Ziadost o zvysenie platu

Altruista

Re:Ziadost o zvysenie platu
« Odpověď #60 kdy: 18. 07. 2016, 14:11:45 »
nechapu hosi, proc ztracite cas s javamanem. vzdyt on ma nejakou schizu nebo co a taky trpi tim, ze je lopata, protoze v kazde vete spomene to slovo.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 18. 07. 2016, 14:26:14 »
nechapu hosi, proc ztracite cas s javamanem. vzdyt on ma nejakou schizu nebo co a taky trpi tim, ze je lopata, protoze v kazde vete spomene to slovo.

Má rád manuální práci a lopata je jeho oblíbený nástroj. Už se nemůže dočkat, jak si ušetří pár korun a k vánocům si koupí novou :D

Tommm

« Odpověď #62 kdy: 18. 07. 2016, 16:12:50 »
Lamu se z toho v pase ... :D

@Juro, di s tema kecama o "jako" managementu do zadeke. Tyhle moudra, co tady pises se nedaj za prve cist a za druhe je zna opravdu kazdej. S nima tady nikoho neohromis.

@Javaman, trosku s tim trollenim uber. Je to sranda, ale nic se nema prehanet. Btw, nepouzivej slovo lopata in general, protoze lidi, kterejch se to tyka, ty to sere. Ostatni se nad tim pobavi, jako treba ja, ale vzbuzuje to vasne. Nicmene sem taky lopata. 4k eur je sice ok, ale stejne si porad pripadam jak srdcovka.

@tazatel,
Tvuj kontakt je tvuj liniovej nadrizenej (organizacni sef/manazer). S nim resis primarne tve pusobeni ve firme. Resim s nim cile, rozvoj, mzdu atd.
Pockej si na pravidelny meeting s nim nebo na nejake vyhodnoceni obdobi (mesicni, ctvrtletni, ...).
Zatim se mi to osvedcilo vic nez si rezervovat cas specialne na tema mzda. Z meho pohledu je to komfortnejsi resit v ramci bezneho review a otevrit tema tam a pekne v klidu a nepushovat to nejakym separatnim meetingem.

Urcite si priprav nejaky seznam veci, na kterych pracuje - denni cinnost, projekt, ucast na nejake aktivite, zlepseni, nekde si usetril atd. Hodi se uplne cokoliv.

Kolik si rict? To zalezi pripad od pripadu. Ale data, ktera mam v ruce sou ta, ze v IT v Praze si zamestnanec zmenou zamestnavatele polepsi v prumeru cca o 15%. Tedy bych vychazel z cisel a promyslel si mozne varianty.

V zasade se hodlas vyjednavat. To znamena, ze by sis mel stanovit strategii vyjednavani a promyslet si mozne alternativy a jejich vyhody a nevyhody. Urcite nechod do vyjednavani nepripraveny a bez alternativ.

Zkusenejsi osoba te potom velmi lehce dostane do pozice, kde ty nebudes komfortni a tam te "utluce".
Pokud naopak pripraveny budes, zkusenejsi osoba ma znacne stizenou pozici a tvuj cil je se dostat do oblasti/podminek, kde se budes citit lepe ty.
Tam ho dostanes svoji pripravou a argumenty o tom na cem pracujes, co si dokazal, v cem vidis prinos te a one prace, kterou vykonavas. Pokud budes mit dostatecne silne argumenty, pro tveho sefa bude znacne tezke te dostat na sikmou plochu a odpalkovat te.

Nastav si kde ses s platem, kam by ses chtel dostat, kam se asi da dostat a co je pro tebe uspech vyjednavani.

Priklad:
Rekneme, ze beres 50 000 Kc. Zmenou zamestavatele by si si dosahl mzdy 57 500 Kc. Tedy 15% nahoru.

Zaroven je realita takova, ze  jednorazove "bezne" pripadavani se pohybuje ve firmach v rozmezi rekneme 3 - 5%.
V prikladu bych si tedy nastavil mysleni nasledovne,

57 500 by byl ideal, ale vzhledem k bezne realite v ramci zvysovani mzdy dosahnu na zvyseni na 52 500Kc.

Budu tedy vyjednavat o castku mezi 52 500 jako nejhorsi variantu meho vysledku vyjednavani a 57 500 jako nejlepsiho vysledku.
Cil je 57 500, ale moje nejlepsi alternativa bude 55 000, ktera by mohla byt shudna jak pro tebe, tak zamestavatele.

Inkvizitor

« Odpověď #63 kdy: 18. 07. 2016, 16:53:00 »
Zkusenejsi osoba te potom velmi lehce dostane do pozice, kde ty nebudes komfortni a tam te "utluce".
Pokud naopak pripraveny budes, zkusenejsi osoba ma znacne stizenou pozici a tvuj cil je se dostat do oblasti/podminek, kde se budes citit lepe ty.

