Magisterské studium IT (FEL ČVUT vs MFF CUNI)

Martin Dráb

Re:Magisterske studium IT (FEL CVUT vs MFF CUNI)
« Odpověď #15 kdy: 02. 07. 2016, 19:09:11 »
Citace
Este ak mozem otazku, zaujimalo by ma ci ten magister na CUNI je naozaj taky teoreticky ako sa hovori, alebo je taky len bakalar?
Přišel mi méně teoretický než bakalář. Volil jsem poměrně praktické zaměření (Softwrové systémy -> systémové architektury). Podle mě výbornou vlastností té školy je, že pokud tě zajímají předměty z jiných oborů, můžeš na ně chodit bez omezení (podobně to platí pro navštěvování magisterských předmětů na Bc.).

I tak si myslím, že je to pojetí na MFF teoretičtější než jinde, ale vznikají i vyloženě praktické předměty (administrace virtualizační infrastruktury, vývoj mobilních aplikací...), zejména v poslední době se to rozrůstá.

Pracovat se při škole dá. U bakaláře bylo dobré si tak jeden rok od práce odpočinout a zjistit, jak je to studium náročné, ale u Mgr. by to mělo být jednodušší. Ale jelikož jsem na MFF začínal bakalářem, nedokážu to tak době posoudit.

Jenda

« Odpověď #16 kdy: 02. 07. 2016, 21:02:02 »
Přišel mi méně teoretický než bakalář.

Zajímavé, no nechám se překvapit. Mně ze seznamu předmětů SW&D inženýrství přijde, že tam vlastně nic teoretického není.

Podle mě výbornou vlastností té školy je, že pokud tě zajímají předměty z jiných oborů, můžeš na ně chodit bez omezení (podobně to platí pro navštěvování magisterských předmětů na Bc.).

Většinou ale máš jenom pár volitelných kreditů za semestr, takže tam můžeš chodit (stejně jako tam může chodit kdokoli z ulice, kdo třeba ani není studentem CUNI -- já jsem takhle na střední chodil na pár přednášek na natur.cuni), ale takto získané kredity nevyužiješ (pokud neprodlužuješ studium).

student

« Odpověď #17 kdy: 02. 07. 2016, 21:32:25 »
Citace
Citace

Zajímavé, no nechám se překvapit. Mně ze seznamu předmětů SW&D inženýrství přijde, že tam vlastně nic teoretického není.
Tiez som prave pozeral predmety tohto oboru a jediny teoreticky prisiel len "Základy složitosti a vyčíslitelnosti"
http://www.mff.cuni.cz/studium/bcmgr/ok/i3b23.htm

Este by som sa chcel opytat ako je to s tymi kredtmi? Za povinne predmety tam je 60kr + 48kr za pov. v. = 108kr ... a co zvysnych 12kr ?

peto

« Odpověď #18 kdy: 02. 07. 2016, 22:48:23 »
Citace
Citace

Tiez som prave pozeral predmety tohto oboru a jediny teoreticky prisiel len "Základy složitosti a vyčíslitelnosti"
http://www.mff.cuni.cz/studium/bcmgr/ok/i3b23.htm

Este by som sa chcel opytat ako je to s tymi kredtmi? Za povinne predmety tam je 60kr + 48kr za pov. v. = 108kr ... a co zvysnych 12kr ?
Co ta zaujme. Povinne volitelne alebo volitelne. Zaujimaveho je na MFF dost a ako pise Jenda, mozes si zapisat aj predmety z inych fakult. Docela oblubena medzi matematikmi bola "Biologie bunky".

student

« Odpověď #19 kdy: 02. 07. 2016, 23:07:16 »
Citace
Co ta zaujme. Povinne volitelne alebo volitelne. Zaujimaveho je na MFF dost a ako pise Jenda, mozes si zapisat aj predmety z inych fakult. Docela oblubena medzi matematikmi bola "Biologie bunky".

Aha tak :) takze nieje ziaden zoznam predmetov, predany studijny obor z ktorych si mam vybrat? Je to uplne jedno ake predmety si dam?

