Proč jsou všichni proti systemd?

Trident

Re:Proč jsou všichni proti systemd?
« Odpověď #121 kdy: 05. 06. 2016, 12:56:29 »
Tyjo nevím nevím, ale podobné projekty končí taky dost špatně.
Tak nevíme, o jakém zařízení Viki mluví, třeba to je "OS" pro tři tranzistory, který jsou schopní inhouse i formálně verifikovat, co ty víš :) Ale jinak to samozřejmě vypadá jako klasický NIH syndrom. Různých RTOSů jsou na světě mraky, moc si nedovedu představit, že by "vcelku malá" firma nutně potřebovala vlastní a napsala by ho kvalitněji než ty existující, industriálně prověřené :)
Tak tak. Navic statisice nejsou zadne penize. To je plat par dvou/tri vyvojaru v CR na mesic. Na to si i firma muze vzit i pojistku. Horsi jsou ztraty zacinajici na milionech denne(uvazuji stale malou ci stredni firmu). V prumyslu overene OS jsou certifikovane, formalne verifikovane, s dobrou podporou (kdekoliv clovek zavola a muze mit x hodin na telefonu developera a poslou mu do hodiny patch). Hlavne je to verifikovane i s existujicim hardwarem ktery nemusi byt masove dostupny. Dalsi vec je "knowledge base". Kolik zkusenoych developeru sezenu na PepaZdepaOS a kolik na VxWorks? Kdo poskytne podporu v pripade pruseru?
OS pro tri tranzistory nenazyvam OS, ale primo bezici program bez OS:) Psat OS kvuli mikrovlnce muze jen podceneny hipik z cvut.

« Odpověď #122 kdy: 06. 06. 2016, 07:35:00 »
Čistě moje subjektivní zkušenost:

Nemám nic proti systemd jako initu. Je mi docela ukradené, jestli se píše script, nebo nějaký konfigurák. Zrychlení bootování? Fajn.

Problém je, že systemd není jen init. Ta sračka snědla půlku linuxu a pořád se rozpíná dál. Myslel jsem, že se asi poseru, když jsem před půl rokem dostal v práci pár serverů ať na nich něco udělám a nebyl jsem schopný ani spustit síť, protože půl linuxu bylo nahrazeno systemd blbostma a já se můžu po 10 letech spokojeného adminování v malém všechno přeučit.

Někdo to dobře vyjádřil tímhle gifem:

Poslední kapka pro mě byly ty jejich plány na nahrazení cronu a teď jak si vymysleli, že budou killovat běžící procesy po odhlášení uživatele, takže tmux, screen a byobu musí dělat úpravy. To ani nepočítám notoricky špatnou podporu a neochotu opravovat bugy celé roky. Celý ten jejich přístup je jedna gigantická arogance ke zbytku komunity.

Myslím, že to je ten důvod, proč jsou „všichni“ proti systemd.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #123 kdy: 06. 06. 2016, 08:06:26 »
Problém je, že systemd není jen init. Ta sračka snědla půlku linuxu a pořád se rozpíná dál.

http://natura.baf.cz/natura/1994/10/9410-10.html

Jann

« Odpověď #124 kdy: 06. 06. 2016, 13:36:32 »
Tyjo nevím nevím, ale podobné projekty končí taky dost špatně.
Tak nevíme, o jakém zařízení Viki mluví, třeba to je "OS" pro tři tranzistory, který jsou schopní inhouse i formálně verifikovat, co ty víš :) Ale jinak to samozřejmě vypadá jako klasický NIH syndrom. Různých RTOSů jsou na světě mraky, moc si nedovedu představit, že by "vcelku malá" firma nutně potřebovala vlastní a napsala by ho kvalitněji než ty existující, industriálně prověřené :)

