Proč jsou všichni proti systemd?

BoneFlute

• 2 046
    • Zobrazit profil
Re:Proč jsou všichni proti systemd?
« Odpověď #105 kdy: 20. 05. 2016, 19:21:24 »
...
A proto budete riskovat ze vypadek linky zpusobi kod idiota, co sice teorii zvlada, ale netusi, jak vypada zelezo na kterym to bezi a o tom, co ten kod vlastne dela, nema ani paru.
To byl určitě vtip, co tam Viky psal...

atarist

« Odpověď #106 kdy: 20. 05. 2016, 21:21:38 »
Kromě toho, že si i někteří vývojáři jádra museli ujasňovat, co vlastně znamená big-O notace a jak ji používat :) (ať mi ještě někdo chvilku tvrdí, jak je teorie důležítá a jak ji potřebuje znát každý absolvent...)

Samozřejmě, že je. A tohle to jen dokazuje. Že se na vývoji jádra dnes podílejí fachidioti přece není důkaz, že vývoj jádra mohou dělat i fachidioti. Tohle rozhodně není ideální stav. A je to i důvod, proč například velké průmyslové firmy do svých zařízení dodávají raději své proprietární embedded OS, než riskovat Linux. To se týká i naší vcelku malé firmy, kdy po poměrně dlouhé a zralé úvaze bylo nakonec rozhodnuto vyvinout vlastní OS, který, přestože bude nepoměrně štíhlejší než Linux, dohromady bude představovat více práce, než nějak přiohnout Linux. Jenže opravdu nechceme trnout hrůzou, že výpadek nějaké linky, který by nás jakožto dodavatele stál statisíce, vlastně způsobil kus kódu nějakého bezejmenného idiota, co ani nevěděl, co je O-notace. A co všechno ještě nevěděl a nebral v úvahu při programování, hm?

Tyjo nevím nevím, ale podobné projekty končí taky dost špatně. Ono se začne na zelené louce, vyvíjí se vyvíjí a nic není vidět (resp. peníze se do toho lejou a zákazníci platí za něco úplně jinýho, co se jim paralelně dodává). Potom postupně odejdou původní vývojáři (nebo i zůstanou) a začíná se záplatovat, protože:

1) však to voe vopravím teď jako narychlo, bo šéf mi stojí za zády. _potom_ to uděláme pořádně
2) já teď jako vůbec nevím, jak to funguje, ale tady si to pěkně přiohnu, _potom_ to uděláme pořádně
3) ajo naši guru odešli jinam, ale to neva, ten OS už vlastně _skoro_ je hotový a tadyhle Pepa, co dokončil VŠ, to už spíchne

« Odpověď #107 kdy: 20. 05. 2016, 22:47:32 »
Tyjo nevím nevím, ale podobné projekty končí taky dost špatně.
Tak nevíme, o jakém zařízení Viki mluví, třeba to je "OS" pro tři tranzistory, který jsou schopní inhouse i formálně verifikovat, co ty víš :) Ale jinak to samozřejmě vypadá jako klasický NIH syndrom. Různých RTOSů jsou na světě mraky, moc si nedovedu představit, že by "vcelku malá" firma nutně potřebovala vlastní a napsala by ho kvalitněji než ty existující, industriálně prověřené :)

Viky

« Odpověď #108 kdy: 21. 05. 2016, 03:57:54 »
...
A proto budete riskovat ze vypadek linky zpusobi kod idiota, co sice teorii zvlada, ale netusi, jak vypada zelezo na kterym to bezi a o tom, co ten kod vlastne dela, nema ani paru.

Někteří zdejší idioti si zřejmě vůbec nedokáží představit, že existují lidé, co znají teorii a zároveň železo, protože ho sami navrhují. Bohužel jsi intelektuálně méněcenný a domníváš se, že všichni ostatní jsou jako ty. Ale my se ti nesmějeme, my tě jen litujeme. Nechtěli bychom dopadnout jako ty.

jeniceek

« Odpověď #109 kdy: 21. 05. 2016, 08:30:07 »
Koukám, že se to tady docela zvrhlo :(
Lidi, kteří si sami navrhují železo asi nemají potřebu ptát se na rootu, co je pro ně nejlepší, nemáte ten pocit?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #110 kdy: 21. 05. 2016, 09:25:56 »
Diskuse dospela do stadia, kdy by si nekteri zucastneni meli jit premerit pindoura, aby se vedelo, kdo ma pravdu.

« Odpověď #111 kdy: 21. 05. 2016, 09:59:37 »
Diskuse dospela do stadia, kdy by si nekteri zucastneni meli jit premerit pindoura, aby se vedelo, kdo ma pravdu.
To je dětinské! Navrhuju porovnávat benchmarky. Vyzvaný může vybírat mezi unixbenchem a sysbenchem.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #112 kdy: 21. 05. 2016, 10:12:03 »
To je dětinské! Navrhuju porovnávat benchmarky. Vyzvaný může vybírat mezi unixbenchem a sysbenchem.

Jak detinske? V Knoflikove valce to fungovalo spolehlive a urcite ne jen v te.

j

« Odpověď #113 kdy: 22. 05. 2016, 09:43:51 »
...

Někteří zdejší idioti si zřejmě vůbec nedokáží představit, že existují lidé, co znají teorii a zároveň železo, protože ho sami navrhují. Bohužel jsi intelektuálně méněcenný a domníváš se, že všichni ostatní jsou jako ty. Ale my se ti nesmějeme, my tě jen litujeme. Nechtěli bychom dopadnout jako ty.

