Prodej bitcoinů – daň z příjmu

MKzB

• 105
    • Zobrazit profil
Re:Prodej bitcoinů – daň z příjmu
« Odpověď #45 kdy: 06. 06. 2017, 18:26:28 »
Moje profesní komora řešila jistý daňový problém týkající se všech členů a kvůli tomu podala žádost o vysvětlení na Generální finanční ředitelství. Jejich písemné vyjádření už má před finančními úředníky jistou váhu. Ale je třeba napsat dotaz právnickou češtinou, jakoby ses ptal soudu.

ass

« Odpověď #46 kdy: 07. 06. 2017, 06:51:28 »
Docela vtipné jak na rootu IT odpovídají na "danove" veci :D

Abych jenom netroloval:
Citace
To je zajímavé. Nevíš, jak by to bylo s těma poštovníma známkama? Pokud bych je prodal za víc než nákupní cena, jedná se o příjmy?
A jak lze vůbec doložit nákupní cenu? Třeba u těch známek jsem to mohl sbírat roky, různě po antikvariátech za levno, ale už bych zdaleka neměl ani doklady a navíc bych ani sám netušil, kolik jsem do toho vrazil. Navíc co kdybych většinu známek koupil před 30 lety, kdy byly úplně jiné ceny? Realizoval bych „příjem“? Je to furt směna věci za věc, celkový majetek je furt stejný, ne?

Chápeš, že nikoho nezajímá za jaký časový úsek jsi přišel k majetku? Fakticky platí "TY musíš prokázat nespochybnitelně", že při prodeji nějaké věci jsi měl náklady (prokázat je), ty pak odečteš od prodejní ceny a zdaníš. Že byla inflace a 1000 v roce 1991 a 2017 je rozdíl? Tak toto je tvůj problém, danit budeš bez započtení inflace... Podobné věci proběhli třebas v souvislosti s aukrem a ynteligenti co měli podobné názory pak dopláceli daně a nikoho nezajímalo "já to zbíral desítky let".

Co se týká bitcoiunu, jde o to jak se k věci staví naše zákony (jasně můžeš brát evropský soud, ale pak počítej,že se k němu budeš muset prosoudit a prachy padnou na právníka, soudy a budes 15-20let u soudů a bez peněz...). Takže podle toho buď platíš pouze poplatek za směnu "meny" nebo platíš daň 15 procent z příjmu.

P.S. a od příjmu je kromě cenných papírů daleko víc "výjimek", narychlo prodáš byt a použiješ na bydlení  nebo dodedávka babišovi korunové papíry atd. Kurva mě stačilo se zeptat účetní a ta to sypala z rukávu (teda co dokočila studium před rokem 2000, jasně ty dnešní jsou jenom vopičky, ale to většina "odborníků"...
P.S. Já když čtu některá vlákna na tomto fóru tak někdy pochybuju, že dost lidé co zde píše vůbec zvládá běžné životní situace a nejsu už dávno zbaveni právní svépravnosti

K.L.

« Odpověď #47 kdy: 14. 06. 2017, 16:56:18 »
Moje profesní komora řešila jistý daňový problém týkající se všech členů a kvůli tomu podala žádost o vysvětlení na Generální finanční ředitelství. Jejich písemné vyjádření už má před finančními úředníky jistou váhu. Ale je třeba napsat dotaz právnickou češtinou, jakoby ses ptal soudu.

Jo jo, tohle už mne taky napadlo, zkusit vymáčknout nějaké vyjádření z Finančního ředitelství, a v případě, že by pak místně příslušný FÚ dělal nějaké ofuky, tak jim tím vyjádřením mávat před očima...ona ta subordinace ve státní správě myslím funguje docela dobře.

Otázka samozřejmě je, najde li se "u generálů" někdo, kdo bude dostatečně schopný (a ochotný) nějaké vyjádření stran BTC či kryptoměn obecně vygenerovat. Ale jak tak popularita kryptoměn sílí a kolem se mění svět (viz Japonsko, Austrálie, atd.), dříve či později (v Čechách asi spíš později, jako obvykle) bude muset legislativa nějak reagovat ... otázka je samozřejmě, jak. A jestli nakonec to současné "vakuum" není vlastně ještě docela přijatelný stav.

