Jsem jen lepič kódu?

Yarda

Re:Jsem jen lepič kódu?
« Odpověď #30 kdy: 08. 01. 2016, 09:50:58 »
IMHO je velká chyba zajímat se, kolik hodin programátor odpracoval (resp. kolik nalhal, že odpracoval). Otázka by měla znít, co udělal a v jaké kvalitě.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 11. 01. 2016, 10:55:42 »
IMHO je velká chyba zajímat se, kolik hodin programátor odpracoval (resp. kolik nalhal, že odpracoval). Otázka by měla znít, co udělal a v jaké kvalitě.
Taky mě vždy fascinovala posedlost manažerů hodinami.

hu

« Odpověď #32 kdy: 11. 01. 2016, 11:09:15 »
Taky mě vždy fascinovala posedlost manažerů hodinami.

Nejak tu praci prece zakaznikovi nacenit musite; obvykle se zkratka bere nejaka hodinova sazba nasobena odhadem hodin potrebnych k realizaci projektu. Ostatne, programator je obvykle placen od hodiny a vase naklady na nej jsou tedy primo umerne casu, ktery na ukolu odsedi. Je pak odpovednosti manazera rozpoznat, jak moc ho programator v odhadu potrebneho casu lakuje.

Samozrejme ze je treba pocitat s nejakou mezni odchylkou odhadu, coz je vicemene nahodna chyba a je treba ji zahrnout do hodinove sazby.

Yarda

« Odpověď #33 kdy: 11. 01. 2016, 11:56:45 »
...Je pak odpovednosti manazera rozpoznat, jak moc ho programator v odhadu potrebneho casu lakuje...
To je ten problém  že to posuzuje magor ...eee manager a ne koncový uživatel. Vzpomínám si, kdysi jsem byl namočený do nějaké akce, jejíž součástí bylo zprovoznit program pro automatický návrh plošných spojů, program páchal externí dodavatel. Tak jsem se v tom rochnil a napadlo mne, že by bylo vhodné tam přidělat nějaké další funkce, aby se to dalo nějak použít. Když jsem se s tím obrátil na pachatele, opáčili, že by to nebylo špatné, ale že s tím už nemohou nic dělat, protože jim ten úkol už skončil.
Jo, taky si vzpomínám, když naši moudří s pachateli jednali o nedostatcích toho programu, bylo jim naznačeno, že od nás jsou furt nějaké připomínky, ten program provozují tři jiné podniky a žádné připomínky nemají. Tak jsem si řekl, jestli fakt jsme u nás tak blbí a ty tři podniky jsem navštívil. V jednom měli špičkový západní HW, celý rok se s tím plácali a navrhli jednu desku. ještě nebyla vyrobená, tak nemohli posoudit, jak je to kvalitní. Ve druhém podniku zase měli experta co uměl využívat programovací postupy, obyčejným BFU nedostupné, taky měli jednu desku ve stádiu návrhu. A ve třetím podniku to zahodili rovnou.

hu

« Odpověď #34 kdy: 11. 01. 2016, 12:45:10 »
Když jsem se s tím obrátil na pachatele, opáčili, že by to nebylo špatné, ale že s tím už nemohou nic dělat, protože jim ten úkol už skončil.

No a to to meli delat zadarmo? :-) Pokud nebylo pri predavani implementovano vse nasmlouvane, nemel zadavatel podepsat akceptaci a bylo by vymalovano. Pak uz je obvykle pozde bycha honit, ze ano.

mladeznik

« Odpověď #35 kdy: 11. 01. 2016, 13:05:37 »
Mne sa stavalo to, ze prisiel za mnou veduci, povedal mi ulohu, co mam spravit, co chce odo mna a nasledne sa ma spytal, kolko mi to bude trvat. Proste nie ze som nemal ani moc tusenia o co ide, nikdy som s tym nerobil, takze som si to potreboval nastudovat atd. Trepnete blbost, bude vam to trvat dlhsie, a potom pride za vami veduci/manazer a spyta sa vas, ci uz to mate. A ked poviete nie, tak sa opytaju preco, ved ste im povedali, ze to zaberie tolko a tolko hodin. Jednoducho povedane, manazerov nezaujima ci je to narocne, ich zaujima cas odpracovany a cena. Vacsina manazerov su tupela, nicomu vacsinou nerozumeju a len sa tvaria, aki su oni vynimocni, ako vedia riadit ludi.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 11. 01. 2016, 13:23:48 »
Mne sa stavalo to, ze prisiel za mnou veduci, povedal mi ulohu, co mam spravit, co chce odo mna a nasledne sa ma spytal, kolko mi to bude trvat. Proste nie ze som nemal ani moc tusenia o co ide, nikdy som s tym nerobil, takze som si to potreboval nastudovat atd. Trepnete blbost, bude vam to trvat dlhsie, a potom pride za vami veduci/manazer a spyta sa vas, ci uz to mate. A ked poviete nie, tak sa opytaju preco, ved ste im povedali, ze to zaberie tolko a tolko hodin. Jednoducho povedane, manazerov nezaujima ci je to narocne, ich zaujima cas odpracovany a cena. Vacsina manazerov su tupela, nicomu vacsinou nerozumeju a len sa tvaria, aki su oni vynimocni, ako vedia riadit ludi.
Nejhorší je manažer bez elementárních znalostí IT. Tu "čest" jsem měl jednou a stačí na celý život.

