Jestli to byla narážka na můj příspěvek, tak za prvé, nejsem profesionální vývojář,
Pak asi neřešíš rozsáhlé projekty, o kterých je tu řeč a nepotřebuješ to.
zeptej se, na čem lidi běžně pracují
To je věc každého, co si pořídí. Nebo jejich vedení. Hardware lze dnes pořídit téměř zadarmo, v porovnání s platem vývojářů.
ukaž mi tu profi stanici za ty peníze.
Velice snadno, tady jsem ji včera popisoval
http://forum.root.cz/index.php?topic=13639.msg174011#msg174011. Jen se DIMMy nakombinují 7x16GB + 2 x 8GB a cena se do 20k bez DPH vejde.
Co s týče tvého cvičení s projektem, asi je něco špatně, pokud každý vývojář potřebuje takové věci dělat několikrát za hodinu
Nepsal jsem, že několikrát za hodinu mění metody objektů použitých skrz celý projekt, ale že pořád dokola používá funkce na přejmenování/přesuny/rozpad do metod atd. Vývoj je přece iterativní, hrubá kostra, a pak se to dolaďuje, zjednodušuje, upravuje tak, aby šlo využít na více místech. To vše klidně v rámci pár tříd, které ve finálu vyřeší požadavek, na kterým zrovna dělám. A částí, na kterých dělají ostatní, se to nijak netýká.
a docela by mě zajímalo, jak se dá takhle fungovat v týmu. To musí být asi na každého vývojáře dva až tři lidi, kteří řeší správu gitu, ne?
Co konkrétně myslíš pod "lidi, kteří řeší správu gitu"? Git si samozřejmě řeší každý vývojář sám, dělá si commity, pravidelně stahuje commity z centrálního repo a když to své má hotové (od jednoho do třeba i sto commitů, ale to už by určitě dělal do větve), pushne to ostatním na centrální repo. Ano, může dojít ke konfliktu, ale od toho tam sedí spolu, aby si to pořešili. V praxi k tomu dochází zcela minimálně a je to standardní součástí týmového vývoje.
Překvapuje mě, jak se tady lidi brání čištění/aktualizaci kódu. Už jen tím, že se brání nástrojům, které jim to dovolí. Přitom to je to, na čem celý den dělají, s čím žijí. A dělat celý den na bordelu, to je přece smutný život.
Je pravda, že tenhle zcela zásadní aspekt práce vývojáře se na vejškách takřka neřeší. Zřejmě proto, že učitelé sami na žádných větších projektech nikdy nedělali a nemuseli se tím nikdy zabývat. Ale já to považuju za úplně zásadní, zcela stejně důležité jako správnou funkčnost. Přijde mi, že by tohle mělo být součástí profesní hrdosti vývojáře - když se na můj finální (tj. commitovaný) kód podívám, musím z něj mít radost a jo, být na něj trochu hrdý. Sračka typu "je to jedno, hlavně že to funguje a splnil jsem tak zadání" musí dlouhodobě lézt na mozek.
Navíc jsem ten, kdo ten vývojový tým ve své firmě platí, takže mám sakra velký zájem, aby výsledný kód měl dlouhodobou hodnotu, a nejenom jednorázový bastl, který pak vyhodím a zaplatím někomu jinému za napsání znovu.