Bezpečný OS pro mobil

Lol Phirae

Re:Bezpečný OS pro mobil
« Odpověď #15 kdy: 20. 01. 2016, 16:28:39 »
Mám tu pár Nokií 5110 v šuplíku.  8)

strepty

« Odpověď #16 kdy: 20. 01. 2016, 17:56:58 »
Kto videl zavirene (alebo inak nebezpecne) nieco ine ako windows pc nech sa ozve :-)

http://www.root.cz/clanky/derave-jadro-chyba-v-klicence-umoznuje-spustit-cizi-kod/
Nnemyslel som teoreticku zranitelnost, myslel som mobil alebo tablet alebo ja neviem raspberry pi  alebo arduino  alebo banana nieco ... ktore by bolo infikovane a posielalo nejakemu Rumunovi cisla mojich kont, alebo aspon spustalo reklamne stranky v prehliadaci alebo  by koli tomu mrzol os.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 20. 01. 2016, 18:09:24 »
Kto videl zavirene (alebo inak nebezpecne) nieco ine ako windows pc nech sa ozve :-)

http://www.root.cz/clanky/derave-jadro-chyba-v-klicence-umoznuje-spustit-cizi-kod/
Nnemyslel som teoreticku zranitelnost, myslel som mobil alebo tablet alebo ja neviem raspberry pi  alebo arduino  alebo banana nieco ... ktore by bolo infikovane a posielalo nejakemu Rumunovi cisla mojich kont, alebo aspon spustalo reklamne stranky v prehliadaci alebo  by koli tomu mrzol os.

Nekolik viru na Linux existuje, treba nedavno se tu psalo o nejakem, co sifruje data na disku (ransomware). Ale sam jsem zavirovany Linux nevidel. Ovsem krome brachy a jednoho znameho, kteremu jsem dal stary notebook s Linuxem, neznam nikoho, kdo Linux pouziva.

Jenda

« Odpověď #18 kdy: 20. 01. 2016, 19:03:40 »
Já viděl, že se různé Androidy pořád připojují ke Googlu, i když jsem jim to v nastavení zakázal a o nic nestojím.

A pak třeba http://www.beneaththewaves.net/Projects/Motorola_Is_Listening.html a https://en.wikipedia.org/wiki/CarrierIQ a http://redmine.replicant.us/projects/replicant/wiki/SamsungGalaxyBackdoor

strepty

« Odpověď #19 kdy: 20. 01. 2016, 19:21:15 »
Nekolik viru na Linux existuje, treba nedavno se tu psalo o nejakem, co sifruje data na disku (ransomware). Ale sam jsem zavirovany Linux nevidel. Ovsem krome brachy a jednoho znameho, kteremu jsem dal stary notebook s Linuxem, neznam nikoho, kdo Linux pouziva.
Beriem to tak ze toto citaju admini. Kazdy ma nejakych kamaratov,  prve co taky kamarat urobi ked mu tablet nejde pride za svojim kamosom adminom a vlozi do jeho ruk riesenie problemu :-). Preto sa pytam ci sa tu niekto stretol zo zavirenym mobilom, lebo u adminov je vecia pravdopodobnost koncetracie takych zariadeni. Cize taky maly prieskum ci zavirenie vobec hrozi. Lebo pytat sa na bezpecny os na mobile ma podla mna vyznam len ak nejake viry na mobiloch u nas vobec existuju.  Osobne som zavireny mobil nevidel len som pocul od kamarata ze jeho brat jailbreakol Iphone3 a potom ho zaviril. Ci to bola pravda  netusim, ten mobil som nevidel a rozpraval mi to ucitel Slovenciny takze tazko povedat.
Aby ma tu neobvinili ze tu trolujem tak k otazke. Osobne som uvazoval o kupe Blackberry, boli krajiny ktore ho zakazovali koli tomu ze sifroval, ine znacky nezakazovali tak je mozno BB niecim iny.

tomasfuk

Re:Bezpecny OS pro mobil
« Odpověď #20 kdy: 20. 01. 2016, 20:12:31 »
Presne jste vystihl duvody proc, muj je sice potluceny po padech, display OK, baterka taky jeste vydrzi a hlavne nejde o to to koupit tento mesic, ale rok je uz realny.

Bohuzel komunita kolem Lenova, ktera kolem toho je nevzbuzuje moji duveru, nehlede na chut na zcela odpoutani od google, m$ a podobnych "bajecnych" sluzeb.

Nejsem developer ani programator, takze projekt kolem toho nevytvorim, ale v ramci svych moznosti jsem ochoten prispet.
Jo, jám mám zase Alcatel a je to stejný. Po rootnutí a vyčištění od sraček telefon po třech letech vydrží na baterku dýl než novej.

Baterka drží, telefon volá, textuje, naviguje, surfuje, svítí a příležitostně fotí. Z původních aplikací zůstala snad jen ta na volání, zprávy a pochopitelně tržiště, protože nejsou alternativy.

Novej telefon mi kromě novýho OS, více jader a megapixelů nic nepřinese.

Ještě mám v šuplíku svůj předchozí telefon. Hloupý dotykový Samsung, co v něm taky baterka drží, telefon volá, textuje, naviguje, surfuje, příležitostně fotí. Bohužel podporuje jen historické java aplikace (a nesvítí).

Zajímalo by mě, jestli opravdu neexistuje nějaký opensource telefon. Když se vybral skoro milion USD na router, mohl by toto být podobně úspěšný projekt.

brid

« Odpověď #21 kdy: 20. 01. 2016, 21:44:40 »
Mám tu pár Nokií 5110 v šuplíku.  8)

Mam ji taky, ale ma mizerny video, kartu do 2 GB a nema wifi a voip, ale jinak urcite uzitecny prispevek.