Tvůj příspěvek je jako celek fajn, akorát bych chtěl podotknout, že pokud je ten nadřízený manipulativní psychopat (který utluče "argumenty" člověka, který si oprávněně přišel požádat o zvednutí mzdy) nebo nedokáže ohodnotit člověka, který ten nárok má, je to nejlepší motivace zvednout kotvy a jít si někam jinam pro těch 15%.

Jiná věc je, jestli si to skutečně ten žadatel zaslouží nebo má na výběr. Ale zůstávat někde, kde si neváží kvalitního zaměstnance, je pod lidskou úroveň.

tommm

« Odpověď #64 kdy: 18. 07. 2016, 17:48:06 »
Pokud se nelze nikam pohnout pomoci normalni diskuze a sef je, jak rikas, neco ve smyslu "psychopatickeho manipulativniho silence", potom nema cenu diskutovat s nim, ale prejit o level nad nej.

Tedy mu rict neco jako,
"Diky Adame (nadrizeny), ze sis na me udelal cas a muzeme to probrat, ale nepripada mi, ze se posouvame k nejakemu bodu vyreseni nasi debaty. Kazdy mame na vec trosku odlisny pohled a navrhuji zkusit se sejit spolecne s Karlem (nadrizeny nadrizeneho) a probrat celou vec spolecne s nim."

Tohle uz ustoji i malokterej psychous. Pokud neni situace takova, ze bullshitujes a nemas nic v ruce.

Casto je dobre aplikovat do vyjednavani treti stranu pokud se 2 strany nemohou dohodnout. Nadrizeny o level vyse celkem uspokoji roli nestranneho rozhodce.

iviak

« Odpověď #65 kdy: 18. 07. 2016, 17:56:36 »
No jooo, to som nevedel, že si tykáte v práci, "kámo", to je potom jasné, že všetci viete kto kolko zarába a môžeš to použiť ako svoj najsilnejší argument. 
Respect!!! :D :D :D
Pánové, som šokovaný ako môžu VŠ vzdelaný ľudia viesť takúto diskusiu čo tu čítam.

Ja

« Odpověď #66 kdy: 18. 07. 2016, 18:36:45 »
Vy si v práci netykáte? Já si tykám s každým, i se šéfem.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 18. 07. 2016, 22:23:32 »

Doufam, ze take jezdis kazdych 14 dni na teambuilding na sefovu chatu.

eiffel

« Odpověď #68 kdy: 18. 07. 2016, 23:05:35 »
Tak to bys letěl jak nemydlenej blesk.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #69 kdy: 18. 07. 2016, 23:20:38 »
To by take bylo, aby si v praci musel clovek tykat s kdejakym sulinem, jako treba sef. :-)

platon

« Odpověď #70 kdy: 19. 07. 2016, 07:46:55 »
My si tiez v praci tykame, dokonca aj so samotnym CEO. Tak to maju zauzivane, ale zas nevidim na tom nic hrozne.

« Odpověď #71 kdy: 19. 07. 2016, 08:30:24 »
Ano... plat/mzda často podléhá "utajení"... co utajení nepodléhá jsou pohyby na tvé účtě... takže můžeš říct, že měsíčně ti přichází na tvůj soukromý účet XX tisíc kč... nebo je tvůj účet taky vázaný smluvně pracovní smlouvou? :)

No a kdo by přeci jenom tvrdil "mami to oni ale nesmí"... tak kdyby mi klučina poslal informaci o porušení pracovní kázně na základě zveřejnění výše mzdy... tak mi dal krásný papírek, který bych si určitě schoval.

http://www.odbory-online.cz/pravni-poradna/pravni-ochrana-zamestnance/odmenovani/sjednani-stanoveni-nebo-urceni-mzdy/739-3/mzda-jako-osobni-udaj

"Informace o výši mzdy je osobním údajem zaměstnance, který s ním může nakládat podle svého uvážení. Zaměstnanec tedy může všechny své kolegy i jiné osoby informovat o tom, kolik bere, zaměstnavatel však nikoli. Zaměstnavatel rovněž nemůže zaměstnance v nakládáním s jeho osobními údaji nikterak omezovat. Přesto se v různých pracovněprávních dokumentech často objevuje ustanovení, které zakazuje zaměstnanci sdělovat třetím osobám výši své mzdy. Takové ujednání je však neplatné."
« Poslední změna: 19. 07. 2016, 08:39:42 od Tom fi »

papo

« Odpověď #72 kdy: 19. 07. 2016, 10:08:56 »
@worker: Ja si myslim ze so ziadostou o zvysenie platu by si mal ist sa svojim nadriadenym. Ak pracujes v malej firme moze to byt aj priamo sef/majitel firmy, kedze sa najskor vsetci poznate. IMHO, mal by si mat aj pripravene argumenty preco by si mal mat zvyseny plat (skills, experiences, successful projects).
Podla mna argument typu "kolega ma viac" a "ak nepridate tak odchadzam" nie je vhodny. Tvoj kolega moze mat pre firmu ovela vyssiu hodnotu ako Ty, neries preco je to tak, radsej vysvetli sefovi preco by si mal mat pre firmu vyssiu hodnotu Ty ako momentalne mas. Zamestnavatel/sef si je vedomy ze mozes ist na pohovor aj inde a ked o si o mesiac vyberies 2-3x  po dni volna tak je to jasne.

