Koupit VS není problém, resp. dvě licence ve firmě mám.
Sám jsem jsem spíš na čisté C, občas Cpp, (dělám hodně low level a embedded, někdy s velkým důrazem na výkon). C# občas něco málo, ale zvláště kolem modernějších prvků toho jazyka mám velké mezery, nicméně mi vzhledem k "snadnosti" vývoje a relativně dobré dokumentaci a dostupnosti know-how přišel dobrý - jenom nevím, jak s tou přenositelností. Na linuxu v mono mám zkoušené jen CLI aplikace - to funguje velmi dobře, stejná "binárka" na windows i ARM desce. Navíc se mi zdálo, že výkon není tak zlý, jako u Javy.
Navíc s Javou nechci mít společného nic, v životě jsem neviděl desktopovou aplikaci psanou v Javě, kde by mě nepotkaly problémy jako padání nebo záseky GUI.
Do webových technologií se mi nechce, občas na dané platformě budu potřebovat něco hodně low level.
C a Qt se mi zdá jako výborná volba, akorát s Qt mám za sebou jenom pár hodně jednoduchých experimentů a vůbec nevím, jak moc je náročné dostat takovou aplikaci na mobilní platformu (WP a Android, Apple asi pro mě nikdy nebude z důvodu jednoho omezení použitelný).