Debian nedostane správnou IP od UPC

ByCzech

Re:Debian nedostane správnou IP od UPC
« Odpověď #60 kdy: 21. 01. 2016, 04:29:34 »
Já tedy v před-předchozím příspěvku žádné sebejisté tvrzení o chybě v konfiguraci VLAN nepozoruji, jen samé dotazy (Vy tam, pane Jirsáku, vidíte něco jiného?)
To byla reakce na komentáře uživatel ByCzech.

Tomu se říká dekády praxe pane Jirsáku...

ByCzech

« Odpověď #61 kdy: 21. 01. 2016, 04:32:29 »
VLANy si o to říkají
A to by mne právě zajímalo, jak. VLAN by mohla způsobit, že neodejde požadavek, nebo že se „ztratí“ odpověď. Ale jak by VLAN mohla způsobit změnu požadavku nebo odpovědi?

Třeba tak že projde do sítě UPC? A tím skončí požadavek jinde, než ho u UPC čekají? Jen tip, každopádně nevím jestli bych u zákazníka chtěl takhle bádat, prostě bych to vyřešil některým z jednoduchých způsobů, nechal si zaplatit a šel na jinou "záhadu" :-D

« Odpověď #62 kdy: 21. 01. 2016, 07:02:23 »
Třeba tak že projde do sítě UPC?
Aby prošel DHCP požadavek, to chceme, takže to jste asi nemyslel. Takže jste asi myslel, že tam přes kabelový modem „projde VLAN“, ať už to znamená cokoli. Zvláštní je, že když se do té VLAN připojí jiné zařízení, funguje to správně.

prostě bych to vyřešil některým z jednoduchých způsobů
Pokud UPC tvrdí, že si zákazník musí nechat přidělit IP adresu z DHCP serveru, nastavení statické adresy není řešení, ale workaround, který může a nemusí fungovat, a kdykoli se může rozbít.

Já bych teda v případě, kdy do switche stejným způsobem zapojím tři různá zařízení, a dvě z toho fungují a jedno ne, hledal problém v tom zařízení a ne ve switchy. Ale evidentně jsem tu s tímto názorem v menšině. Navíc se to dá velice snadno vyzkoušet a n+ěkdy ráno nebo večer, až v té škole nikdo nebude, tu VLANu mezi serverem a modemem vypnout.

daemon

« Odpověď #63 kdy: 21. 01. 2016, 08:45:10 »
Na serveru je nekolik VLAN hozenych do tranku na jednom kabelu pres ciscovy switch. A modem od UPC je pripojen do switche portem prirazenym do VLAN10.

Co je zač to Cisco? Nějaký Catalyst, dejme tomu C2950?
Mohl bys sem hodit jeho config.text (resp. running configuration)? A /etc/network/interfaces toho Debianu?

Ať jenom teoreticky neplkáme a bavíme se o nějaké konkrétní konfiguraci...

« Odpověď #64 kdy: 21. 01. 2016, 09:11:00 »
Pokud UPC tvrdí, že si zákazník musí nechat přidělit IP adresu z DHCP serveru, nastavení statické adresy není řešení, ale workaround, který může a nemusí fungovat, a kdykoli se může rozbít.

;D ;D prosím o vysvětlení JAK se to může rozbít... to by mě totiž neskutečně moc zajímalo

MP

« Odpověď #65 kdy: 21. 01. 2016, 09:42:43 »

;D ;D prosím o vysvětlení JAK se to může rozbít... to by mě totiž neskutečně moc zajímalo

Co treba zmena velikosti subnetu?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 21. 01. 2016, 09:43:43 »

Rozbit by to mohli soudruzi z UPC, kdyz se rozhodnou, ze si zakaznik dane staticke adresy uzil jiz prilis a z nejakych reorganizacnich duvodu adresy pomichaji. Adresu dostane nekdo jiny a bude na siti existovat dvakrat.

k

« Odpověď #67 kdy: 21. 01. 2016, 10:05:13 »

U velkých ISP není na routerech statická konfigurace v nějakém konfiguráku, to by se z toho zbláznili, ale router se dynamicky učí kam má kterou IP routovat podle provozu. Jedním ze zdrojů informací je BOOTP protokol a bez BOOTP komunikace to po čase router zařízne.

Na DHCP serveru pak pro zákazníky s pevnou IP musí být extra vuřty, ale je to jednodušší než to cpát do každého routeru po cestě.

Honza W.

« Odpověď #68 kdy: 21. 01. 2016, 11:09:21 »
Na serveru je nekolik VLAN hozenych do tranku na jednom kabelu pres ciscovy switch. A modem od UPC je pripojen do switche portem prirazenym do VLAN10.

Mohl bys sem hodit jeho config.text (resp. running configuration)? A /etc/network/interfaces toho Debianu?

Tak co Cisco je: SF500-24
Co se konfiguraci tyce, tak running-config (promazal jsem jen prihlasovaci udaje) zde: http://euceni.eu/download/running-config.txt
A konfigurace VLAN (s touto konfiguraci dostane sptanou verejnou IP adresu ac MAC adresa je spravne...): http://euceni.eu/download/interfaces

VLAN89 je ta, ve ktere je pripojen ISP.