Martin Dráb

« Odpověď #20 kdy: 03. 07. 2016, 00:09:49 »
Citace
Datové struktury I jsou hodně teoretické (probírají se různé datové struktury a analyzují se operace na nich, dost dopodrobna, spousta technických důkazů)... možná se to ale s obměnou přednášejících trochu zlepšilo. Dost z nás tento předmět vidělo jako jeden ze dvou nejhorších na magisterském studiu (koukám, že ten druhý, Pravděpodobnostní metody, tam nemáte).

Citace
12 kreditů
Ano, můžeš si zapsat cokoliv. Stačí si třeba projít předměty vyučované na různých katedrách. Pokud tě třeba zajímají věci kolem šifrování, mrkni na Katedru algebry. Žádný seznam na volitelné předměty není, v Karolince (barvu již nevím) bys měl najít ale seznam snad všech předmětů vyučovaných na MFF.

Jenda

« Odpověď #21 kdy: 03. 07. 2016, 01:33:07 »
Žádný seznam na volitelné předměty není, v Karolince (barvu již nevím) bys měl najít ale seznam snad všech předmětů vyučovaných na MFF.
Jenom bych chtěl poznamenat, že se opravdu ani není třeba omezovat na MFF. Jdou zapsat například i předměty z Přírodovědecké fakulty. A jak už tu bylo řečeno, MB150P31 je hustý předmět. Pak jsem ještě chodil na nějakou parazitologii, která už se neučí.

Jenda

« Odpověď #22 kdy: 03. 07. 2016, 01:34:19 »
Hm, možná to bylo MB140P26, ale tehdy to přednášel někdo jiný.

peto

« Odpověď #23 kdy: 03. 07. 2016, 01:59:39 »
Este ak mozem otazku, zaujimalo by ma ci ten magister na CUNI je naozaj taky teoreticky ako sa hovori, alebo je taky len bakalar?
To je vec studijneho planu. Niektore plany (Teoreticka informatika) maju viac teorie ako bakalar, niektore su priblizne na rovnakej urovni (Umela inteligencia) a niektore maju teorie menej (Softwarove systemy).

SW systemy maju spolu 3 teoreticke predmety (Zlozitost a vycislitelnost, Datove struktury I, Pravdepodobnostne metody). Okrem toho je to cisto prakticke.

No mna prave zaujalo softwarove a datove inzinierstvo ... nevies ako je na tom tento obor ?
Nema teoreticke Pravdepodobnostne metody - dalej zalezi na vybere volitelnych predmetov. Veci okolo databazi (kod zacina na NDBI) tam su skor teoreticke.
Vseobecne pravidlo, ktore vacsinou plati - ked to uci Katedra distribuovanych a spolahlivych systemov (D3S), tak je to prakticky orientovane. Ked je v popise predmetu pisane nieco o praktickej praci, tak je to prakticke. Inak je to teoria, ktora nemusi byt az taka zla (algoritmy na tabulu, fungovanie sieti), ale to tusim nechces.

Pozeraj sa na statnice - podla toho sa hodi mat predmety.

Yarda

« Odpověď #24 kdy: 03. 07. 2016, 07:42:33 »
BTW: Od FEL se oddělila FIT https://www.fit.cvut.cz/
Předloni jsem byl na setkání absolventů FEL ČVUT
http://www.fel.cvut.cz/cz/elektra/setkani/setkani_2014.html
byl tam děkan FEL a bývalý rektor ČVUT. Děkan povídal, že to ke škoda, bývalý rektor naopak, že je to dobře. Čekal jsem, jestli si nedají přes držku. Ale zklamali mne.

drillX

« Odpověď #25 kdy: 03. 07. 2016, 09:33:49 »
Nechci zakládat nove vlakno protoze se to tyka take magistra fel ČVUT, ale pokud by někdo měl vypracovane okruhy na přijímací zkoušku OI byl bych mu moc vděčný

https://oi.fel.cvut.cz/cs/prijimaci-rizeni

drillX

« Odpověď #26 kdy: 03. 07. 2016, 09:41:55 »
Nechci zakládat nove vlakno protoze se to tyka take magistra fel ČVUT, ale pokud by někdo měl vypracovane okruhy na přijímací zkoušku OI byl bych mu moc vděčný

https://oi.fel.cvut.cz/cs/prijimaci-rizeni

nebo statnice, ono to bude zřejmě totéž

iwtu

Re:Magisterské studium IT (FEL ČVUT vs MFF CUNI)
« Odpověď #27 kdy: 06. 07. 2016, 10:18:53 »
Ahoj.

