Jaký programovací jazyk zvolit?

Re:Jaký programovací jazyk zvolit?
« Odpověď #75 kdy: 28. 07. 2016, 12:13:31 »
Odpověď je tady: http://www.root.cz/zpravicky/c-je-nejvyznamnejsim-jazykem-roku-2016-tvrdi-studie-ieee/ ;D

gamer: Zkus to přepsat do Matlabu a hlavně do FORTRANu, ale maximálně F77 nebo radši staršího. Ať zvítězí brutální síla ;-)

Ale odpoved na trochu jinou otazku ;)

Já mu v tom jasno udělám - začni v C a zbytek půjde sám.

Pokud ten zacatek prezijes. C neni dobry jazyk pro vyuku a zacatky. (Coz nemeni nic na tom, ze to je dobry jazyk pro pokrocilejsi pochopeni. Ale to z nej pro zmenu nedela dobry jazyk pro vetsinu vyvoje..)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 28. 07. 2016, 12:16:52 »
Odpověď je tady: http://www.root.cz/zpravicky/c-je-nejvyznamnejsim-jazykem-roku-2016-tvrdi-studie-ieee/ ;D

Chudák javaman, tomu se asi zhroutí celej svět, až zjistí, že nejlepší jazyk je až na druhém místě za historickou neobjektovou vykopávkou  :'( Je mi ho líto  :'(

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #77 kdy: 28. 07. 2016, 12:27:58 »
Pokud ten zacatek prezijes. C neni dobry jazyk pro vyuku a zacatky. (Coz nemeni nic na tom, ze to je dobry jazyk pro pokrocilejsi pochopeni. Ale to z nej pro zmenu nedela dobry jazyk pro vetsinu vyvoje..)
Dovolím si nesouhlasit. C je z klasických jazyků asi nejjednodušší, naučí ho programátorsky myslet, tvořit algoritmy atd. C++, C# i Javu už pak zvládne v pohodě, když bude chtít. Nicméně C mu dá celkem nenásilně pocítit i funkci HW, což není do začátku úplně špatný. Ale jestli víš o něčem lepším (kromě Karla), nechám se rád poučit, ono se mi to dobře kecá, když C "používám" (nejsem programátor) již řadu let a ani už nevím, jak jsem k němu přišel.

« Odpověď #78 kdy: 28. 07. 2016, 12:45:13 »
Dovolím si nesouhlasit. C je z klasických jazyků asi nejjednodušší, naučí ho programátorsky myslet, tvořit algoritmy atd. C++, C# i Javu už pak zvládne v pohodě, když bude chtít. Nicméně C mu dá celkem nenásilně pocítit i funkci HW, což není do začátku úplně špatný. Ale jestli víš o něčem lepším (kromě Karla), nechám se rád poučit, ono se mi to dobře kecá, když C "používám" (nejsem programátor) již řadu let a ani už nevím, jak jsem k němu přišel.

Nevim, co myslis "klasickymi" jazyky? Imperativni?

Kazdopadne C ma spoustu ostrych hran, ktere proste pro zacatecnika znamenaji dost problemu. Nejjednodussi veci v nem nejsou zdaleka tak snadne jako jinde - uz jen Hello World! neni otazka minuty, ale musis pochopit dost veci. Nemluve o tom, ze je to jazyk kompilovany a pro zacatky je lepsi neco s REPLem. Dale je potreba mentor nebo dobra ucebnice zacatku (Head First, SICP, How to Design Programs...)

Za mne - Python nebo Scheme/Racket. Nebo samozrejme Swift, pokud cloveku nevadi Apple ekosystem. *)

*) urcite to nejsou jedine dobre moznosti. Jenom moznosti (pro zacatky!) o dost lepsi nez C.

gamer

« Odpověď #79 kdy: 28. 07. 2016, 12:51:26 »
gamer: Zkus to přepsat do Matlabu a hlavně do FORTRANu, ale maximálně F77 nebo radši staršího. Ať zvítězí brutální síla ;-)
To nemusím dělat, do Fortranu to už přepsali jiní: http://benchmarksgame.alioth.debian.org/u64q/fortran.html
C prostě nelze porazit ;): https://www.youtube.com/watch?v=niO16JEbpWs

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #80 kdy: 28. 07. 2016, 12:55:38 »

Kazdopadne C ma spoustu ostrych hran, ktere proste pro zacatecnika znamenaji dost problemu. Nejjednodussi veci v nem nejsou zdaleka tak snadne jako jinde - uz jen Hello World! neni otazka minuty, ale musis pochopit dost veci. Nemluve o tom, ze je to jazyk kompilovany a pro zacatky je lepsi neco s REPLem. Dale je potreba mentor nebo dobra ucebnice zacatku (Head First, SICP, How to Design Programs...)

