GRUB 2 nebootuje z degradovaného RAID 1

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:GRUB 2 nebootuje z degradovaného RAID 1
« Odpověď #45 kdy: 16. 03. 2016, 21:33:32 »
takže se ten Debian 8.2 choval nestandardně když mi ten disk nepřejmenoval a zůstal tam sdb?
co když mi ale disk sda vypadne za provozu a on si nějakým způsobem bude pamatovat, že vypadl disk sda a po restartu bude připojen disk sdb?

To právě chce zkusit s fyzickýma diskama. Zkus dva najít a když se nezadaří, možná vyhrabeš doma nějaký USB flash nebo paměťový karty...

karlik

« Odpověď #46 kdy: 16. 03. 2016, 21:44:52 »
Mělo by to sdb něčemu vadit, když UUID?

nobody(ten pravej)

« Odpověď #47 kdy: 17. 03. 2016, 02:03:26 »
ano, je potreba doplnit znalosti, sdX pouziva clovek, system (grub,initrd,fstab,...) davno misto toho jede pres UUID

Trubicoid2

« Odpověď #48 kdy: 17. 03. 2016, 07:04:29 »
takže se ten Debian 8.2 choval nestandardně když mi ten disk nepřejmenoval a zůstal tam sdb?
co když mi ale disk sda vypadne za provozu a on si nějakým způsobem bude pamatovat, že vypadl disk sda a po restartu bude připojen disk sdb?

No je to jedno, na sda/sdb se prostě nedá spolehnout.
Jak už tu říkali, problém z toho nebude, taky proto, že na RAID disku jsou zapsaný metadata, který říkají z jakého pole to jaký disk je a kdy se na něj naposledy sahalo. Takže by to nemělo dělat problém.

Problém u mdadm RAID1 je, když disk nevypadne, teda oba jedou, ale neshodnou se v jednom místě. Máš pak víc věřit prvním nebo druhýmu? Když máš raid1 s kontrolou integrity v btrfs nebo zfs, tak se rozhodne pro ten, který splňuje integritu a je to.

Při provozu tu neshodu ani nepoznáš, mdadm RAID1 bude vracet jednou data z prvního a jednou z druhýho disku. Je potřeba udělat check a kouknout na mismatch_cnt. A pak je otrava hledat, v jakým souboru je chyba a ten vzít ze zálohy.

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 17. 03. 2016, 08:00:01 »
Nevím čím to bylo, ale před časem jsem slyšel jednoho kolegu vyřvávat na celé patro ohledně lokálního raid, který se rekonstruoval (nevěděl o tom) a po restartu se rekonstruoval opačným směrem a konec.

Lol Phirae

« Odpověď #50 kdy: 17. 03. 2016, 08:29:15 »
Nevím čím to bylo, ale před časem jsem slyšel jednoho kolegu vyřvávat na celé patro ohledně lokálního raid, který se rekonstruoval (nevěděl o tom) a po restartu se rekonstruoval opačným směrem a konec.

To bude asi inteligentní RAID autodetect rozdělení disku...

pet

« Odpověď #51 kdy: 17. 03. 2016, 08:31:06 »
disky i na fyzicke masine se precisluji, aby zacinaly od sda, proto existuje /dev/disk/by-id, /dev/disk/by-label, /dev/disk/by-partlabel, /dev/disk/by-partuuid a /dev/disk/by-uuid

takze vsechno funguje, jak jsi chtel, ne?

Protože se disky precislovávají, mám kousek kódu (python2), který najde na kterém portu řadiče (ve kterém šuplíku) je který disk:
Kód: [Vybrat]
class Sys :
    def __init__( self ) :
        self.discs = []
        try:
            for f in os.listdir( '/sys/block/' ) :
                l = os.readlink( '/sys/block/' + f )
                n = l.find( 'target' )
                if n != -1 :
                    self.discs.append( (f, l[n:][len('target')]) )
        except: pass
        # prave vzniklo: self.discs = [('sda', '0'), ('sdb', '1'), ('sr0', '4')]

def get( self, disc ) :
        for d, n in self.discs :
            if disc.find( d ) == 0 :
                return n  # n je char
        return None

trubicoid2

« Odpověď #52 kdy: 17. 03. 2016, 08:34:07 »
no to by se mohlo stat tim, ze se z nejakeho duvodu sahne na spatnej disk pozdeji a pak se spatnej okopiruje na dobrej, protoze si md mysli, ze novejsi je lepsi

to automaticky sestavovani md pokazde, kdyz se to nehodi, tomu opravdu nepomaha

mozna by pomohlo nenastavovat particim fd

trubicoid2

« Odpověď #53 kdy: 17. 03. 2016, 08:36:48 »

Protože se disky precislovávají, mám kousek kódu (python2), který najde na kterém portu řadiče (ve kterém šuplíku) je který disk:

anebo proste
Kód: [Vybrat]
lsscsi

Ston3

« Odpověď #54 kdy: 02. 08. 2016, 09:03:08 »
Znovu oteviram toto  tema, protoze se mi objevil dalsi problem a to, instalovat podle vyse uvedeneho rozlozeni disku na disky o velikosti vetsi nez 2 TB (konkretne 3 TB). Bohuzel uz pri instalaci, pri instalaci zavadece grub, mi to napise fatal error. viz screenshoot.
Zkousel jsem instalovat grub na /dev/sda,b i /dev/md0. md0 je pripojeno jako /boot, formatovat jsem zkousel na ext4 i ext2.
Rozlozeni:

Chyba:

Lol Phirae

« Odpověď #55 kdy: 02. 08. 2016, 09:38:52 »
Znovu oteviram toto  tema, protoze se mi objevil dalsi problem a to, instalovat podle vyse uvedeneho rozlozeni disku na disky o velikosti vetsi nez 2 TB (konkretne 3 TB). Bohuzel uz pri instalaci, pri instalaci zavadece grub, mi to napise fatal error. viz screenshoot.

A to má bootovat jak? Pokud přes EFI, tak je rozložení disku špatně, a pokud přes MBR, tak je taky špatně (chybí nenaformátovaný bios_grub oddíl).

zaba v mixeru

« Odpověď #56 kdy: 02. 08. 2016, 09:51:00 »
A ty disky jsou GPT nebo MBR?

Ston3

« Odpověď #57 kdy: 02. 08. 2016, 10:11:57 »
Na fyzickym stroji predpokladam ze uz bude EFI, osobne jsem ho nevidel. Ve VMware Fusion nevim kde zapnout/vypnout EFI, predpokladam ze je zapnuto.
Jak to ma vypadat pro EFI?

Ston3

« Odpověď #58 kdy: 02. 08. 2016, 10:20:34 »
A ty disky jsou GPT nebo MBR?
Disky jsou GPT

Ston3

« Odpověď #59 kdy: 03. 08. 2016, 08:40:19 »
docetl jsem se na netu, ze softwarovej raid 1 neni v UEFI podporovanej, takze jsem z toho odvodil ze rozdeleni disku bude nasledujici
na obou fyzickych sda a sdb:

ESP = EFI System Partition
potom bych ty vsechny oddily spojil do jednotlivejch raidů.
ALE prvni oddil ESP bych nechal na obou discich?
« Poslední změna: 03. 08. 2016, 08:41:56 od Ston3 »