Ok, mohu zkusit zápis náhodných dat na blokové zařízení na kterém je nyní ZFS. Napřed bych zazálohoval třeba 10 GB na jiný disk, přepsal je náhodnými daty a pak původní data vrátil. Tím by se předpokládám nemělo nic stát, když to zařízení nebude používané a dám si pozor na to, co zadávám za parametry. Co zkusit dál pokud zjistím, že ta rychlost je podstatně vyšší a hlavně plynulá?
No to je hodně velká prasárna. Můžeš to udělat, pokud 1. tam nemáš data, na kterých ti záleží, 2. budeš přesně vědět, co děláš, 3. nebudeš to dělat na "klidném", ale na úplně odpojeném FS, to znamená "zpool export ...". Každopádně ale potřebuješ vyzkoušet i ty další vrstvy.
Jak bych prosím mohl zjistit?
LUKS jsem nikdy nepoužíval, takže přesnou radu nechám na kolegy. Obecně musíš mít podporu AES-NI v jádře (měla by být běžně) a LUKS musí používat šifru, kterou AES-NI podporuje.
Představme si [...] Představoval bych si, že data do plného bufferu půjdou přidávat stejnou rychlostí, jakou se z něj zapisují na fyzický disk.
Není tak úplně důležité, co si představujeme, ale jak to reálně funguje
ZFS je dost složitá věc samo o sobě a ty mu tam přidáváš ještě dvě vrstvy navíc, takže jak se to reálně chová nejseš imho vůbec schopnej odhadnout.
Ok, tuto zkušenost respektuji. Chtěl bych se zeptat, připravuji se o nějaké jiné vlastnosti než jen výkon?
Připravíš se o všechny vlastnosti, které využívají toho, že ZFS ví, co jsou živá data, zatímco mdraid to neví. Čili stoprocentně si způsobíš to, že při výpadku bide probíhat resilvering celého disku, zatímco ZFS by resilverovalo jenom živá data.
Předpokládám, že se připravíš i o nějaké optimalizace zápisu, ale to neumím pozitivně říct, je to jenom odhad.
A mohu se na RAIDZ a RAIDZ2 spolehnout v Linuxových implementacích "ZFS on Linux" a "ZFS-FUSE"? A umí už ZFS konverzi RAIDZ na RAIDZ2?
Já osobně bych se na ZFS on linux nespoléhal vůbec
Na FreeBSD se to ladilo fakt roky a pořád ještě to není úplně bullet-proof, ale je to produkčně použitelný. ZFS on Linux bych na produkci nedal (ale to je každého věc, čemu bude důvěřovat a čemu ne).
A právě proto jsem chtěl RAID řešit přes mdadm, aby přidávat disky bylo možné.
Nejsem si jistý, jestli si významně pomůžeš. Musel bych si sepsat konkrétní postup přidávání disku a jejich propagaci do zpoolu, teď z hlavy to nedokážu říct, jak dobře to půjde.
Takže předpokládám správně, že implementace ZFS v OpenIndiana vychází z implementace v OpenSolaris? Funguje na OpenIndiana hardware bez problémů a lze doinstalovat KDE či xfce? Vyvíjí se vůbec aktivně OpenIndiana?
Solaris ani jeho klony jsem nikdy nepoužíval, takže bohužel neporadím.
Aha, to je dobré vědět, děkuji. Jen na tom nechápu: Myslel jsem, že Linux je rozšířenější než FreeBSD či OpenIndiana, tj. software by měl být pro Linux obecně lépe odladěný. Je to jinak?
Je to tak co se týče aplikačního software. Co se týče samotného OS, tak je všechno odladěné tak, jak to výrobce odladí
A ZFS prostě pochází ze Solarisu, takže nejlíp funguje tam. Pak slušně funguje na FreeBSD, protože se tam už dlouho ladí ... no a pak je všechno ostatní.
...čili mám desetkrát míň RAM než je na tolik dat doporučeno. Chápu tím vysvětlení zápisu 1 MB/s, ale ne problémů s plynulostí.
V IT je spousta věcí, které nechápu
Pokud jdeš nedoporučovanou cestou, nesmíš se divit ničemu.
Hashe používané při deduplikaci se při čtení nijak necachují? Dokáži si představit situace, kdy by se to hodilo.
Myslím, že autoři ZFS jsou znalostmi nad námi o tolik světelných let, že si určitě dokáží představit ledacos, o čem se nám ani nesní
Jde o to, jak a proč je to implementované, ne jak si to my dva laici představujeme jako Hurvínek válku