Podpořte root, platební metody

TKL

Re:Podpořte root, platební metody
« Odpověď #60 kdy: 19. 02. 2016, 12:02:46 »
Ano, ale jen pro registrované.

A jen pro pořádek, k té nechuti se někam registrovat:
tady na Rootu i jinde velmi často čteme o únicích databází uživatelů, obsahujících různé citlivé údaje.
Ano, všichni víme, že bychom měli používat pro každý účel jiné heslo.
Ale ruku na srdce: opravdu máte každý jiné heslo pro různé služby? Já bych to spíše viděl tak, že máme všichni jednotky hesel, které používáme podle důležitosti a míry rizika možného zneužití dané služby. Často se pak tato hesla různě kombinují a skládají dohromady podle potřeby. Tudíž s každou novou registrací se riziko toho, že se někdo nepovolaný dostane k opravdu citlivým datům, roste.
A představa, že to za mě vyřeší nějaký správce hesel je naivní, pak stačí, když jakýmkoliv způsobem (keylogger nebo jen prosté vysledování "přes rameno") někdo získá heslo k němu a jste stejně v řiti.

A i přes to vše - tady na webu, zaměřeném na IT a bezpečnost - jsme tlačeni k registraci. Když se proti tomu někdo ozve, vyskočí najednou deset dalších a označí ho za - v lepším případě - za paranoika. Ale já si nemyslím, že je to paranoia. Podle mě to je racionální rozhodnutí, omezovat počet registrací na nutné minimum.
Schválně, pamatujete si, kde jste se registrovali před deseti lety? Máte na ta místa vůbec ještě přístup? Jaká jste tam použili hesla?

TKL

« Odpověď #61 kdy: 19. 02. 2016, 12:10:18 »
Keby bola pozícia "prevodárov" taká silná, určite by minimálne programátori iinfa presadzovali vašu možnosť. Ja na takéto platby nepoužívam prevody už dlhé roky a okrem mojej mamy, ktorá nemá ani len platobnú kartu, mi nenapadá nikto z vášho tábora.

No podle informací z iinfa, které mám v mailu, "byl velký tlak na platby bez registrace" a proto se oproti původním plánům zavedla. Pochybuji, že ten "velký tlak" jsem byl já sám. Tudíž je na místě se ptát, proč jsem já jediný ty peníze poslal. Jediná logická odpověď je "QR kód". Já jsem měl pro platbu k dispozici číslo účtu a VS, takže jsem zaplatil. Ty ostatní asi absence těchto údajů od platby odradila.

To že vy osobně platby převodem nepoužíváte neznamená, že je nepoužívá nikdo. Já je používám denně. Např. pro platby služeb typu telefon, voda nebo různá pojištění. Dále mraky trvalých plateb, které je potřeba nadefinovat - světe div se - pomocí čísla účtu a VS, někdy dokonce i SS a KS, to taky nepoužíváte? Opravdu? Představa, že si vystačíte s kartou a PayPalem je úsměvná a pokud tomu tak opravdu je, zřejmě vám je kolem dvaceti let, jste svobodný a bydlíte u rodičů.

Lol Phirae

« Odpověď #62 kdy: 19. 02. 2016, 12:18:38 »
Obskurní metody? Ta brána umí:

Kristova noho. Petře, zaprvé se zaseknu na registraci a zadruhé, i když se na ní nezaseknu, tak tam uvidím akorát platby kartou a BTC, protože nějakého génia napadlo to nastavit defaultně tak, že musím odškrtnout opakovanou platbu, abych něco dalšího z možností placení vůbec viděl (jinak o těch ostatních metodách placení není nikde ani slovo).

Pokud se registrovat nechci, tak mám akorát ten brainfart s QR kódem. S převodem z účtu mají účetní děsný problém, ale kraviny jako BTC jim nevadí. Jo, a ještě tu vo Karkulce prosímtě.

Mě už to nebaví, prostě o ty peníze zjevně asi nestojíte, nebudu vám po milionté vysvětlovat, že to udělané naprosto dementně (což potvrzují i jiné diskuse, kde se nechápající lidi ptají, jak poslat peníze.

