rad by som si urobil taky prieskum, alebo skor sa popytal a nabral inspiraciu, ze ako si rozsirujete svoje vedomosti v oblasti IT, hlavne programovanie. Knihy, video tutorialy, projekty?
Na knizky uz ted nemám bohužel moc čas, takže spíš kvalitní blogy a ty videa.
Imho úplně nejlepší rozšíření obzorů pro
programátora je seznámit se s nějakým jazykem hodně odlišným od toho, co normálně používám. Každý by si imho měl vyzkoušet co nejvíc (tj. tolik, kolik může) minimálně z:
- logické programování - Prolog nebo aspoň Datalog
- konkurentní programování - Erlang, Elixir, Akka - nejlíp Elixir
- čisté funkcionální programování - Haskell, Elm - Elm bych hodně doporučil, pro seznámení fakt parádní
- plnotučné OOP - SmallTalk, Objective C, Swift (?)
- nějaký hodně moderní mulitparadigmatický jazyk - Rust? Nevím
Plus není k zahození se pro rozšíření obzorů ponořit do nějaké domény, se kterou normálně nedělám - třeba embedded pro mě je z několika důvodů docela poučná zkušenost
...a taky bych docela doporučil zkusit si naimplementovat něco, co normálně používám jako knihovnu a používá to netriviální koncepty a není to rutina, abych líp pochopil, jak to funguje. Třeba zkusit si v jazyku, který umím, naimplementovat RPC od píky, to pro mě taky byla docela fajn zkušenost. Určitě ne dělat třeba e-shop, to je rutina.
Pokud možno hledat něco, co řeší nějakou moji potřebu, co se dá zveřejnit a budu z toho mít radost, že jsem to vyřešil.