Jaký programovací jazyk zvolit?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
Re:Jaký programovací jazyk zvolit?
« Odpověď #105 kdy: 28. 07. 2016, 21:55:32 »
Dovolím si nesouhlasit. C je z klasických jazyků asi nejjednodušší, naučí ho programátorsky myslet, tvořit algoritmy atd. C++, C# i Javu už pak zvládne v pohodě, když bude chtít. Nicméně C mu dá celkem nenásilně pocítit i funkci HW, což není do začátku úplně špatný. Ale jestli víš o něčem lepším (kromě Karla), nechám se rád poučit, ono se mi to dobře kecá, když C "používám" (nejsem programátor) již řadu let a ani už nevím, jak jsem k němu přišel.

Nevim, co myslis "klasickymi" jazyky? Imperativni?

Kazdopadne C ma spoustu ostrych hran, ktere proste pro zacatecnika znamenaji dost problemu. Nejjednodussi veci v nem nejsou zdaleka tak snadne jako jinde - uz jen Hello World! neni otazka minuty, ale musis pochopit dost veci. Nemluve o tom, ze je to jazyk kompilovany a pro zacatky je lepsi neco s REPLem. Dale je potreba mentor nebo dobra ucebnice zacatku (Head First, SICP, How to Design Programs...)

Za mne - Python nebo Scheme/Racket. Nebo samozrejme Swift, pokud cloveku nevadi Apple ekosystem. *)

*) urcite to nejsou jedine dobre moznosti. Jenom moznosti (pro zacatky!) o dost lepsi nez C.
Swift už běží celkem slušně i na Linuxu. Jinak bych ještě dodal Go, to má k C blízko a je vhodnější pro začátečníky.

Bohužel, implementace je v žalostném stavu. Například kompilátor Swiftu 3 není schopen přeložit následující výraz

Kód: [Vybrat]
let a: Double = -(1 + 2) + -(3 + 4) + 5

protože v něm je mnoho overloadingu (viz Exponential time complexity in the Swift type checker).

Dále Swift 3 obsahuje řadu změn, které nejsou zpětně kompatibilní (viz https://apple.github.io/swift-evolution/). Swift na mě tedy spíše působí, že je stále v nějaké alfa verzi.
Že Swift 3 nebude zpětně kompatibilní autoři upozorňují už přes rok, takže by to nemělo nikoho překvapit. Spíše než překladač by se měla vylepšit standardní knihovna pro Linux.

Lama

« Odpověď #106 kdy: 29. 07. 2016, 00:36:46 »
Překvapit asi ne, ale nasere to.

pepan

« Odpověď #107 kdy: 29. 07. 2016, 08:34:01 »
placate tu nesmysly. ty vole, to nemate co jinyho na praci?  :o

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #108 kdy: 29. 07. 2016, 09:25:25 »
No ty vole, tak neplácej s náma a nahoď něco inteligentního :D Uvědom si životní cyklus diskuzí na Rootu:

1. Je položena otázka
2. Jarda k tomu hodí vtipné vyjádření, sice k věci, ale odpověď to není
3. První vlna OT - skalní trollové - otázka se pomluví, z tazatele se udělá idiot, žádná odpověď
4. Nějaká odpověď
5. Druhá vlna OT - opět skalní trollové - odpověď se pomluví, z odpovídajícího se udělá idiot, lepší odpověď se neobjeví
6. Pár dalších odpovědí, případně jejich upřesnění
7. Trollí všichni (ale k tématu), přeměřují přirození, dělají ze sebe idioty navzájem
8. Poslední vlna OT - trolling je přesměrován zcela na OT, řeší se uprchlíci, iSalámisti, systemd, základní otázka života, vesmíru a vůbec, pan Nový vysvětluje dokonalost světa a jeho schopnost autoregulace
9. Všichni už jsou oficiálně idioti a diskuse pomalu umírá a přesouvá se k dalšímu vláknu

Kit

« Odpověď #109 kdy: 29. 07. 2016, 10:07:33 »
...

