Jak se vyhnout (veřejným) cloudům?
V poslední době mě celkem začíná vadit, jak je všechno tlačené do cloudu. Jednat mě vadí špatné zabezpečení soukromí, a druhak datamining který se nad těmi daty asi provádí. Další věc je odolnost proti výpadko konektivity.
Pokud nejsi majitel/ředitel, doporučuji firmu nechat to udělat. Stejně to udělají, ať s tebou, nebo bez tebe. Prostě kampaň za "obláčky" je cílená a lidi blbnou a tajné služby jásají.
Když to tak chtějí ... já osobně mám vlastní cloud na vlastním železe ...
Zrovna teď mi jedna z firem oznámila, že se budou stěhovat v dohledné době do cloudu, "je to prostě přirozený vývoj" mi řekli z vedení. Byli někde na MS prezenaci a jejich obchoďáci jsou evidentně fakt dobří.
Takže co lze udělat:
- nerezignuješ a udělá to místo tebe jiný admin/firma
- rezignuješ, provedeš převod dat (a pokud to půjde přes tebe, ještě budeš mít provizi od MS :-) ) a budeš se snažit o prosazení hybridního řešení - MS Server Essential ve firmě a repliky na Cloud. Tím eliminuješ případný dlouhodobý výpadek konetivity a ještě budeš mít data alespoň v kopii někde ve firmě (v ČR)
Jen se modli, aby jednou "cloudy" neskončily jako jiné bubliny aty jsi pak nemusel říkat "já to říkal" ... :-)