Par spoluziakov prestupilo na Mgr. na CVUT a viac krat by tam nesli. Z MFF boli zvyknuti, ze vela problemov riesia sami a hladaju, ako ich riesit. Ked sa zaseknu, tak konzultacia. Co bol obcas dvojsecny mec, lebo vela ludi riesilo problemy dost blbe. Ale zas, ono Ti to da pomerne mnoho. Potom, co predstupili na CVUT, boli sklamany, lebo dostavali problem a presny postup ako to riesit, teda oni to defakto iba implementuju. To im asi vadi najviac, co som sa ich pytal.

Na MFF dost zavisi od programu. Sice su teraz nejake nove, co vyucujucu sa velmi nemenia. Niektori su skveli, niektori priemerni, niektori neschopdni pedagogovia. Ale fakt malokedy sa stane, ze ak niekto nieco prednasa, tak v tom obore nebude dobry. Ze ak si aj k tym nechopnym pedagogom najdes castu a naucis sa s nimi hovorit, budes z toho tazit. Ono defacto iba staci davat bacha, na co sa clovek pyta. I ti neschopni pedagogovia vedia na otazku odpovedat pomerne presne, i ked to studentovi nie vzdy musi davat zmysel.

Ako funguje SW engineerstvo na MFF neviem, tam nemam vela kamosov ale aspon o tych zopar vyucujucich co viem, tak su vacsinou extratriedy. Ale pre mna osobne taky obor nema vyznam studovat, lebo SW engineerstvo ak potrebujes, naucis sa v praxi. Ale ty asi fungujes inac. Ja dostanem problem a vyriesim ho, po ceste sa naucim, co bude treba. Co sa tyka zamestania, tak mam pocit, ze programatori prezivaju znova zlaty vek, teda strachovat sa naozaj nemusis.. Matematicka lingvistika ci umela inteligecia mi pride ako obor daleko pritazlivejsi a musis sa hladat, aby si sa s tym stretol v praxi. Kdez to SW engineerstvu sa asi nevyhnes, tak ci tak..

Teda z toho co viem, ak chces zadania a presny postup ako to riesit, tak CVUT. Inac mozes skusit MFF. Ono.. vela ludi na MFF maju fakt krasnu povahu a su prijemni. Z CVUT som pocul veci ako poziciam Ti poznamky za peniaze alebo pomozem Ti s ulohou za peniaze, co sa mi na MFF nikdy nestalo..

spinostropheus

« Odpověď #28 kdy: 08. 07. 2016, 01:42:15 »
..ano, je to hrozné. Sice jsem na doméně .cz.. mluvím o českých školách, ale neumím česky.. Co třeba slovenská škola? Tam není čeština úřední jazyk a určitě splní Tvá očekávání.
 Jen by mě zajímalo, kde se bere ta odvaha každé naplávy kritizovat. Nikdo Tě rozhodně nenutí.  Poslouchám už léta výroky jako tento.. Od poláků, slováků, rumunů a jejich to stále víc a víc..  Po tom, co jsem zažil v 93tím v Blavě na tom mám jen jednu reakci soudruhu...

gl

« Odpověď #29 kdy: 08. 07. 2016, 20:42:58 »
..ano, je to hrozné. Sice jsem na doméně .cz.. mluvím o českých školách, ale neumím česky.. Co třeba slovenská škola? Tam není čeština úřední jazyk a určitě splní Tvá očekávání.
 Jen by mě zajímalo, kde se bere ta odvaha každé naplávy kritizovat. Nikdo Tě rozhodně nenutí.  Poslouchám už léta výroky jako tento.. Od poláků, slováků, rumunů a jejich to stále víc a víc..  Po tom, co jsem zažil v 93tím v Blavě na tom mám jen jednu reakci soudruhu...

Když mu nerozumíš, tak to nečti. My ostatní dokážeme číst v jazyku kde je 99% slov stejných jako v češtině. On narozdíl od tebe tu školu studoval napsal názor, který může být pro někoho užitečný.