Ziadost o zvysenie platu

worker

Ziadost o zvysenie platu
« kdy: 16. 07. 2016, 20:21:52 »
Caute, kedze s tym nemam este skusenosti, rad by som si nechal poradit tu na fore. Pracujem uz nejaku dobu ako vyvojar v istej firme kde som nadobudol dostatok vedomosti, a zlepsil skill. Jedina vec ktora ma trapi je plan. Chystam sa poziadat o zvysenie platu, ale neviem na koho by som sa mal obratit. Je lepsie ist za nadriadenym? Na personalne? Za manazmentom? Vdaka

javaman

Re:Ziadost o zvysenie platu
« Odpověď #1 kdy: 16. 07. 2016, 20:45:04 »
Nadřízenýmu oznam, že chceš přidat. Podle reakce uvidíš co dál. Pokud to bude protahovat, dej výpověď a najdi si za vysněné peníze něco lepšího ;) Jen lopaty pracují bez přidání několik let.

Medo

« Odpověď #2 kdy: 17. 07. 2016, 09:14:51 »
Zle, nema pripravenu vyjednavaciu poziciu.
Priprav si argumenty - minimum lekarov, postihane terminy, napady na inovacie, zachranenie doleziteho projektu z casovej sracky ktory zvrzal nejaky kolega (odisiel z firmy, je na dlhej PNke atd) atd...
Cim viac, tym lepsie ... Potom chod za priamym nadriadenym, a opytaj sa, ake su moznosti zdvihnutia platu.
Ak ta posle do pecka, tak je priestor na opustenie firmy.
Ak date debat, tu zacnes argumentovat, samozrejme za predpokladu, ze je rozumny a bude pocuvat.
Ak mu na tebe zalezi, necha si to prejst hlavou a prednesie poziadavky dalej.
Ak z neho vyjde nieco tak, ze sorry, neda sa, ale vidis, ze u kolegov okolo teba sa da, zase sa vraciame k hladaniu si novej prace.

Na caste striedanie zamestnani v zivotopise sa vykasli.

Juro

« Odpověď #3 kdy: 17. 07. 2016, 10:49:50 »
Suhlasim v tom, ze sa urcite dobre priprav. Zaklad je mat jasno v tom, preco by si mal byt lepsie ohodnoteny. Na nejake chyby druhych kolegov by som sa urcite neodvolaval, to je vzdy kontroverzna tema a nemuselo by to byt dobre prijate.

Lama

« Odpověď #4 kdy: 17. 07. 2016, 11:09:14 »
Zajdi na odbory zeptat se jakou kolektivní smlouvu hodlaj vyjednat na příští rok. Součástí smlouvy by mělo být i ustanovení o mzdách.

platan

« Odpověď #5 kdy: 17. 07. 2016, 11:21:08 »
Ja som nikdy zvysenie neriesil. Vzdy som odisiel do inej firmy, ale to preto, ze som celkom casto striedal pracu ako student. Naposledy som odisiel zo starej firmy do novej a prilepsil som si o skoro 700€

worker

« Odpověď #6 kdy: 17. 07. 2016, 11:34:53 »
Ja som nikdy zvysenie neriesil. Vzdy som odisiel do inej firmy, ale to preto, ze som celkom casto striedal pracu ako student. Naposledy som odisiel zo starej firmy do novej a prilepsil som si o skoro 700€

To verim zeb y to takto slo, lenze mne sa v tejto paci vsetko je super az na plat :) najprv by som sa ho radsej pokusil zjednat ako odist do inej kde by som sa mozno necitil tak prijemne .

eiffel

« Odpověď #7 kdy: 17. 07. 2016, 12:02:20 »
Každopádně se vyvaruj ultimát. ("když mi nezvednete plat, tak ...")
Pokud mi to takto podřízený podá, dostane se automaticky na silně nakloněnou rovinu.
To si můžeš myslet a v klidu proto něco dělat (shánět nové místo apod.), ale nebudeš muset jednat v časové či existenční tísni, kdy na tom ve výsledku často proděláš.
Najdi si argumenty, co z tvého zvýšení platu bude mít zaměstnavatel. (prosím nekomentovat stylem, "co je mi po tom "  apod.)
Můžes třeba i  přistoupit na mezistupeň - navýšení odměn, nikoliv základu.
A pokud odejdeš, zkus to v klidu a tak, aby jsi měl případná zadní vrátka otevřená (třeba  jako externista apod....)

javaman

« Odpověď #8 kdy: 17. 07. 2016, 13:34:08 »
Pokud mi to takto podřízený podá, dostane se automaticky na silně nakloněnou rovinu.