10. Objeví se někdo, kdo se pozastaví nad plácáním nesmyslů, ale opět žádná odpověď.
11. Dostane na to několik reakcí, které také neobsahují odpověď na původní dotaz, pouze tomu trollovi nějak vtipně odpoví v devíti bodech, ke kterým se následně přidávají další.

Lama

« Odpověď #110 kdy: 29. 07. 2016, 10:43:57 »
Až na bod 8. ... p.  Nový vysvětluje... P. Nový nic nevysvětluje, jen recituje naučené básničky. Něco jak Klaus.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #111 kdy: 29. 07. 2016, 10:56:44 »
Až na bod 8. ... p.  Nový vysvětluje... P. Nový nic nevysvětluje, jen recituje naučené básničky. Něco jak Klaus.
No občas to vypadá, že je to trochu mimo, ale podle mě je to celkem příjemné zpestření diskuzí. S čí je to hlavy je mi celkem jedno, ale baví mě to :)
Jen pro upřesnění, nechtěl jsem se pana Nového nějak negativně dotknout jeho uvedením v seznamu, naopak to je jeden z těch lepších bodů a tímto mu za to děkuji :)

« Odpověď #112 kdy: 29. 07. 2016, 11:04:38 »
No ty vole, tak neplácej s náma a nahoď něco inteligentního :D Uvědom si životní cyklus diskuzí na Rootu:

1. Je položena otázka
2. Jarda k tomu hodí vtipné vyjádření, sice k věci, ale odpověď to není
3. První vlna OT - skalní trollové - otázka se pomluví, z tazatele se udělá idiot, žádná odpověď
4. Nějaká odpověď
5. Druhá vlna OT - opět skalní trollové - odpověď se pomluví, z odpovídajícího se udělá idiot, lepší odpověď se neobjeví
6. Pár dalších odpovědí, případně jejich upřesnění
7. Trollí všichni (ale k tématu), přeměřují přirození, dělají ze sebe idioty navzájem
8. Poslední vlna OT - trolling je přesměrován zcela na OT, řeší se uprchlíci, iSalámisti, systemd, základní otázka života, vesmíru a vůbec, pan Nový vysvětluje dokonalost světa a jeho schopnost autoregulace
9. Všichni už jsou oficiálně idioti a diskuse pomalu umírá a přesouvá se k dalšímu vláknu

Děkuji za vylepšení dnešního dne. :D

javaman (ten nejlepší)

« Odpověď #113 kdy: 29. 07. 2016, 11:14:37 »
 ;D Něco na tom bude.

jurdo

« Odpověď #114 kdy: 29. 07. 2016, 15:36:51 »
celkom pekna matica:

http://sijinjoseph.com/programmer-competency-matrix/

PS: javaman, mozes si to pozriet a zaradit sa, kam patris :)

javaman (ten nejlepší)

« Odpověď #115 kdy: 29. 07. 2016, 17:06:29 »
Kam asi. Nějaký lopaťácký první levely jsem přeskočil už na střední.

Kit

« Odpověď #116 kdy: 29. 07. 2016, 17:39:51 »

A já myslel, že jsi pro jistotu přeskočil všechny levely.

javaman (ten nejlepší)

« Odpověď #117 kdy: 29. 07. 2016, 17:41:22 »
Ty poslední jsou dobrej start.

robotron

« Odpověď #118 kdy: 29. 07. 2016, 18:31:19 »
Ty poslední jsou dobrej start.

Ta 4. uroven v asi petine nebo desetine pripadu hovori o zverejnenem, nekdy i siroce pouzivanem kusu SW, API, atd. Mohl bys slevit ze skromnosti a hodit sem par url svejch vysledku?

« Odpověď #119 kdy: 29. 07. 2016, 20:52:51 »

A já myslel, že jsi pro jistotu přeskočil všechny levely.

;D  ;D  ;D  :D  :D