Ak si poziadas o vyssi plat, bud ho dostanes alebo nie. Podla mna je obcas dobre ist na pohovor, aspon zistis aku mas cenu na trhu prace a ci Ti niekto neponukne lepsiu/zaujimvajsiu pracu. Zatial podla mojich skusenosti treba iste veci co sa povedia na pohovore brat s "rezervou", zmluva vsetko nepokryva (hlavne v zahranici). Ale to je o skusenostiach ktore ziskas ked prejdes par firiem.
Z mojich doterajsich skusenosti by som velmi neveril recruiterom a pracovnym agenturam, najprv sa Ta opytaju co chces robit a potom Ti najdu poziciu presne pre Teba a rychlo zistis ze je to dost daleko od slubov.

javaman

« Odpověď #73 kdy: 19. 07. 2016, 11:35:03 »

"Informace o výši mzdy je osobním údajem zaměstnance, který s ním může nakládat podle svého uvážení. Zaměstnanec tedy může všechny své kolegy i jiné osoby informovat o tom, kolik bere, zaměstnavatel však nikoli. Zaměstnavatel rovněž nemůže zaměstnance v nakládáním s jeho osobními údaji nikterak omezovat. Přesto se v různých pracovněprávních dokumentech často objevuje ustanovení, které zakazuje zaměstnanci sdělovat třetím osobám výši své mzdy. Takové ujednání je však neplatné."

Moje řeč. Ať si komunisti prskají jak chtějí. Nejlepší je to řešit v nějaké korporaci, kde jsou externí lidi na švarc. Plno lidí totiž nemá představu, kolik se za ně platí a kolik z toho oni mají.

« Odpověď #74 kdy: 19. 07. 2016, 11:53:48 »
Co se týče žádosti o zvýšení mzdy... mzda je jenom jeden faktor zaměstnání.... ale chápu že chceš zvednout mzdu, takže pokračujme:

1. uvědom si proč chceš zvednout mzdu. na motivech záleží.. on je rozdíl jestli máš problém vyjít s penězi... nebo si začal plánovat rodinu a víš, že z mateřský asi nevyžijete, nebo že bys prostě chtěl žít na vyšší noze, že se rozhoduješ o koupi domu, nebo se cítíš podhodnocen vzhledem ke kvalifikaci, kolega bere víc, jsi přetížen prací oproti prvním rokům nyní děláš víc práce, propustili kolegy a máš víc zodpovědnosti, chceš si pořídit nové auto a podobně... pokud víš oč ti jde... velmi často příjde člověk na to, že výše mzdy je relativní pojem, ve finále mnoho lidem nejde o syslení peněz, aby mohli koukat na své tučné bankovní konto... Já nevím, třeba chceš za zvýšenou mzdu platit hodiny angličtiny nebo já nevím... :)
2. Pokud to jde, zvaž dostupné  možnosti jak toho co chceš dosáhnout... například navýšením mzdy, změnou zaměstnavatele, změnou pozice apod :)

Tyhle dva kroky myslím dobré, aby sis zrekapituloval v hlavě jestli je reálné co chceš, uvolnit se a získat důvěru v to vyjednávání. No a pokud nemáš vyloženě na hroty vztah z šéfem, tak to s ním běž projednat...

Třeba tady zatracovaný argument "kolega má víc, tak já chci taky" je zcela přirozený a nevím proč bych nemohl jít k šéfovy a říct něco alá:
"Ahoj Láďo, dozvěděl jsem se, že Standa bere minimálně o 10 000 víc a protože mi to připadá zvláštní, chtěl jsem s tebou až si uděláš čas probrat důvody proč tomu tak je, případně jestli bych nemohl dostat přidáno, protože podle toho co můžu zhodnotit ze svého pohledu, mám myslím podobný zkušenosti a produktivitu jako on ... Tak kdyby sis udělal někdy v týdnu čas, budu rád."

Nechat si vysvětlit okolnosti a nejasnosti "proč" je myslím zcela normální, lidský... nemusíme ze sebe dělat stroje do kterých stačí hodit korunu a on se rozběhne.... a nemyslím že je na zaměstnanci aby dělal obhajobu svých požadavků/hledal "prostředky pro svou mzdu" ("chci přidat protože koukni kolik jsem vydělal"... s takovým přístupem by nárok na odměnu měli jen vývojáři externích systémů, ale vývojáři interních by si ani neškrtli).

To javaman...
Jo a k těm platům... zveřejňování mezd přispívá ke spokojenosti a cílevědomosti práce zaměstnanců (vědí co berou, jak se můžou posouvat apod.) no a samozřejěmě i k stabilitě zaměstnanců ... víme ? :)

http://www.independent.co.uk/news/business/news/more-than-half-of-uk-employees-feel-they-need-to-change-companies-to-get-a-pay-rise-a6979301.html   (myslím že jsme na tom ještě hůře než UK)