Tak to je asi tvůj problém. Prostě buď ho chceš za lepší peníze, nebo půjde jinam. Proč by ti programátor povídal nějaké manžerské píčoviny, abys jako nebyl uražený? Prostě jasná fakta jako u výoje. Chceš, nechceš.

ehmmm

« Odpověď #9 kdy: 17. 07. 2016, 13:44:24 »

Tomuhle nerozumim, vzdyt to tak je. Bud mu pridaj, nebo odejde jinam.
Chapu, ze to nemusi rikat nahlas, ale mel jsem za to, ze to je obecne jasna skutecnost.
?

(Proto osobne ani nehraju sceny s tim, co bych chtel nebo nechtel a zrovna si vyjednam praci jinde. Ja jako zamestnanec se snazim, aby se mnou byl zamesntavatel spokojen. Tak at se zamestnavatel snazi, at jsem s nim spokojen ja.)

Martin

« Odpověď #10 kdy: 17. 07. 2016, 13:48:00 »
Taky myslím, že nejjistější cesta k přidání je změna zaměstnavatele. "Retenční" nabídka je jen příjemný bonus, ale nefunguje to všude. Zeptej se sám sebe, co je tak super na současné práci. Buď jsi ochotný jít jinam nebo jsi ochotný dělat za současný plat.

iviak

« Odpověď #11 kdy: 17. 07. 2016, 13:56:06 »

Tak to je asi tvůj problém. Prostě buď ho chceš za lepší peníze, nebo půjde jinam. Proč by ti programátor povídal nějaké manžerské píčoviny, abys jako nebyl uražený? Prostě jasná fakta jako u výoje. Chceš, nechceš.

Kecy, a zbytočné napínanie struny, keď sa dá dohodnúť, nepotrebuješ si dokazovať že si alfasamec nejakými vyhrážkami a keď sa nedá tak je normálne že si pravdepodobne hľadám druhú prácu a nadriadený by s tým mal počítať rovnako ako by si ty mal počítať s tým že ti môže povedať, že zajtra nemusíš chodiť.
Ďalšia vec, je možné, že nejednáš priamo s tým, čo určuje výplaty, takže ti môže za dva týždne, alebo v deň výplaty oznámiť, že "nevedel som ti vykecať to pridania, ale mohol som ti aspoň odmeny napísať"...

Diplomacia nie je niečo, čo by mali ovládať len manažéri.

Urči si hlavne argumenty prečo by ti mali pridať (to že kolega má viac, prečo ty nie? nie je argument ) a podaj to ako človek čo mal detskú izbu a nie ako niekto kto vyrastal na hnoji.
So žiadosťou o zvýšenie platu som problém nikdy nemal.

javaman

« Odpověď #12 kdy: 17. 07. 2016, 14:00:48 »

Kecy, a zbytočné napínanie struny, keď sa dá dohodnúť, nepotrebuješ si dokazovať že si alfasamec nejakými vyhrážkami

Urči si hlavne argumenty prečo by ti mali pridať (to že kolega má viac, prečo ty nie? nie je argument )

Jak dohodnout? Z 90 % případů mi každý akorát tvrdil, že to není problém, ale že ne hned. Tak jsem to měl hned jinde. Nevidím v tom problém. Oni asi také ne, že jim odcházeli ti nejlepší.

Pokud má kolega víc, tak to snad argument je, ne? Kolega je lopata, která nic neumí a má brát stejně? Tak to asi těžko. Nebo to, že je kolega lopata, už argument je?

Juro

« Odpověď #13 kdy: 17. 07. 2016, 14:17:15 »

Pretoze ked mi niekto povie, ze zvazuje odchod, tak moja skusenost je taka, ze tak skor alebo neskor urobi. Ja som ako manazer videl tolko odchodov zamestnancov, ze viem, ze kazdy je nahraditelny.  Na druhej strane, ak mi niekto, kto ma vysledky povie, ze chce viac penazi alebo robit na inom type uloh, tak ho podporim. Ved aj ja mam zaujem aby boli sikovni ludia spokojni. A potom su ludia, co sa nejak extra nesnazia a proste pridu, ze chcu vyssi plat. Ked sa ich opytam na dovod, je to pre nich rovnaka zahada ako pre mna. Vyjdem im v ustrety a poviem: "dobre, bud trochu proaktivny a pomohlo by mi, keby si sa ujal tohoto, tym aj ty profesionalne porasties a aj ja ti budem moc zvysit plat" a oni sa na to vykaslu.

javaman

« Odpověď #14 kdy: 17. 07. 2016, 14:20:53 »
Tak to pak stavíš lopata týmy. Tam je opravdu každý nahraditelný. Zkus nabírat špičkové odborníky za 120+ a pak mi říkej, že jsou lehce nahraditelní.

Ale jinak s tebou souhlasím. Líbí se mi, že chceš lidi podporovat. Já to obvykle oznamoval i předem, ale většina lidí na to nereaguje (protože to asi nehoří). Takže je lepší dát rovnou výpověď a neřešit to. Pak přichází fáze 2, jestli je možnost to nějak odvrátit...