Oba jsem mel vzdycky rad a snazil se je vyuzit na vsechno mozny...ale posledni dobou mi prijde, ze jsou vlastne mrtvy.
SIP - super pro propojovani ustreden, mozna nejaky firemni instalace, ale tim to celkem hasne. Problemy s NATem, brutalni ustup pevnych (vcetne VoIP) linek, nastup veci typu Viber, Skype (levny volani beze srani). Posledni kvalitni a pekny SIP telefony jsem videl SPA 9xx (pravek) a nejaky Cisca, jinak celkem nic. Kvalitni a peknej softphone jsem nevidel nikdy.
XMPP - od doby co ho opustil Facebook i Google je dobrej akorat tak na nejakou aplikacni komunikaci, uzivatelsky je mrtvej. Totalni mrdnik v hromade ruznych rozsirenich, ruzna implementace napric servery i klienty. Jedinej kvalitni a docela peknej klient byl Spark, ale uz celkem dlouho stagnuje.
Pred par lety jsem zacal koukat po websockets, hned to zprovoznil na asterisku a cekal, co se s HTML5 objevi. Par zajimavych projektu na SIP HTML5/javascript knihoven vzniklo, ale asi hlavne diky ruznym osravackam ze strany prohlizecu mi prijdou dneska vsechny mrtvy nebo proste nepouzitelny.
Ted koukam na HTML klienta pro XMPP a vypada to na podobnej osud, i kdyz par aktivnich projektu jsem jeste nasel - predpokladam asi i proto, ze BOSH se da narozdil od WS snadno proxovat a da se tim obejit buzerace prohlizecu.
Obecne kdyz ted neco googlim k SIP/XMPP, tak najdu akorat praveky zahrabany diskuze pripadne nejaky par let stary "drafty" jak by to mohlo byt super... Bohuzel tohle do jisty miry plati i o Asterisku, tam je dokumentace co do aktualnosti a uplnosti naprosto tragicka.
Jenom kratky zamysleni, zajimaji me vase nazory. Prijde mi, ze tahle oblast zacina bejt pro OSS nezajimava nebo co.