Embedded OS může být velmi minimalistický, problém v tom nevidím. Pracoval jsem ve dvou firmách zabývajících se embedded řešeními a každá měla své proprietární OS. Taktéž nevidím problém v tom, že by se nedal napsat kvalitněji než komerčně dostupné. Komerční OS obsahují spoustu balastu kvůli univerzalitě a rozhodně bych neřekl, že to píšou nějací géniové z jiné planety. Že je něčeho mraky ještě neznamená, že to splňuje specifické požadavky a že je to kvalitní. Pokud jde o různé certifikace, tak se stejně pak certifikuje celé řešení a zde může být v případě externě dodaného OS dokonce problém, protože budete muset dokládat např. neregresní testy - a ty seženete kde?
Váš údiv je způsoben tím, že se v industry automation a embedded evidentně nepohybujete, takže "neznáte mapu". :) Ale toto opravdu není nic výjimečného, spíš naopak.

« Odpověď #125 kdy: 06. 06. 2016, 14:00:15 »
Váš údiv je způsoben tím, že se v industry automation a embedded evidentně nepohybujete, takže "neznáte mapu". :)
Jasně, však jsem nic takovýho ani netvrdil :)

asdsdf

« Odpověď #126 kdy: 09. 06. 2016, 23:30:39 »
Ta sračka snědla půlku linuxu a pořád se rozpíná dál.
Mne to zas pripomenulo scenu z filmu Gridhouse planeta teror  :)
https://youtu.be/-2vHpyi1dhU?t=14m50s
"Where is that shit ? Everywhere"

.nortin65536.

« Odpověď #127 kdy: 09. 07. 2016, 13:41:47 »

Tak widle to dotahly uz tak daleko, ze se nenechaj ani vypnout, kdyz se nejakej servis rozhodne, ze komunikovat nebude. Takze si musis dojit sahnout na power fyzicky.

Stale sa to da fyzicky riesit na dialku. Das dva stroje oproti sebe a pomocou ejectu CD/DVD mechaniky na jednom stroji tuknes do resetu toho druheho.
Horsie by bolo keby obidva stroje zatuhli alebo vypadlo spojenie  ;D

tyvole

« Odpověď #128 kdy: 09. 07. 2016, 14:57:20 »
ted jsem potreboval na debian 8 zmenit  dns
tak jsem zapsal konfiguraci do /etc/resolv.conf jako jsem to delal 10 let a vzdycky to bez problemu slo.

ted to zmrdany systemd vsechno prepisuje

debian sel totalne do sracek s prichodem systemd
se nedivim ze jeho zakladatel spachal nedavno sebevrazdu

.nortin65536.

« Odpověď #129 kdy: 09. 07. 2016, 15:21:31 »
Ale to bolo kvoli niecomu celkom inemu. Pachat samovrazdu kvoli praci, ktoru mozes hocikedy zmenit, je cista blbost.

« Odpověď #130 kdy: 09. 07. 2016, 16:14:49 »
Ale to bolo kvoli niecomu celkom inemu. Pachat samovrazdu kvoli praci, ktoru mozes hocikedy zmenit, je cista blbost.

byla zřejmá nadsázka...

Kolemjdoucí

« Odpověď #131 kdy: 11. 07. 2016, 02:31:24 »

byla zřejmá nadsázka...

A to se pozná jak? Já bych se nedivil, v kombinaci s duševní poruchou která mu znemožnila se účinně bránit proti pronikání systemd...

MP

« Odpověď #132 kdy: 11. 07. 2016, 09:21:41 »
ted jsem potreboval na debian 8 zmenit  dns
tak jsem zapsal konfiguraci do /etc/resolv.conf jako jsem to delal 10 let a vzdycky to bez problemu slo.

ted to zmrdany systemd vsechno prepisuje

debian sel totalne do sracek s prichodem systemd

Chyba mezi zidli a klavesnici. Co kdyby jste si zkontroloval konfiguraci site?

j

« Odpověď #133 kdy: 11. 07. 2016, 10:10:19 »
Proc by mel neco kontrolovat? Tenhle soubor ke konfiguraci DNS slouzi odjakziva. Proto se to taky menuje konfiguracni soubor, zejo ...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #134 kdy: 11. 07. 2016, 10:56:37 »
Dneska se ale na tom musi nastavit immutable atribut.