Nikam to nevede, tady na fóru už na náš asi tři neděle zírá obří oko, diskuse se na mobilních zařízeních nedají číst, a když vám nějaký masochista chce zaplatit tak samozřejmou metodou, jako je převod z účtu, tak mu ještě házíte klacky pod nohy. Fakt zázrak, že nějakých 40 lidí přispělo (o anonymních přehled nemám), a to ještě z nadpoloviční většiny v té maximální variantě.)

Corporate bullshit everywhere. Nebaví. Fakt ne.

« Odpověď #63 kdy: 19. 02. 2016, 13:07:10 »
To že vy osobně platby převodem nepoužíváte neznamená, že je nepoužívá nikdo. Já je používám denně. Např. pro platby služeb typu telefon, voda nebo různá pojištění. Dále mraky trvalých plateb, které je potřeba nadefinovat - světe div se - pomocí čísla účtu a VS, někdy dokonce i SS a KS, to taky nepoužíváte? Opravdu? Představa, že si vystačíte s kartou a PayPalem je úsměvná a pokud tomu tak opravdu je, zřejmě vám je kolem dvaceti let, jste svobodný a bydlíte u rodičů.

Platby prevodom robím keď nie je jednoduchšia možnosť. Trvalých príkazov mám niekoľko, telefón platím inkasom. Aj keby som ho neplatil inkasom, využijem skôr platbu cez platobnú bránu, aby som nemusel nič vypĺňať okrem hesiel a overovacích kódov.
Ak vás to naozaj zaujíma, slobodný nie som a k rodičom chodím iba na návštevy.

TKL

« Odpověď #64 kdy: 19. 02. 2016, 13:13:01 »
Platby prevodom robím keď nie je jednoduchšia možnosť. Trvalých príkazov mám niekoľko, telefón platím inkasom. Aj keby som ho neplatil inkasom, využijem skôr platbu cez platobnú bránu, aby som nemusel nič vypĺňať okrem hesiel a overovacích kódov.

Takže platby převodem používáte.
Inkaso zase nepoužívám já, raději si udělám trvalou platbu a nebo jednou měsíčně něco zaplatím ručně, než někomu povolit, aby si mohl stáhnout libovolnou částku z mého účtu.
Mimochodem nevidím praktický rozdíl v platbou převodem a použitím platební brány. Pracnost i časová náročnost je +- stejná.

« Odpověď #65 kdy: 19. 02. 2016, 13:55:30 »
Pre mňa rovnaká určite nie je. Pri platobnej bráne vidím hneď výsledok a hlavne minimalizujem riziko, že nesprávne skopírujem VS, číslo účtu alebo sumu. Vyplní to za mňa prijímateľ platby. Dôvodov, prečo by som sa mohol pomýliť nie je veľa, ale stáva sa. Napríklad keď si pes položí hlavu na klávesnicu, pretože chce večeru. Alebo ma niekto vyruší. Alebo skopírujem variabilný symbol aj s medzerou na začiatku (napríklad ak faktúra príde v PDF) a vďaka tomu sa nezmestí do inputu v internet bankingu a odsekne mi číslo z pravej strany.
Pri inkase je možnosť zadať limit. Ak suma presiahne limit, je potrebné spraviť platbu manuálne.
Jediná vec, ktorú sa mi nepodarilo zautomatizovať, bola platba za VPS. Vždy mi vygenerovali nový VS. Platobnú bránu som nepoužíval (ak tam vôbec bola), pretože v klientskej zóne boli faktúry zoradené podľa ID, ktoré generovali zrejme náhodne, čiže najnovšia faktúra mohla byť kdekoľvek, v strede zoznamu, na konci...

Vždy použijem najjednoduchšiu možnosť (samozrejme do vzorca treba započítať aj bezpečnosť alebo rýchlosť platby). Ak je prevod jediná alebo jednoduchšia možnosť než ostatné, tak ho použijem.

i-PRESS

• 100
  • NodeJS, Python, Perl, Lua, PHP
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 19. 02. 2016, 15:07:07 »
Jsou tam podle mě všechny běžné metody platby a některé ne úplně běžné.