Vysosti, az si vsimnou kde tu zadek maji, tak do ni strcej hlavu az po kotniky!...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #114 kdy: 22. 05. 2016, 11:44:38 »
Vysosti, az si vsimnou kde tu zadek maji, tak do ni strcej hlavu az po kotniky!...

Jo pane, *p​r​d​e​l* se pise takle.

asdsdf

« Odpověď #115 kdy: 29. 05. 2016, 13:12:13 »
Akurat vcera som skusal kubuntu 16.04 a potom debian testing s KDE5. Skusenosti hrozne, zbytocne zabity skoro cely den  :-\ Problemy boli s ovladacmi (spociatku mrzli X na obidvoch systemoch kym som nenahodil nvidia ovladace, nemohol som prejst do konzoly s ctrl+alt+f1), na kubuntu sa mi rozsypal dizajn (widgety a pod.) , resp. odzaciatku nefungoval dobre. Pod debianom mi neslo prihlasovanie, tak som nahodil gnome3, ale pod gdm3 zavadzacom mi X-ka do 2-3 minut po spusteni padli a o chvilu sa restartovali. Funkcne bolo az gnome pod lightdm (tusim). Gnome ale moc nemusim, tak som skusil spustit kde pod sddm, potom uz prihlasovanie nejakym zazrakom slo. Potom som instaloval + config lm-sensors, gkrellm a dalsie veci. Po restarte, co nevidim, emergency mode kde system 1,5 minuty akoze nieco robi a z vypisu systemctl som prd zistil. Graficky system samozrejme nesiel. Na KDE5 som tiez pobadal posahany taskbar - niekedy hodi bug report. Tak som hladal distro bez systemd a nainstalil PClinuxOS (KDE4). Az na nejake detaily to slape, len mi tu chyba lepsia podpora 2 monitorov, nepamata si nastavenie  >:( Davnejsie som mohol kludne pouzivat testing distra s novym jadrom / balickami, ale asi systemd to cele kazi.

Zelenac

« Odpověď #116 kdy: 29. 05. 2016, 14:50:09 »
Akurat vcera som skusal kubuntu 16.04 a potom debian testing s KDE5. Skusenosti hrozne, zbytocne zabity skoro cely den  :-\ Problemy boli s ovladacmi (spociatku mrzli X na obidvoch systemoch kym som nenahodil nvidia ovladace, nemohol som prejst do konzoly s ctrl+alt+f1), na kubuntu sa mi rozsypal dizajn (widgety a pod.) , resp. odzaciatku nefungoval dobre. Pod debianom mi neslo prihlasovanie, tak som nahodil gnome3, ale pod gdm3 zavadzacom mi X-ka do 2-3 minut po spusteni padli a o chvilu sa restartovali. Funkcne bolo az gnome pod lightdm (tusim). Gnome ale moc nemusim, tak som skusil spustit kde pod sddm, potom uz prihlasovanie nejakym zazrakom slo. Potom som instaloval + config lm-sensors, gkrellm a dalsie veci. Po restarte, co nevidim, emergency mode kde system 1,5 minuty akoze nieco robi a z vypisu systemctl som prd zistil. Graficky system samozrejme nesiel. Na KDE5 som tiez pobadal posahany taskbar - niekedy hodi bug report. Tak som hladal distro bez systemd a nainstalil PClinuxOS (KDE4). Az na nejake detaily to slape, len mi tu chyba lepsia podpora 2 monitorov, nepamata si nastavenie  >:( Davnejsie som mohol kludne pouzivat testing distra s novym jadrom / balickami, ale asi systemd to cele kazi.

Vítej v opensource komunitě, kde nic není udělané pořádně, protože jde o *, až teda na těch pár věcí co mají komerční základ.

Víte co je zajímavé? Nějak v posledních letech přestávám tolik vídat linuxové fanatiky. Kam se všichni poděli?

« Odpověď #117 kdy: 30. 05. 2016, 11:16:56 »
Koukám, že se to tady docela zvrhlo :(
Lidi, kteří si sami navrhují železo asi nemají potřebu ptát se na rootu, co je pro ně nejlepší, nemáte ten pocit?

Tak niektori nemaju potrebu ale zase niektori tu potrebu spytat sa maju

TKL

« Odpověď #118 kdy: 30. 05. 2016, 11:42:18 »
Tak som hladal distro bez systemd

V Ubuntu se ZATÍM lze vrátit k upstartu, a to snadným

sudo apt-get install upstart-sysv

Po rebootu jste zpátky v systému s původním initem.
Silně to doporučuji udělat. Systém pak nabíhá a reaguje daleko rychleji a hlavně víte, co od něj máte čekat.
Otázkou je, zda to tak půjde i nadále, nebo je to možné naposledy v 16.04.
Já pevně doufám, že lidi kolem Debianu dostanou rozum a po pár rozdrbaných serverech a diskových polích sklapnou uši a na celý slavný systemd se vybodnou.

TKL

« Odpověď #119 kdy: 30. 05. 2016, 11:50:05 »
typický spokojenec uživatel desktopu (typicky jenom proto, že mu to božsky rychle bootuje ;) )
na to mam SSD a ne nejaky programy...

SSD je jedna cast reseni. Init musi byt druha - predstav si, ze mas init, ktery spousti veci jednu za druhou a jedna z tech veci trrrrrvaaaaa (trebas protoze se pokousi o neco na siti...)

Aha... tak to doporučuji zkusit nabootovat pomocí systemd s adresářem mountnutým přes NFS. Taková sranda pak může trvat klidně i minutu, protože se tam donekonečna checkují (neexistující) startup tasky. Zatímco klasický init na tohle (dle mne zcela správně) při bootu nečeká.