mladeznik

« Odpověď #37 kdy: 11. 01. 2016, 13:29:42 »
Ten moj manazer mal znalosti z IT, ale hral sa na velkeho sefa. S jednym zivnostnikom sa hadal pre 2h, ze mu ich nepreplati, pretoze robil nieco, co od neho nechcel. Pritom to ten dotycny potreboval vyriesit, aby mohol pokracovat v ulohe :)

Yarda

« Odpověď #38 kdy: 11. 01. 2016, 13:40:47 »
Když jsem se s tím obrátil na pachatele, opáčili, že by to nebylo špatné, ale že s tím už nemohou nic dělat, protože jim ten úkol už skončil.

No a to to meli delat zadarmo? :-) Pokud nebylo pri predavani implementovano vse nasmlouvane, nemel zadavatel podepsat akceptaci a bylo by vymalovano. Pak uz je obvykle pozde bycha honit, ze ano.
A vo tom to je. Ten co podepisoval o tom neměl ani páru.
BTW: I zadarmo by ten paskvil byl drahej.

Tommm

« Odpověď #39 kdy: 11. 01. 2016, 13:53:11 »
Je mi líto těch, kteří chodí do práce jen kvůli penězům a dělají práci, která je nebaví a nijak je nerozvíjí. Úplně promrhaná třetina života... Chápu, že když někomu nebylo shůry dáno, moc s tím neudělá. Ale předpokládám, že úspěšný ajtík má na trochu víc, než jen čekat na konec pracovní doby.

Primarni duvod proc chodim do prace ja jsou penize. Ty mi slouzej k tomu, abych mohl jezditpotapet se, lyzovat, na kolo atp.
Tam se rozvijim. Sezenim 8,5 v openoffice se moc nikam nerozvines. Teda ono zalezi co to pro koho znamena. Nekdo to pochopi driv, nekdo pozdeji :)

hu

« Odpověď #40 kdy: 11. 01. 2016, 13:54:14 »

A vo tom to je. Ten co podepisoval o tom neměl ani páru.
BTW: I zadarmo by ten paskvil byl drahej.

No jasne ze je. Ale to prece nema s "fixaci manazeru na objem hodin" nic spolecnyho.

iwtu

« Odpověď #41 kdy: 12. 01. 2016, 10:47:24 »
Zaujimave ponuky su alebo po znamostiach, lebo zohnat odbornika na trhu fakt nie je jednoduche a nema zmysel davat ponuky, na ktore sa prihlasi 90% neschopnych ludi. Ked uz ani znamosti  nepomahaju, tak sa vacsinou pouzije www.startupjobs.cz alebo zeebra.cz, vynimocne na root.cz v sekcii praca.

inženýr

« Odpověď #42 kdy: 23. 01. 2016, 15:39:46 »
Zaujimave ponuky su alebo po znamostiach, lebo zohnat odbornika na trhu fakt nie je jednoduche a nema zmysel davat ponuky, na ktore sa prihlasi 90% neschopnych ludi. Ked uz ani znamosti  nepomahaju, tak sa vacsinou pouzije www.startupjobs.cz alebo zeebra.cz, vynimocne na root.cz v sekcii praca.

Když nabídneš 120 tisíc na HPP, tak bys viděl, kolik bys našel odborníků. Proč hledat po známostech, když lze využít trh? Na startupjobs máš jen nabídky pro lemply za pár korun.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 23. 01. 2016, 16:25:18 »
Odborníků je totiž málo a nedělají za almužnu.

almužna

« Odpověď #44 kdy: 24. 01. 2016, 00:24:21 »
Přesně tak.