"a šel prostě na Javího juniora do nějaké prosperující firmy s českými vlastníky"
Bojím sa že nič takého, v dnešnom globalizovanom svete, neexistuje. Akonáhle tá firma dosiahne určitý rozmer, presiahne hranice CZ (alebo SK), tak potrebuje investorov, začne optimalizovať podľa schém svetových auditorských firiem, fúzovať, angažuje management ktorý sa dokáže na globálnom trhu pohybovať...
A to že tam niekde bol voľajaký český vlastník je úplne jedno. Dokonca mi to v poslednom čase pripadá tak že títo "naši" majitelia sú najhorší pre spolupracovníkov.
Predstava že napríklad Eset alebo Sygic (ak hovoríme o IT) su SK firmy je dnes už naivná. Je pravda že tu majú veľa zamestnancov, ale len preto že je to pre nich výhodné (finančne, sociálne, z pohľadu postavenia v spoločnosti, ...). Zajtra to už tak byť nemusí. Že Paľo.....
Ak máš 50k a nie si v Prahe, tak by som povedal buď rád že si rád. Nájdi si koníček, snaž sa dostať pracovnú dobu do 42h týždenne a venuj sa deťom.
Len niekoľko naozaj veľkých frajerov (napr. môj nebohý svokor) dokáže za aktívnu časť života radikálne zmeniť niekoľkokrát profesiu (cca každých 4-5 rokov = lodník, profesionálny tréner basketbalu, diaľkový vodič, spisovateľ, obchod s železom, profesionálny hasič, konzultant pre penzijné sporenie). Znie to šialene, ale aj takto sa dá prežiť veľmi bohatý život bez pocitu vyhorenia.