Mimochodem, taky by mě docela zajímal výsledek, kdyby si někdo dal tu práci, odmítl v rámci "hodleření" zaplatit i daň z přijmu a dotáhl to k soudu argumentovav, že pokud se časový test vztahuje na jiné komodity (cenné papíry, nemovitosti, pozemky, starožitnosti, o investičním zlatu ani nemluvě), je pak značně diskriminační, pokud by se to BTC netýkalo. Pro příklad: Pokud si od neznámého umělce koupím na Karlově mostě obrázek (nečekaně třeba Karlova mostu) za stovku, tak na to možná ani nebudu potřebovat EET účtenku (zatím :-/ ), každopádně pokud se za pět let stane dotyčný známým umělcem a jeho obrazy se budou prodávat za milión, tak stačí doložit, že ten můj obrázek, na který se práší nad piánem, jsem nabyl před pěti lety, tudíž jsem splnil časový test, můžu ho klidně prodat za milion (nebo dva, to je fuk) a s daní z příjmu nazdar bazar. Pokud totéž prokážu u bitcoinů (jo, to bude u naších ouřadů i soudů nesmírně zábavné, to je mi jasné) s tím, že jsem si je před X lety jen tak pro zábavu vytěžil na grafické kartě (a spotřeboval přitom třeba elektřinu za stovku) s tím, že teď holt náhodou ta hromádka stojí taky milion...

..jak říkám, bylo by skutečně zajímavé dohnat to až někam k vyšším instancím (které jsou - narozdíl od prvoinstančních soudů - občas schopny hloubavějšího zamyšlení v širším kontextu), jak by to dopadlo. Jenže to by to musel prubnout někdo, kdo : a/ má na to koule, b/ má dostatečné právní povědomí a schopnost argumentace, c/ má dost času i peněz se léta potulovat po soudech. Ale tak pokud si někdo "v těch dávných časech" vytěžil dostatečně velkou hromádku BTC, minimálně bod c/ vcelku jednoznačně splňuje, a navíc i ta částka (případně) ušetřená na (případně neoprávněně vymáhané) dani z příjmu by mohla být poměrně dost motivační :-)

stan

« Odpověď #48 kdy: 15. 06. 2017, 10:23:21 »
Tak ještě jednou: pokud nepodnikající fyzická osoba prodává hmotnou movitou věc, tak je to od daně z příjmů osvobozeno (jsou výjimky). Takže řešit zrovna obrázky je mimo mísu. Doporučuji k přečtení zákon o daních z příjmů. Konkrétně tohle je §4 odst 1 písmeno c.

Pokud to s tím prodáváním přežene, jako ti na aukru, splní tím definici pro podnikání a daně platit musí. Definice podnikání je v občanském zákoníku §420, odst 1: "Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele."

K.L.

« Odpověď #49 kdy: 16. 06. 2017, 08:26:16 »
Tak ještě jednou: pokud nepodnikající fyzická osoba prodává hmotnou movitou věc, tak je to od daně z příjmů osvobozeno (jsou výjimky). Takže řešit zrovna obrázky je mimo mísu. Doporučuji k přečtení zákon o daních z příjmů. Konkrétně tohle je §4 odst 1 písmeno c.

Pokud to s tím prodáváním přežene, jako ti na aukru, splní tím definici pro podnikání a daně platit musí. Definice podnikání je v občanském zákoníku §420, odst 1: "Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele."

Ale jistě, pokud tak "někdo činí se záměrem činit tak soustavně za učelem dosažení zisku", pak asi není co řešit, to je jasné.

Ale vysvětlete mi prosím, jaký je rozdíl mezi tím, když _jednorázově_ prodám obrázek, na který se mi léta prášilo nad pianem (a shodou okolností zrovna teď stojí milion), a když _jednorázově_ prodám hromádku dvaceti bitcoinů, na kterou se mi léta prášilo v cold storage :), a shodou okolností teď zrovna taky stojí milion ?

« Odpověď #50 kdy: 16. 06. 2017, 09:35:51 »
Sekce "ostatní příjmy" daňového přiznání fyzických osob

stan

« Odpověď #51 kdy: 16. 06. 2017, 12:42:45 »
Ale vysvětlete mi prosím, jaký je rozdíl mezi tím, když _jednorázově_ prodám obrázek, na který se mi léta prášilo nad pianem (a shodou okolností zrovna teď stojí milion), a když _jednorázově_ prodám hromádku dvaceti bitcoinů, na kterou se mi léta prášilo v cold storage :), a shodou okolností teď zrovna taky stojí milion ?