Za mne - Python nebo Scheme/Racket. Nebo samozrejme Swift, pokud cloveku nevadi Apple ekosystem. *)

*) urcite to nejsou jedine dobre moznosti. Jenom moznosti (pro zacatky!) o dost lepsi nez C.
Swift už běží celkem slušně i na Linuxu. Jinak bych ještě dodal Go, to má k C blízko a je vhodnější pro začátečníky.

« Odpověď #81 kdy: 28. 07. 2016, 13:04:57 »
Swift už běží celkem slušně i na Linuxu. Jinak bych ještě dodal Go, to má k C blízko a je vhodnější pro začátečníky.

Ja vim, ale AFAIK nejsou k dispozici Playgrounds. Ta jsou duvod, proc jsem Swift daval na ten seznam, prestoze k nemu (opet AFAIK) zatim neexistuje vhodna ucebnice.

qwerqe

« Odpověď #82 kdy: 28. 07. 2016, 13:14:36 »
To nemusím dělat, do Fortranu to už přepsali jiní: http://benchmarksgame.alioth.debian.org/u64q/fortran.html
C prostě nelze porazit ;): https://www.youtube.com/watch?v=niO16JEbpWs
Hlavne JVM chvilu startuje a rozbieha sa (JIT), C library sa moze ciastocne inlineovat do C (funkcia v .h), parametre je treba kopirovat a prekladat medzi Javou / C, Java musi alokovat native stack.

Jednoznacne plati, ze ked chcete vybornu podporu IDE (refactoring), predvidatelnost, obrovske mnozstvo kniznic a build nastroje (mvnrepository+Maven), tak vyhrava Java s moznym prehodom na Scalu. Tie percenta vykonu sa rychlo dozenu na case vyvoja.
Ked chces rychlost vykonavania alebo chces ist low level, tak vol C.
Na aspon trochu paralelne programy alebo kde by som chcel GC a nechcel by som chaos ako Scalu, tam by som bral Go. Na prototypovanie Python.

Radovan.

« Odpověď #83 kdy: 28. 07. 2016, 13:23:10 »
F90 je Fotran, a ne FORTRAN. Tohle C potře kdykoliv, a Java když má dobrý den >:(
Asi to přepíšu do FIV sám, ale můžu to porovnat akorát s TC v DOSBoxu, a ten nebyl žádný zázrak.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #84 kdy: 28. 07. 2016, 13:30:35 »
Já nevím, už mám toho za sebou dost, abych mohl posuzovat jednoduchost pro začátečníky. Ten Python mi přijde jako dobrá volba, jak jsem psal, minimálně to naučí pěkně strukturovat a je pravda, že na první pohled to možná tolik neodradí jako C, ale zase pochopit do začátku proč je tam main, proč jsou tam závorky a proč je tam jeden include, to mi jako katastrofa nepřijde. Oproti tomu mi lispová přezávorkovanost připadá jako peklo.

Inkvizitor

« Odpověď #85 kdy: 28. 07. 2016, 14:05:41 »
Já nevím, už mám toho za sebou dost, abych mohl posuzovat jednoduchost pro začátečníky. Ten Python mi přijde jako dobrá volba, jak jsem psal, minimálně to naučí pěkně strukturovat a je pravda, že na první pohled to možná tolik neodradí jako C, ale zase pochopit do začátku proč je tam main, proč jsou tam závorky a proč je tam jeden include, to mi jako katastrofa nepřijde. Oproti tomu mi lispová přezávorkovanost připadá jako peklo.

OK, to jsme u doslovneho Hello Worldu. Kdyz ale zacnes s retezci (strcat apod.) a obecne s (de)alokaci pameti na heapu, zacne to spravne peklicko. A uzitek z toho minimalni. Predpokladany tazatel (podle me to je klasicky flamebait, nejde o skutecneho zajemce) chce bastit kolace a ne pronikat do podstaty veci.

Kit

« Odpověď #86 kdy: 28. 07. 2016, 14:09:46 »

Přezávorkovanost Lispu? Kde jsi o tom slyšel?

Napiš si Hello World v C, potom v Lispu a porovnej počty závorek. Přezávorkovanost v C je podle mne tím pravým peklem.

gl

« Odpověď #87 kdy: 28. 07. 2016, 14:44:43 »

Doví se ze SICP něco o takové základní věci jako hashmapy?

javaman (ten nejlepší)

« Odpověď #88 kdy: 28. 07. 2016, 15:03:30 »

Chudák javaman, tomu se asi zhroutí celej svět, až zjistí, že nejlepší jazyk je až na druhém místě za historickou neobjektovou vykopávkou  :'( Je mi ho líto  :'(

Jak bych to asi zjistil? Java je samozřejmě na prvním místě. Nějaký testy lopat (ieee a gamer) mě těžko přesvědčí.

javaman (ten nejlepší)

« Odpověď #89 kdy: 28. 07. 2016, 15:06:47 »

Python :D Ten je na naučení prasáren nejlepší. Nezapomeň co nejdřív s monkey patchingem a hned po tom zařaď metaprogramování, protože je cool a strašně moc je to potřeba.