Proč jsou všichni proti systemd?

jeniceek

Proč jsou všichni proti systemd?
« kdy: 17. 05. 2016, 15:20:11 »
Ahoj, zkoumal jsem rozdíly mezi systemd a initem a zdá se mi že systemd je postatně lepší, modernější a bezpečnější řešení. Proč jsou všichni správci proti systemd? Většinou totiž řeší všechno, na co si kdy stěžují. Podle mně jsou prostě líní učit se něco nového. Co vy na to?

ES

Re:Proč jsou všichni proti systemd?
« Odpověď #2 kdy: 17. 05. 2016, 15:51:44 »
Ja nejsem proti, me systemy ho nemaji (openbsd). Vlastne jsem ho nikdy ani poradne nevidel. a to je uz na svete dlouho.

« Odpověď #3 kdy: 17. 05. 2016, 15:57:08 »
...dodal bych k té diskusi jenom jedno:

Proč jsou všichni správci proti systemd? Většinou totiž řeší všechno, na co si kdy stěžují.
Admini oceňují především stabilitu. S klasickými init systémy se naučili pracovat, znají jejich vlastnosti (dobré i špatné), nemusí se bát, že jim podrazí nohy v nejmíň vhodnou chvíli, umí hodně dobře předvídat jejich chování a umí je v případě chyby rychle opravit.

Systemd je natolik nové a živé, že admini mají (podle mě oprávněný) strach z nepředvídatelnosti. Navíc systemd adminům přináší jenom málo, pro servery má jenom málo killer features, jestli vůbec nějaké. Největší plus je asi potenciálně lepší integrovatelnost s kontejnery. Druhé plus může být automatické restartování služeb, ale na to už nástroje existují i pro klasické inity (supervisord, daemontools apod.)

Takže typický nespokojenec je admin, typický spokojenec uživatel desktopu (typicky jenom proto, že mu to božsky rychle bootuje ;) )

« Odpověď #4 kdy: 17. 05. 2016, 16:04:48 »
typický spokojenec uživatel desktopu (typicky jenom proto, že mu to božsky rychle bootuje ;) )
na to mam SSD a ne nejaky programy...
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #5 kdy: 17. 05. 2016, 16:08:36 »
A když máš SSD i systemd, tak ti to místo pěti sekund bootuje čtyři, což je přímo orgiastický zážitek :)))

« Odpověď #6 kdy: 17. 05. 2016, 16:09:14 »
typický spokojenec uživatel desktopu (typicky jenom proto, že mu to božsky rychle bootuje ;) )

SSD je jedna cast reseni. Init musi byt druha - predstav si, ze mas init, ktery spousti veci jednu za druhou a jedna z tech veci trrrrrvaaaaa (trebas protoze se pokousi o neco na siti...)

(Tim nerikam, ze jak to resi systemd je jedine mozne reseni toho problemu. Jen ze SSD samotne nestaci a nevhodny SW ti muze zpusobit pomale bootovani i na rychlem HW)

« Odpověď #7 kdy: 17. 05. 2016, 16:12:59 »
Pak je asi potreba definovat hranici mezi rychlym a pomalym bootem.  Mozna mam jen stesti na to ze nepotkavam "spatne" programy a vidim proste jediny realny rozdil v rychlosti bootovani HDD vs SSD (u widli samozrejme taky cisty system vs nejakou dobu pouzivany system)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #8 kdy: 17. 05. 2016, 16:39:53 »
Proti nejsou všichni správci – naopak podle rychlosti šíření systemd se dá soudit, že proti je jen menšina.

Důvody, proč jsou v internetových diskusích často vidět komentáře proti systemd jsou: nadávat na systemd je módní, konzervatismus správců, technické důvody (chyby v kódu apod.) a jiné. Poměr mezi těmi důvody bych viděl klasicky na 90 % : 9 % : 0,9 %.

« Odpověď #9 kdy: 17. 05. 2016, 16:41:54 »
Důvody, proč jsou v internetových diskusích často vidět komentáře proti systemd jsou
To je jenom "zbozne" prani, doklady pro to zadne nemas.

Viky

« Odpověď #10 kdy: 17. 05. 2016, 16:47:34 »
Ale ta rychlost bootu je dnes fakt úžasná killer feature! Koukám na up-time svého nouťase, ze kterého píšu, a vidím tu 77 dnů. No uznejte - když mi systém naběhne o 5 s dřív! To ušetřím 5 s života každé 2 měsíce! A kvůli tomu se už rozhodně vyplatí totálně rozes...t, co 40 let fungovalo.

Systemd je špatný už kvůli tomu, že jde proti základní myšlence unixů - spousta malých utilitek a skriptů dělajících dobře pokud možno jednu věc, jež je možné různě spolu kombinovat, provazovat a přesměrovávat jejich - pokud je to možné - textové vstupy a výstupy. Systemd tohle všechno popírá od A do Z. Jedna velká splácanina, binární logy, autoři se zřejmě řídili i heslem "co oči nevidí, to srdce nebolí"...

Viky

« Odpověď #12 kdy: 17. 05. 2016, 17:16:33 »
http://0pointer.de/blog/projects/the-biggest-myths.html

To jen dokazuje, že to jsou opravdu diletanti, kteří vůbec nic nepochopili a mají se ještě hodně co učit. Já furt říkám, že ještě horší než blbec je polovzdělanec.

« Odpověď #13 kdy: 17. 05. 2016, 17:51:41 »
http://0pointer.de/blog/projects/the-biggest-myths.html

To jen dokazuje, že to jsou opravdu diletanti, kteří vůbec nic nepochopili a mají se ještě hodně co učit. Já furt říkám, že ještě horší než blbec je polovzdělanec.

Jako kdyz nekdo tvrdi, ze je to kvuli rychlosti a ono neni? ;)

« Odpověď #14 kdy: 17. 05. 2016, 18:10:12 »
Jako kdyz nekdo tvrdi, ze je to kvuli rychlosti a ono neni? ;)
Jestli narazis na me, tak ja jsem nerikal, ze je to KVULI rychlosti, ale ze rychlost bootu je vec, kterou typicky lidi ocenuji. Protoze zadne jine dusledky to (zatim?) pro BUD (Bezneho Uzivatele Desktopu) nema.