Vysvětlit to neumím. Z morálního hlediska rozdíl nevidím. Ale z pohledu české legislativy bych byl opatrný. Ve výjimkách nevidím nic, co by šlo na bitcoin naroubovat. Naději vidím v §4/1ze, kde se píše že "Od daně se osvobozuje ... kursový zisk při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně, nejedná-li se o účet zahrnutý v obchodním majetku, s výjimkou kursového zisku při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně na evropském regulovaném trhu nebo na obdobném zahraničním regulovaném trhu, na kterém se obchody s těmito měnami uskutečňují", což mi v principu připomíná zhodnocení bitcoinu, ale to by musely existovat judikáty, že bitcoin je cizí měna a že elektronické peněženky apod. jsou v podstatě bankovní účty - což bych taky řekl, že jsou. Do té doby §10 a uplatnit prokazatelné náklady na jejich pořízení.

fatatump

« Odpověď #52 kdy: 21. 06. 2017, 11:32:46 »
Je možné, aby eBay mohlo strhnout prodejci peníze? Tedy bez interakce jako když kupující při checkoutu se musí přihlásit do paypau a dát confirm?
Citace
eBay holds sellers to the highest standards and does everything it can to protect buyers, and if you don't ship at least what you promised, eBay will get a refund out of you, even if it has to pull it out of your bank account linked to PayPal. eBay doesn't mess around.

David M.

Vy máte výdělek pár miliónů a ptáte se, jestli to je váš příjem nebo ne? To jako vážně? :-D

Vážně. Třeba pro zlaté cihly se přímo píše: Neplatíte DPH ani daň z příjmů. BTC má se zlatem hodně společného (je ho na světě omezené množství, čím dál hůř se dobývá a v krizích jeho cena roste).

Nevíte už někdo, jak zdanit zisky v eToro? Jsou v tom namíchané akcie zahraničních společností, obchod s měnami, bitcoiny, ethereum... Až si z té burzy převedu zpátky několik větších částek třeba na nákup domu, bude to hodně podezřelé. Nenašel jsem tam zatím nic jako výpis všech provedených obchodů nebo zisků za rok, abych to mohl v daňovém přiznání nějak uvést.

.

« Odpověď #54 kdy: 06. 08. 2017, 20:00:05 »
Z každého navýšení majetku, kromě případů osvobozených od daňové povinnosti, se platí daně. TEČKA!

Nechápu jak někoho napadlo, že nákupem zlata se mění něco na tom, kde na to vzal.

Honza

« Odpověď #55 kdy: 06. 08. 2017, 20:25:11 »
Z každého navýšení majetku, kromě případů osvobozených od daňové povinnosti, se platí daně. TEČKA!

Nechápu jak někoho napadlo, že nákupem zlata se mění něco na tom, kde na to vzal.
U zlata jistě, nicméně kdo by danil BTC předtím, než ho prodá za Kč, když jen vzroste cena? A co kdo bude po forku danit získaný BitCash?

Jan Z.

« Odpověď #56 kdy: 07. 08. 2017, 17:43:30 »
POZNÁMKA ZAKLADATELE TOHOTO VLÁKNA:

Děkuji všem za příspěvky. Když jsem je pročítal a viděl tu právní nejistotu, tak jsem se na prodej nakonec vykašlal. To byl leden 2016. Když se teď kouknu na cenu, tak jsem rád, že jsem tak udělal, cena stoupla 7x! Původně jsem plánoval koupit za bitcoiny byt, ale teď za ně můžu koupil celej činžák, LOL :D Tímto tedy děkuji českému státu k výdělku.

Ovšem k výdělku pouze teoretickému, činžák zrovna nepotřebuju, takže si ještě počkám, dokud ty zákony nebudou jasnější. Mezitím to třeba zase spadne, tak odpadnou dilemata co pak s tím :)

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #57 kdy: 07. 08. 2017, 17:57:50 »
Čtu, a nestačím se divit.

Základem je pročíst si zákon o dani z příjmů (586/1992 Sb.). V § 3 je uvedeno vše co je a co není předmětem daně z příjmů.

V § 4 jsou pak uvedeny příjmy, které sice jsou předmětem daně, ale jsou z nějakého důvodu osvobozené. To se často v mluvě zaměňuje, ale je to velký rozdíl.

Tedy: krok 1: ověřit, jestli je to předmětem daně,
krok 2: pokud ano, ověřit, jestli není od daně osvobozen.

Pokud se jedná příjem, který je předmětem daně, musí se podřadit pod jeden z §§ 6 - 10, v tomto případě by se dalo uvažovat o § 8, příjmy z kapitálového majetku, ale pravděpodobněji o § 10, ostatní příjmy.

