SIP a XMPP - mrtvoly?

Dzavy

SIP a XMPP - mrtvoly?
« kdy: 02. 02. 2016, 01:58:42 »
Oba jsem mel vzdycky rad a snazil se je vyuzit na vsechno mozny...ale posledni dobou mi prijde, ze jsou vlastne mrtvy.

SIP - super pro propojovani ustreden, mozna nejaky firemni instalace, ale tim to celkem hasne. Problemy s NATem, brutalni ustup pevnych (vcetne VoIP) linek, nastup veci typu Viber, Skype (levny volani beze srani). Posledni kvalitni a pekny SIP telefony jsem videl SPA 9xx (pravek) a nejaky Cisca, jinak celkem nic. Kvalitni a peknej softphone jsem nevidel nikdy.

XMPP - od doby co ho opustil Facebook i Google je dobrej akorat tak na nejakou aplikacni komunikaci, uzivatelsky je mrtvej. Totalni mrdnik v hromade ruznych rozsirenich, ruzna implementace napric servery i klienty. Jedinej kvalitni a docela peknej klient byl Spark, ale uz celkem dlouho stagnuje.

Pred par lety jsem zacal koukat po websockets, hned to zprovoznil na asterisku a cekal, co se s HTML5 objevi. Par zajimavych projektu na SIP HTML5/javascript knihoven vzniklo, ale asi hlavne diky ruznym osravackam ze strany prohlizecu mi prijdou dneska vsechny mrtvy nebo proste nepouzitelny.

Ted koukam na HTML klienta pro XMPP a vypada to na podobnej osud, i kdyz par aktivnich projektu jsem jeste nasel - predpokladam asi i proto, ze BOSH se da narozdil od WS snadno proxovat a da se tim obejit buzerace prohlizecu.

Obecne kdyz ted neco googlim k SIP/XMPP, tak najdu akorat praveky zahrabany diskuze pripadne nejaky par let stary "drafty" jak by to mohlo byt super... Bohuzel tohle do jisty miry plati i o Asterisku, tam je dokumentace co do aktualnosti a uplnosti naprosto tragicka.

Jenom kratky zamysleni, zajimaji me vase nazory. Prijde mi, ze tahle oblast zacina bejt pro OSS nezajimava nebo co.

j

Re:SIP a XMPP - mrtvoly?
« Odpověď #1 kdy: 02. 02. 2016, 09:15:06 »
Mno vidis, a ja mam prave asi tak 30 kontaktu aktivnich na ... ICQ ... skype umrel s tim, jak to prevzal M$ a nikdo normalni nestoji o neco, co tvrdi ze ses online jeste mesic potom, cos to vypnul. Neznam pak nikoho kdo by pouzival viber. A kdyz chcem treba hrat neco online a kecat pri tom, tak si nahodime mumble, protoze to narozdil od vseho ostatniho funguje (a jako bonus to umi overlay i pres 3D + naky dalsi ptakoviny).

« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2016, 09:39:08 »
jak je ten svet rozmanity... icq/mirandu jsem vypnul/odinstaloval asi 3 roky zpatky. na viberu mam asi tak pulku telefonniho seznamu. skype vsude kolem me.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Martin

« Odpověď #3 kdy: 02. 02. 2016, 10:17:00 »
XMPP z pohledu vyvojare je jasna volba pokazde, kdyz je potreba robustni komunikace. Servery/klienti/frameworky jsou pro vsechno ... to, ze se nepouziva v mainstreemu v uzivatelskych applikacich je dano rozhodnutim architektu/manageru tech systemu (Google nepouziva v hangouts superset XMPP, i kdyz by tomu technicky nic nebranilo. Hlavni motiv je nejspis ten, ze by uzivatele cisteho xmpp klienta nemeli "default user experience").

Jinak ja cpu XMPP vsude, hodne firem, co znam ho cpe vsude ... i tam, kde to na prvni pohled nedava smysl (hodne propojenych pristroju v nemocnicich tlacha pres XMPP). Je to dano jednoduchosti implementace, 100 loc bot > hotovy server > hotovy klient framework > 100 loc bot a je vymalovano.

Kontraband

« Odpověď #4 kdy: 02. 02. 2016, 11:20:01 »
a aky protokol teda vyuziva facebook/google, ked opustili xmpp?

Dzavy

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2016, 12:02:23 »
XMPP z pohledu vyvojare je jasna volba pokazde, kdyz je potreba robustni komunikace. Servery/klienti/frameworky jsou pro vsechno ... to, ze se nepouziva v mainstreemu v uzivatelskych applikacich je dano rozhodnutim architektu/manageru tech systemu (Google nepouziva v hangouts superset XMPP, i kdyz by tomu technicky nic nebranilo. Hlavni motiv je nejspis ten, ze by uzivatele cisteho xmpp klienta nemeli "default user experience").