Ještě tam chybí dobírka. Můžete posílat třeba reklamní placku na lednici. :D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 19. 02. 2016, 16:21:13 »
Ano, všichni víme, že bychom měli používat pro každý účel jiné heslo.
Ale ruku na srdce: opravdu máte každý jiné heslo pro různé služby?

Ano. Vetsinou nezapamatovatelna hesla, protoze je stejne kopiruju z KeePassX.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 19. 02. 2016, 16:24:55 »
Dôvodov, prečo by som sa mohol pomýliť nie je veľa, ale stáva sa. Napríklad keď si pes položí hlavu na klávesnicu, pretože chce večeru.

Aha, tak ten QR kod je tam kvuli psum. Uz je mi to jasne. Hergot, dnes nedam psovi veceri!

« Odpověď #69 kdy: 19. 02. 2016, 20:56:20 »
Tak se mi podařilo rozhýbat ledy, nakonec bude řešení skutečně prosté: zřídí se speciální účet, jehož číslo se dá jednoduše na web.

TKL

« Odpověď #70 kdy: 19. 02. 2016, 21:39:37 »
Tak se mi podařilo rozhýbat ledy, nakonec bude řešení skutečně prosté: zřídí se speciální účet, jehož číslo se dá jednoduše na web.

Petře, nemáte to s námi lehké, a proto vám patří velký dík za to, co děláte.
Dovedu si představit, že to občas musí být jako mezi dvěma mlýnskými kameny. Jsem rád, že to tak dopadlo. Jste člověk na svém místě a doufám, že to tak zůstane hodně dlouho.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 19. 02. 2016, 22:39:05 »
Petře, nemáte to s námi lehké, a proto vám patří velký dík za to, co děláte.

Ale na druhou stranu my to vubec nemame lehke s vedenim Iinfo. Takze kdyby pan Krcmar prosadil zmenu vedeni, tak by to veci mohlo hodne prospet.

Lama

« Odpověď #72 kdy: 19. 02. 2016, 23:06:27 »
Nepřispěju. Víte proč.

huggog

« Odpověď #73 kdy: 20. 02. 2016, 14:05:29 »

Ale na druhou stranu my to vubec nemame lehke s vedenim Iinfo. Takze kdyby pan Krcmar prosadil zmenu vedeni, tak by to veci mohlo hodne prospet.

Přesvědčovat vedení, aby se vyměnilo, za jiné lidi :) To je obtížné i s nadřízenými, s kterýma je dobrá komunikace..

lobo

« Odpověď #74 kdy: 22. 02. 2016, 17:36:44 »

Tedy uprimne, dekodovane to je docela bordel: https://zxing.org/w/decode?u=https%3A%2F%2Fi.iinfo.cz%2Fr%2F%2Fdonors%2FQRroot.png To aby clovek sel nekam studovat, jak ma vypadat cesky format cisla uctu a variabilniho symbolu, aby vedel, kolik nul a dalsich cisel ma zahodit. Srovnej to s Číslo účtu: 2201862028/5500 VS: 5600000056. Podle jakeho algoritmu prevedu CZ7955000000002201862028 na 2201862028/5500? A co je to CZ79? Jak mam vedet, ze to ma byt CZ79 a ne CZ795? Jezis, to se na to radsi.... Nejsem odbornik na ceske bankovnictvi.

'Nejsem odbornik na ceske bankovnictvi.' - zjavne nie si odbornik na ziadne bankovnictvo.
Chapem tvoje niektore vyhrady, ale okolo toho IBANu je tvoje bedakanie zbytocne... je to standardizovany format na celkom velkej casti zemegule a ked chces poslat peniaze niekam do/zo zahranicia, tak je to ovela jednoduchsie ako pisat
'Jardova banka pri vrbe za potokom, cislo schranky 13'