Dále je potřeba vycházet z premisy, že pod daň z příjmů spadá VŠE, kromě výjimek uvedených v odkazovaných §§. Mimochodem, pod daň z příjmů spadají i nepeněžní plnění, např. když vám někdo zdarma poskytne nějakou podstatnou hodnotu.

A na konec je nutné si odmyslet, že Bitcoin je měna. Bitcoin měnou není (stejně jako zlato, drahokamy, jimiž lze také v určitých místech platit, přesto nejsou měna), nesnese tedy srovnání s výdělkem na kurzovních rozdílech na cizích měnách. Pokud se nepletu, tak i kurzové rozdíly jsou předmětem daně z příjmů, ale v případě občanů se to moc neuplatňuje, protože se to podřadí po příležitostné příjmy, které jsou až do výše 30 000 Kč ročně od daně osvobozeny (§ 10 odst. 3 ZDP).

Na Bitcoin je potřeba spíš nahlížet jako na jakoukoliv komoditu, kterou nakoupím a se ziskem (či ztrátou) prodám. Když nakoupím kamion soli, nechám ho stát, a za rok bude mít trojnásobnou hodnotu, musím také daň z příjmů zaplatit.

Daňový poradce by neměl mít problém na takové vyjádření dát razítko, byť to není rada pro tázajícího se příliš příznivá.

Další, a úplně nejspolehlivější cestou je podat ke správci daně žádost o tzv. závazné posouzení (§ 132 - 133 daňového řádu, 280/2009 Sb.). Pak se stát ke konkrétní situaci vyjádří, a při následování pokynů nehrozí poplatníkovi žádné riziko. Názor ze závazného posouzení může tentýž poplatník užít až 3 roky v budoucnosti, pakliže se bude jednat o analogickou situaci, a mezitím nedojde ke změně zákonné úpravy, která se předmětu posouzení týká.

Miroslav Šilhavý

« Odpověď #58 kdy: 07. 08. 2017, 18:22:28 »
POZNÁMKA ZAKLADATELE TOHOTO VLÁKNA:
...
...ještě počkám, dokud ty zákony nebudou jasnější. ...

Toto mi přijde poměrně zbytečné, ať se zamýšlím nad jakýmkoliv typem příjmu, který byste nemusel danit, napadá mě maximálně příjem z prodeje podílu obchodní společnosti apod. Zbytek do daně z příjmů spadne tak jako tak a nevidím moc důvod, proč by v budoucnosti nemělo. Spíš se dají očekávat od státu další restrikce, pokud by Bitcoin začal být jakkoliv podstatnějším platidlem.

Milfaus

« Odpověď #59 kdy: 07. 08. 2017, 18:39:43 »
Mňo, s penězma je problém, když pošlete XY balíků, VAŠE VLASTNÍ BANKA VÁS UDÁ FINANČÁKU.
To se stalo známému, bylo řečeno, že to dělá na kšeft a chtěli po něm prachy, aby to zdanil, že se jedná o pravidelný příjem a tedy to zdanit musí.

Banky mají povinnost hlásit všechny transakce nad tuším aktuálně 200 000 (dříve 100 000).
Částky nad 2 500 000 jsou pak posuzovány velmi pečlivě.
Samozřejmě záleží na tom, jestli jste žlutý nebo bílý, žluté nikdo nehoní (rasizmus)/útěk ze země a návrat pod jinou identitou/není co vzít/umí se krouti nebo jestli jste bílý Franta, kterému můžou sebrat barák.
Musíte pochopit, že to je šikana jako ve škole, šikanují se ti, kteří jsou v zásadě neschopní se bránit.

Z morálního hlediska je pak potřeba odvést nejméně 35% získané částky, abyste pak mohli nakoupit věci s DPH 21% a odvést další peníze. Tyto peníze budou rovnoměrně rozděleny na rozkradení a rozdělení mezi ty, kterým práce smrdí.
Práce smrdí řadě úchylů v neziskovkách, tak to není potřeba vztahovat na nepřizpůsobivé, jistě, malá část jde i na potřebné věci. Pointa je, že si nemůžete vybrat, kam těch 35% půjde, nic jako "chci lepší nemocnici".

U krav platí jedno, MUSÍ SE PRAVIDELNĚ DOJIT, JINAK PŘESTANOU DÁVAT MLÍČKO!
Proto je slušné si řádně umýt vemínko a jít se udat na finančák, ten úředník za to nemůže, tohle je systém, který si tu už 25 let volíme a to poměrně pravidelně nanejvýš každé čtyři roky. Musíte si uvědomit, že lidi to tak chtějí a mají rádi, je to nejprostší vysvětlení toho, proč je tento systém takto nastavený.