Jinak ja cpu XMPP vsude, hodne firem, co znam ho cpe vsude ... i tam, kde to na prvni pohled nedava smysl (hodne propojenych pristroju v nemocnicich tlacha pres XMPP). Je to dano jednoduchosti implementace, 100 loc bot > hotovy server > hotovy klient framework > 100 loc bot a je vymalovano.

S tim naprostej souhlas. Pro aplikacni komunikaci idealni.

Martin

« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2016, 13:20:16 »
a aky protokol teda vyuziva facebook/google, ked opustili xmpp?

Neopustili protokol jako takovy, pouzivaji proprietarni nadstavbu, napriklad do hangouts se s cistym xmpp klientem pripojite (presence je stejna), ale neposlete zpravu. Drivejsi google talk byl superset xmpp, tedy vsechny funkce z jadra xmpp byly dostupne z jakehokoli kompatibilniho klienta (google pouze vyzadoval, aby se klient specificky identifikoval pri navazovani pripojeni). Stejne tak dalsi sluzby googlu i jinych velkych firem pouzivaji interne XMPP core.

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 02. 02. 2016, 14:55:48 »
Googletalk Windows klienta Google zrušil, Android klient byl nahrazen aplikací Hangouts, ale XMPP rozhraní stále funguje, Používám Pidgin již od dob google talk a beze změny to stále funguje, bez problému si mohu psát s lidmi co používají Hangouts.

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 02. 02. 2016, 15:24:42 »
Jinak SIP je stále převládající VoIP protokol, klient Zoiper je dost slušný. Aplikace jako Skype/Hangouts/WhatsApp jsou možná fajn, pokud si obě strany chtějí volat přes aplikaci, ale volat z nich na čeká čísla či být dostupný pod českým číslem, pokud to vůbec lze, není moc výhodné.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 02. 02. 2016, 15:56:29 »
...ale XMPP rozhraní stále funguje, Používám Pidgin již od dob google talk a beze změny to stále funguje, bez problému si mohu psát s lidmi co používají Hangouts.

Jo, jenze drive si clovek pres Pidgin mohl povidat s lidmi, co byli treba na jabber.cz, ale dnes uz jen s lidmi, co jsou na Hangouts. A tam ja nikoho neznam, takze jsem si poridil ucet na dukgo.com, abych nebyl omezen na googli pisecek.

j

« Odpověď #10 kdy: 02. 02. 2016, 17:33:16 »
Googletalk Windows klienta Google zrušil, Android klient byl nahrazen aplikací Hangouts, ale XMPP rozhraní stále funguje, Používám Pidgin již od dob google talk a beze změny to stále funguje, bez problému si mohu psát s lidmi co používají Hangouts.

Google (castecne) omezil/zrusil moznost komunikace mimo vlastni sit. To je asi nejzasadnejsi. Nekomu to funguje, nekomu ne. Pokud mas google ucet, tak to s lidma co ho maj taky bude fungovat normalne. Ale nepokecas si s nekym kdo ma trebas vlastni srv.

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 03. 02. 2016, 13:34:37 »
Ano, federaci Google zrušil, ale tom Martin nepsal, aspoň tak sem ho pochopil.

« Odpověď #12 kdy: 03. 02. 2016, 18:34:09 »
Muzes to srovnat treba s MQTT? V cem je pro tebe XMPP lepsi?
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

jano

« Odpověď #13 kdy: 04. 02. 2016, 09:50:25 »
SIP je cokolvek, ale nie mrtvy

Nijak zvlast tomu protokolu nefandim a podla mna je na to na co sa pouziva relativne neohrabany, ale mrtvy rozhodne nie je.

Onedlho ho budete vsetci pouzivat v mobiloch ci sa Vam to bude pacit alebo nie  (ti co uz mate VoLTE ho pouzivate uz dnes). SIP je zakladom IMS a teda modernych telefonnych sieti, jak pevnych, tak mobilnych. Ziadny nastupca ci nahrada SIPu sa pokial viem v tejto oblasti zatial neplanuje a myslim, ze prehlad celkom mam.

S NATom uz SIP tiez ziadne problemy davno nema, to platilo mozno pred 10 rokmi. A pokial ide o klientov, tak HW telefony proste nie su v kurze,... "enterprajs" prechadza na vselijake unified communications nezmysly a tam ficia softklienty. Dnes ma kazdy vcetne vratnika na stole beztak pocitac, takze HW telefon sa povazuje za nadbytocny. No a BFU HW telefon za dva litre neoceni, to si radsej kupi novy mobil.

Inak na Androide sa mi celkom osvedcil CSipSimple, par much teda ma, ale z toho co je dnes dostupne je IMO suverenne najlepsi.

nou

« Odpověď #14 kdy: 04. 02. 2016, 11:49:02 »
Google hangouts funguje z pidgina. Federacia uz nejaky rok nefunguje. Pisanie si sprav funguje ale co nefunguje je dorucovanie offline sprav. Ak nie ste online tak vam proste nepridu. Musite sa prihlasit do oficialneho hangouts klienta.