node, s : string, value : any):
    node = root
    i    = 0
    n    = length(s)

while i < n:
        if node.child(s[i]) != nil:
            node = node.child(s[i])
            i = i + 1
        else:
            break

(* append new nodes, if necessary *)
    while i < n:
        node.child(s[i]) = new node
        node = node.child(s[i])
        i = i + 1

node.value = value

Asi jsem divný, ale ten pythonovský kód mi přijde čitelnější i kdybych python vůbec neznal.

Český výraz pro referenci není "odkaz na další uzel", ale "odkaz".

Hele, asi bych to dál neřešil, ať si každej používá, co mu štymuje. Já na začátku jen psal, že pseudokódem neopovrhuju, pak jsem taky napsal, že je to jen kondenzovaný a  strukturovaný slovní popis; pokud narazím na rozumnou implementaci v konkrétním jazyce, samozřejme se s tím nějak poperu. Prostě bych jenom neházel všechny pseudokódové snippety do koše jen proto, že nemají definovanou formální gramatiku.

« Odpověď #96 kdy: 21. 08. 2016, 23:54:08 »
K tématu: Záleží, co tě láká. Být tebou, tak kouknu na JavaScript (či node.js, zajímá-li tě serverová stránka věci), ten jen tak nezmizí (naopak) a vždycky se bude hodit (kecy, že je to nějaký "horší"/"nižší"/"neplnohodnotný" programovací jazyk, neřeš, většinou jsou to lidé, kteří o JavaScriptu moc nevědí  :) ).
Špatnou volbou určitě nebude ani Python, který teď chytá druhou mízu, řekl bych, i když já mu moc zatím na chuť nepřišel :)

« Odpověď #97 kdy: 21. 08. 2016, 23:54:45 »
Já jsem začínal na Win s taskkill, pokračoval.jsem k Javě, tu jsem nechápal. Zkusil jsem C#, tam jsem se programovat naučil s (dnes itnetwork.cz) islandsoft.cz/devbook.cz. Pak jsem se vrátil k Javě a tu jsem pochopil (aspoň trochu) do pár dní. Pak jsem dělal v PHP, HTML, atd. weby. Nyní už zvládám Python, perl, android (Javu), a Kdo ví co dalšího. Hlavně mě zajímá Linux... A itnetwork v té době ani nabyl placeny.

Také je spousta věcí na w3scools.com, pokud se zajímá o to, jak se tvoří web.

hu

« Odpověď #98 kdy: 21. 08. 2016, 23:57:21 »
K tématu: Záleží, co tě láká. Být tebou, tak kouknu na JavaScript (či node.js, zajímá-li tě serverová stránka věci), ten jen tak nezmizí (naopak) a vždycky se bude hodit (kecy, že je to nějaký "horší"/"nižší"/"neplnohodnotný" programovací jazyk, neřeš, většinou jsou to lidé, kteří o JavaScriptu moc nevědí  :) ).
Špatnou volbou určitě nebude ani Python, který teď chytá druhou mízu, řekl bych, i když já mu moc zatím na chuť nepřišel :)

V Javascriptu neuděláš kernelovej modul, v céčku zas budeš blbě řešit webovej frontend, takže souhlas - záleží, co tě láká.

gl

« Odpověď #99 kdy: 22. 08. 2016, 00:10:42 »
Ja som chodil na gympel v 90-tych rokoch, programoval som turbo pascale pod ms dosom. Neviem, co existovalo, alebo nie, no vtedy bolo halo, ze mal carmack scrollovanie ktore netrha a skutocny 3d engine.

Začínal jsem podobně. S moderními nástroji není třeba řešit kolize. Ušetřené úsilí se dá věnovat vylepšení hry v jiném směru. Nevidím na tom nic špatného.

Kit

« Odpověď #100 kdy: 22. 08. 2016, 00:15:43 »
V pseudokódu odkaz na další uzel pojmenuješ jak?

Klidně šipkou, slovem next nebo něčím jiným. Vždyť je to jedno, jakou symboliku použiji. Důležité je, aby to bylo pochopitelné a pokud možno konzistentní. Běžné se používají i znaky řecké abecedy, které se do skutečných zdrojáků nedoporučují, ale v pseudokódu sehrávají užitečnou roli. Index nahoře či dole místo do hranatých závorek nebo mocniny. Cyklus otevřeným kroužkem se šipkou, if-then-else rozdvojenou šipkou apod.

« Odpověď #101 kdy: 22. 08. 2016, 00:24:47 »

V Javascriptu neuděláš kernelovej modul, v céčku zas budeš blbě řešit webovej frontend, takže souhlas - záleží, co tě láká.
¨

Jejda, chce se naučit programovat, ne dělat kernelový moduly. :D Ale chápeme se :) Jen si myslím, že JavaScript či Python jsou do začátku dobrými volbami :) (rozhodně bych třeba nezačínal s Javou či C++)

Koukni se na www.edx.org/course , sololearn.com, treehouse.com, třeba tě něco zaujme :)

gl

« Odpověď #102 kdy: 22. 08. 2016, 01:48:52 »
Klidně šipkou, slovem next nebo něčím jiným. Vždyť je to jedno, jakou symboliku použiji. Důležité je, aby to bylo pochopitelné a pokud možno konzistentní. Běžné se používají i znaky řecké abecedy, které se do skutečných zdrojáků nedoporučují, ale v pseudokódu sehrávají užitečnou roli. Index nahoře či dole místo do hranatých závorek nebo mocniny. Cyklus otevřeným kroužkem se šipkou, if-then-else rozdvojenou šipkou apod.

Souhlasím s indexy dole a nahoře a šipkami. Řecká písmena v identifikátorech jdou používat ve spoustě programovacích jazyků. Není důvod to v ukázkách kódu nepoužívat.

Jinak, to co radí Cikáda bych také doporučil.

TVL

« Odpověď #103 kdy: 22. 08. 2016, 07:10:07 »
Koukni se na www.edx.org/course , sololearn.com, treehouse.com, třeba tě něco zaujme :)

Jsi si jistý, že 16letý kluk bude umět dost dobře anglicky, aby dokázal v tom jazyce poslouchat přednášky a správně chápal složité abstraktní konstrukce?
IMHO nikoliv.

jurdo

« Odpověď #104 kdy: 22. 08. 2016, 08:10:50 »
Javascript na zaciatok? To asi nee, chceme kvalitneho programatora a nie patlala. Zacinat s niecim takymto mi nepride ako vhodna volba. Ked tak ten pascal alebo Cecko