SpaceExit

« Odpověď #22 kdy: 20. 01. 2016, 22:09:36 »
Osobně nechápu proč autor nechce to blackberry. Je to fakt slušně fungující. Malý, v bazarech extrémně levný. Sami sebe prezentují jako bezpečný os a měla by to být jedna z jejich hlavních deviz. Navíc je ten systém pěkně svižnej. Jdou na tom spouštět i android aplikace, ačkoliv to tazatel explicitně nevyžaduje. Takže, proč blackberry ne? Pokud teda nejde jenom o samotný akt toho si postěžovat, což nic proti ničemu.

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 20. 01. 2016, 22:29:01 »
Pro BB potrebujete BES, bez ktereho to temer nejde a nejvetsim nedostatky jsou v omezenem poctu aplikaci. Ackoliv se daji pouzivat APK pro Android na BB OS10, zdaleka to neni idelani. Vlastne se mi jezi vlasy na hlave, kdyz vidim co Androidu vsechno projde a vlastne se nedivim, kdyz nejaka Flashlight apk potrebuje pristup na socialni sit, do kalendare, kontaktu, telefonu, gps ... no des. Druhy problem byl historicky, protoze BB potrebovalo specialni tarif pro pripojeni BES tarif (jinak by se clovek nedoplatil) a tretim problemem bylo geograficke omezeni (tim myslim u vas v Evrope). Proto se nerozvijel ekosystem kolem BB a pro mnohe proste neni HW klavesnice dost IN.

Patrim k tem, co BB dlouhodobe pouzivaji a byl jsem jako mnozi dalsi zadratovany na ekosystemu IBM Domino/Notes zavisly, protoze to proste fungovalo. Vybalil jsem posledni prirustek v linii BB Q10 a uz to litalo pres BES10, Domino9, Sametime, Connection a skvele integrovany Notes Traveler. BB OS10 prinesl skvely HUB. Navic pres BlackBerry World se dalo dotahnout spousty app na socialni rakovinu, upravy fotek nebo treba Waze.

kuba77

« Odpověď #24 kdy: 20. 01. 2016, 22:38:18 »
A co Fairphone 2? je to sice s Androidem...
https://www.fairphone.com/phone/
pokud se teda začne prodávat...

Jinak já jsem teda celkem spokojený s dva roky starým Nexusem 4 a CM13 bez GApps (donedávna teda CM12.1). Čas od času na něm zkusím Ubuntu Touch a Sailfish OS. Sailfish OS se mi dost zamlouval, ale chyběly mi některé aplikace z Androidu a bohužel aplikace z Androidu jdou spustit pouze na smartphonu od Jolly.

Jan Dědič

« Odpověď #25 kdy: 20. 01. 2016, 22:50:06 »
Zajímalo by mě, jestli opravdu neexistuje nějaký opensource telefon. Když se vybral skoro milion USD na router, mohl by toto být podobně úspěšný projekt.

http://lmgtfy.com/?q=open+source+smartphone

Promiňte, nemohl jsem si pomoct. Teď ale vážně. Takové projekty existují:
http://wiki.openmoko.org/wiki/Main_Page
Pěkné povídání je v této přednášce z OpenAltu:
http://www.superlectures.com/openalt2014/me-zarizeni-na-me-strane-mnou-kontrolovana-brana-do-sveta-informaci-pro-mne-nikoli-o-mne

M.

« Odpověď #26 kdy: 20. 01. 2016, 22:50:42 »
Jen bych podotkl, že pro BlackBerry 10 platformu už BES není nutný (a BIS ani neexistuje). Takže se to dá používat plně samostatně, jen chybí pár příjemností, co je v kombinaci s BES.
Mám na BB10 celou rodinu a nestěžuji si. Ale já od toho zas tak moc nepotřebuji a androidí aplikace, které jsme chtěl zkusit, tak jsem obvykle nezkusil, protože jsem jim nedovolil oprávnění, které požadovaly. :-)
V podstatě mám jen málo výhrad, třeba ta platforma moc nepočítá, když používám dva BB telefony naráz (používám BB classic a Q10) a chci je mít spojeny na jeden účet, to pak vtipně občas hlásí aplikace, že na tomto telefonu je již spuštěna (přitom je spuštěna na tom druhém).

i

« Odpověď #27 kdy: 21. 01. 2016, 07:48:33 »
.... alebo aspon spustalo reklamne stranky v prehliadaci alebo  by koli tomu mrzol os.

Ne že by je zrovna spouštělo v prohlížeči, ale mám podezření že je ztahuje do /dev/null asi 90% aplikací na androidu, což lze, obvzlášť v zařízení na baterky také považovat za nechtěné chování.

« Odpověď #28 kdy: 25. 01. 2016, 17:18:41 »
Nepotrebuji vic nez volat, sms, wi-fi, nahravani video/zvuk (mozna vyresim jinak), mail, a browser (bez zbytecnosti typu flash) a nechci zadny ucet na cloudech.

Rad bych mobil na cca 3 roky patrne bez androidu, win, jablek.
Požaduješ v podstatě všechny vymoženosti kromě hraní her a nechceš žádný komerčně dostupný os. To co chceš si leda postavit doma a je to utopie.

A pro informaci, jediné z čeho nemusíš mít strach je ten flash protože žen už dávno hlavní hráči nepodporují.

Jenda

« Odpověď #29 kdy: 25. 01. 2016, 18:07:07 »
Chtěl bych napsat, že čistý CyanogenMod bez Googlu (tj. software třeba z F-Droid + v chrootu Debian a software z jeho repozitářů) vypadá docela použitelně. Bugy: neumím ho donutit, aby fotil do tmpfs; neumím chytat chybné pokusy o přihlášení; neumím nastavit heslo k disku jiné než k obrazovce.