Představ si, že chceš jít do kina a zjistit co hrají, objednat taxi, jídlo, přečíst si články o svém oblíbeném tématu, cokoli Tě napadne... Co uděláš dnes? Jaké aplikace k tomu využiješ, jaké nainstaluješ, kde všude se budeš registrovat?
Asi na vsechny tyhle sluzby pouziju jeden z HTTP klientu. Mouchy maj a zrovna treba na mapy nekdy pouzivam offline klienty, ale jen zridka. Offline IDOS jsem pouzil naposled ve verzi pro PC-XT. Jsem blbej, ze z tyhle recnicky otazky nechapu, kam miris?
Představ si, že Ti bude ke všemu stačit jedna jediná aplikace. Tu aplikaci otevřeš a napíšeš své přání, nebo si ho možná jen pomyslíš...
Jo, tak na rozhrani mozek-stroj bych mozna i nekoho sehnal a rozhodne by me zajimalo u toho bejt, to mi pripada jako jedina zajimavost z prispevku.
Mířil jsem tam, že právě musíš pro každý ten případ (např. taxi, jídlo) najít zvlášť službu/aplikaci, všude se registrovat. V extrémním případě se tak může stát, že si budeš muset nainstalovat několik aplikací aby sis mohl objednat 1 taxi (jen příklad). Místo aby data a (chytré) služby byly integrovány do Tvého uživatelského rozhraní (ať je jakékoli) a to se měnilo podle toho co zrovna potřebuješ, tak místo toho nyní musíš Ty hledat služby a instalovat aplikace aby si se k datům dostal.
Aby data a služby mohly jít k Tobě, tak je potřeba mít datovou infrastrukturu, která umožňuje data distribuovat (P2P) a služby, které je jednak dokáží správně interpretovat a současně je můžeš zakomponovat do jakéhokoli rozhraní. A tímto se právě zabýváme: datovou infrastrukturou a nástrojem pro vytváření takových služeb, resp. pravidel, která tyto služby formují. Dám příklad. Takovým pravidlem může být: Na film promítaný v kině je možné koupit lístek. Interpretací tohoto pravidla vznikne ve spojení s daty (seznam promítaných filmů) služba, která u každého filmu nabídne tlačítko pro objednání lístku. Dalšími pravidly se pak řídí vlastní objednávkový proces. Je potřeba říci, že pravidla mohou mít také různé úrovně abstrakce.
O to propojení mozek>stroj se také zajímáme. Momentálně co se týče praktického využití, tak osobně dokážu dohlédnout jen k automatickému rozpoznávání řeči a analýze psaného slova, které je velké téma pro další firmy. Pokud máš tip na něco konkrétního, určitě mě to zajímá, rád bych tuto oblast také začal více rozvíjet.