« Odpověď #69 kdy: 21. 01. 2016, 11:12:54 »
prosím o vysvětlení JAK se to může rozbít... to by mě totiž neskutečně moc zajímalo
Úplně jednoduše. Něco v UPC usoudí „nevyžádal si IP adresu z DHCP, tudíž není připojen“.

Pokud má UPC v podmínkách, že IP adresa musí být přidělena přes DHCP, nastavit ji staticky je prostě porušení podmínek. I kdyby to dneska fungovalo, zítra to fungovat nemusí. A i kdyby to třeba technicky fungovalo trvale a UPC na přidělení IP adresy nikdy nic dalšího nevázalo, pořád s tím mohou být administrativní problémy. Bude mít nějaký problém, bude volat na technickou podporu UPC, a tam mu řeknou, že nevidí žádné přidělení IP adresy, a dál se s ním nebudou bavit, dokud to neopraví. Podle mne je lepší to opravit teď v klidu, než to pak řešit ve stresu, až něco nebude fungovat.

Honza W.

« Odpověď #70 kdy: 21. 01. 2016, 11:55:36 »

Co se konfiguraci tyce, tak running-config (promazal jsem jen prihlasovaci udaje) zde: http://euceni.eu/download/running-config.txt
A konfigurace VLAN (s touto konfiguraci dostane sptanou verejnou IP adresu ac MAC adresa je spravne...): http://euceni.eu/download/interfaces

Jo, jeste mozna podstatna informace UPC modem je do GE3 a Debiani stroj do GE1

karbous

« Odpověď #71 kdy: 21. 01. 2016, 13:01:36 »
Zeptam se mozna offtopic - Jestli jsem to pochopil za modemem mate rovnou switch...  Jaky je duvod/vyhoda nemit za modemem nejaky router, ktery poresi dhcp, NAT a az za nim pak switch?

Typicky UPC Modem-> WAN port routeru-Router-Lan port routeru -> Switch >>> Zbytek site?

Diky

daemon

« Odpověď #72 kdy: 21. 01. 2016, 13:11:23 »

Jo, jeste mozna podstatna informace UPC modem je do GE3 a Debiani stroj do GE1

Jo, SF-500 je asi nějaká ta small bussiness potvora. Já potkávám spíš enterprise věci, což je ten Catalyst, jak jsem psal. Ale mám i jeden SG200.

No, netvrdím že jsem nemohl něco přehlédnout, ale na první pohled v té konfiguraci zjevnou chybu nevidím. Podotýkám, že na Debianu jsem VLAN trunk nikdy nepoužíval, takže si nejsem jistý, jak to má být správně napsané.

Ad. připomínky k tomu zda DHCP používat nebo ne - bez ohledu na to, co UPC doporučuje, moje více jak tříletá zkušenost na dvou bussiness přípojkách se statickou IP adresou je, že DHCP není nutné používat. Je to celou tu dobu nastavené staticky a nikdy s tím nebyl vážnější problém. Na třetí přípojce je DHCP klient a rovněž bez problému. Ve všech třech případech je na routeru Mikrotik RouterOS - 1x RB1200, 2x PC x86.

Nemohu ale samozřejmě vyloučit, že v jiné geografické lokalitě se to bude chovat jinak.

Já bych si v této situaci poslechl, co vlastně po tom drátě chodí. Já pro tyto účely používám sondu z Routerboardu RB450G. V tomto případě bych měřil jednak mezi switchem a modemem a potom mezi switchem a Debianem. Asi by šlo použít i SPAN v tom switchi, ale jak to udělat na SF-500 Ti neporadím. Na straně Debianu asi lze použít tcpdump na eth0.

ByCzech

« Odpověď #73 kdy: 21. 01. 2016, 14:35:41 »
Třeba tak že projde do sítě UPC?
Aby prošel DHCP požadavek, to chceme, takže to jste asi nemyslel. Takže jste asi myslel, že tam přes kabelový modem „projde VLAN“, ať už to znamená cokoli. Zvláštní je, že když se do té VLAN připojí jiné zařízení, funguje to správně.

prostě bych to vyřešil některým z jednoduchých způsobů

Já bych teda v případě, kdy do switche stejným způsobem zapojím tři různá zařízení, a dvě z toho fungují a jedno ne, hledal problém v tom zařízení a ne ve switchy. Ale evidentně jsem tu s tímto názorem v menšině. Navíc se to dá velice snadno vyzkoušet a n+ěkdy ráno nebo večer, až v té škole nikdo nebude, tu VLANu mezi serverem a modemem vypnout.

Řešíme tady, že BEZ SWITCHE s nastavenými VLAN to funguje. Kde jste vzal informaci, že 2 zařízení přes switch fungují a jedno ne nevím, ale od zakladatele diskuze tady nic takového nevidím, takže možná budu potřebovat vaši křišťálovou kouli - do té doby je váš příspěvek mimo.

ByCzech

« Odpověď #74 kdy: 21. 01. 2016, 14:38:53 »

Taky bych rád věděl co je na té konfiguraci špatně, když má zákazník vyhrazenou veřejnou IP - tedy kromě toho, že při problému se dá očekávat, že jejich super-duper technik bude koukat na leasy na DHCP serveru a žádný tam neuvidí, tak bude nejspíše tvrdit, že chyba je jinde? :D Což ale není problém technický, ale jiný.