Lamu se z toho v pase ...

@Juro, di s tema kecama o "jako" managementu do zadeke. Tyhle moudra, co tady pises se nedaj za prve cist a za druhe je zna opravdu kazdej. S nima tady nikoho neohromis.
@Javaman, trosku s tim trollenim uber. Je to sranda, ale nic se nema prehanet. Btw, nepouzivej slovo lopata in general, protoze lidi, kterejch se to tyka, ty to sere. Ostatni se nad tim pobavi, jako treba ja, ale vzbuzuje to vasne. Nicmene sem taky lopata. 4k eur je sice ok, ale stejne si porad pripadam jak srdcovka.
@tazatel,
Tvuj kontakt je tvuj liniovej nadrizenej (organizacni sef/manazer). S nim resis primarne tve pusobeni ve firme. Resim s nim cile, rozvoj, mzdu atd.
Pockej si na pravidelny meeting s nim nebo na nejake vyhodnoceni obdobi (mesicni, ctvrtletni, ...).
Zatim se mi to osvedcilo vic nez si rezervovat cas specialne na tema mzda. Z meho pohledu je to komfortnejsi resit v ramci bezneho review a otevrit tema tam a pekne v klidu a nepushovat to nejakym separatnim meetingem.
Urcite si priprav nejaky seznam veci, na kterych pracuje - denni cinnost, projekt, ucast na nejake aktivite, zlepseni, nekde si usetril atd. Hodi se uplne cokoliv.
Kolik si rict? To zalezi pripad od pripadu. Ale data, ktera mam v ruce sou ta, ze v IT v Praze si zamestnanec zmenou zamestnavatele polepsi v prumeru cca o 15%. Tedy bych vychazel z cisel a promyslel si mozne varianty.
V zasade se hodlas vyjednavat. To znamena, ze by sis mel stanovit strategii vyjednavani a promyslet si mozne alternativy a jejich vyhody a nevyhody. Urcite nechod do vyjednavani nepripraveny a bez alternativ.
Zkusenejsi osoba te potom velmi lehce dostane do pozice, kde ty nebudes komfortni a tam te "utluce".
Pokud naopak pripraveny budes, zkusenejsi osoba ma znacne stizenou pozici a tvuj cil je se dostat do oblasti/podminek, kde se budes citit lepe ty.
Tam ho dostanes svoji pripravou a argumenty o tom na cem pracujes, co si dokazal, v cem vidis prinos te a one prace, kterou vykonavas. Pokud budes mit dostatecne silne argumenty, pro tveho sefa bude znacne tezke te dostat na sikmou plochu a odpalkovat te.
Nastav si kde ses s platem, kam by ses chtel dostat, kam se asi da dostat a co je pro tebe uspech vyjednavani.
Priklad:Rekneme, ze beres 50 000 Kc. Zmenou zamestavatele by si si dosahl mzdy 57 500 Kc. Tedy 15% nahoru.
Zaroven je realita takova, ze jednorazove "bezne" pripadavani se pohybuje ve firmach v rozmezi rekneme 3 - 5%.
V prikladu bych si tedy nastavil mysleni nasledovne,
57 500 by byl ideal, ale vzhledem k bezne realite v ramci zvysovani mzdy dosahnu na zvyseni na 52 500Kc.
Budu tedy vyjednavat o castku mezi 52 500 jako nejhorsi variantu meho vysledku vyjednavani a 57 500 jako nejlepsiho vysledku.
Cil je 57 500, ale moje nejlepsi alternativa bude 55 000, ktera by mohla byt shudna jak pro tebe, tak zamestavatele.