Nemáš nějakou zkušenost s takovou prací v zahraničí? Já třeba se pokukoval po Rakousku - třeba někdy, spíš taková utopie. Ale jezdil jsem do Rakouska na brigádu... Nechci se chlubit, ale z němčiny jsem jezdil na olympiády, přestože jsem se vždycky umístil zhruba tak ve středu. Rakušákům jsem teda ale rozuměl velký kulový, nevím, jestli je to tak třeba i ve švýcarsku. Nedovedu si představit třeba, že bych mluvil nějak na úrovni "rakousky". Ale třeba je to jen můj problém a ostatní rozumí dobře... Třeba bych tam měsíc žil a zlepšilo by to. To jsou ale jenom domněnky a další "kdyby".
Rakouská němčina je zvláštní jazyk, ale jde jen o zvyk. Pokud člověk mluvíš spisovnou němčinou, rozumí ti normálně. Naopak to nefunguje, málokdo je ochoten držet se spisovné němčiny a neutéct při rozhovoru k dialektu. Sám jsem v Rakousku začínal jen s angličtinou a dávno zapomenutými základy němčiny ze střední. Za pár měsíců se člověk domluví všude, i když z toho má občas divný pocit.
Co se týče míst - lépe sever Rakouska - Linz, Salzburg, Innsbruck, nebo rovnou Mnichov. Vyšší náklady na život, ale víc a lépe placené práce. Spousta technologických firem, zajímavé projekty. A krásný kout světa k žití :-)
Do Švýcarska za prací odchází odchází němci a rakušáci - nemají jazykovou bariéru a "lépe zapadnou". Švýcarská firma tak nejspíš vezme raději je, než někoho z ČR (podle toho, co jsem slyšel a četl od ostatních a protože mi chodí mraky nabídek z AT/DE, ale žádné z CH).