FS u SSD na Ubuntu

Richard

FS u SSD na Ubuntu
« kdy: 22. 12. 2015, 13:01:31 »
Ahojte,
chcel by som sa poradiť, alebo sa vás spýtať ako riešiť rozdelenie partícii na SSD. Ide o to, že SSD bude môj primárny disk - žiadny okrem toho nemám. Používať - nepoužívať swap, použiť F2FS alebo EXT4, a tak,... čo si myslíte?

Vďaka! :)

Re:FS u SSD na Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 22. 12. 2015, 13:37:48 »
Nechat to udelat automat.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Palo

« Odpověď #2 kdy: 22. 12. 2015, 14:12:31 »
Google:
https://www.leaseweb.com/labs/2013/07/5-crucial-optimizations-for-ssd-usage-in-ubuntu-linux/
http://askubuntu.com/questions/1400/how-do-i-optimize-the-os-for-ssds

A ja este na kazdom programe ktory nieco cachuje sa snazim daqt to do /tmp/ ktory je na tmpfs cize v pamati. Napriklad pre chrome pridavam na command line do '/opt/google/chrome-unstable/google-chrome-unstable' parameter '--disk-cache-dir=/tmp/chrome-$$'. To je len ako priklad.

Czuty

« Odpověď #3 kdy: 22. 12. 2015, 14:14:31 »
A kolik tam máš ramky? To kvůli swapu. Jinak bych nic nevymýšlel a šel do EXT4. Nicméně jsem jen prostý uživatel, žádný linux guru. Ale to ty soudě podle formulace dotazu ty asi taky ne...

MP

« Odpověď #4 kdy: 22. 12. 2015, 14:43:55 »
Google:
https://www.leaseweb.com/labs/2013/07/5-crucial-optimizations-for-ssd-usage-in-ubuntu-linux/
http://askubuntu.com/questions/1400/how-do-i-optimize-the-os-for-ssds

A ja este na kazdom programe ktory nieco cachuje sa snazim daqt to do /tmp/ ktory je na tmpfs cize v pamati. Napriklad pre chrome pridavam na command line do '/opt/google/chrome-unstable/google-chrome-unstable' parameter '--disk-cache-dir=/tmp/chrome-$$'. To je len ako priklad.

Takze misto prace/zabavy clovek bude neustale resit, jak kazdy program nechat cachovat do RAM. Absolutni ztrata casu a soudnosti.

Palo

« Odpověď #5 kdy: 22. 12. 2015, 15:20:46 »
Takze misto prace/zabavy clovek bude neustale resit, jak kazdy program nechat cachovat do RAM. Absolutni ztrata casu a soudnosti.
Tak mne sa to vracia na rychlosti systemu a zivotnosti disku. Ak je to strata sudnosti tak mozno akurat pre teba. Tych veci ktore pouzivaju cache nie je az tak vela.

« Odpověď #6 kdy: 22. 12. 2015, 15:57:46 »
Ext4 nebo btrfs, těch btrfs fičur je plnej net a je na tobě, abys zvážil, jestli je využiješ.
Swap má dneska podle mě v běžným provozu smysl, jenom pokud máš míň jak 8GB RAM, nebo hodláš hibernovat na disk a zároveň používat btrfs, kterej neumí swap file.

« Odpověď #7 kdy: 22. 12. 2015, 15:58:35 »
Pri SSD nema smysl tohle resit.

k

« Odpověď #8 kdy: 22. 12. 2015, 16:27:25 »
FS nechat Ext4.

Tak mne sa to vracia na rychlosti systemu a zivotnosti disku. Ak je to strata sudnosti tak mozno akurat pre teba. Tych veci ktore pouzivaju cache nie je az tak vela.

Dnešní SSD provoz na úrovni BFU neodrovnává a nemá smysl se RAM diskem zabývat.

Palo

« Odpověď #9 kdy: 22. 12. 2015, 17:02:26 »
Dnešní SSD provoz na úrovni BFU neodrovnává a nemá smysl se RAM diskem zabývat.
Ale odrovna, az ked ti trim oznamy kolko toho za den vycistil zistis kolko veci sa ti dnes prezenie cez disk.
Obzvlast pri BFU ktory nechaju par GB volneho miesta na disku ktore sa stale dookola prepisuje.
A prave ze je dnes ta RAMka taka lacna ma zmysel uvazovat o RAM disku. Ved urobit 2-3 riadky v /etc/fstab snad zvladnes.
Ja teda v podstate iba browser + Eclipse + Java a zopar mountov a liniek urobi zazraky este aj pri SSD.
Jeden SSD disk mi odisiel po 2.5 rokoch a v podstate nic ine ako BFU nerobim.

« Odpověď #10 kdy: 22. 12. 2015, 20:06:29 »
No tak kdyz chcipne SSD po 2,5 roku tak to je snad idealni varianta pro zakaznika, ne? Teda aspon ja to tak bral. Pul roku do konce zaruky, stejny typ davno pryc ze skladu -> penizky zpatky -> nakup dvojnasobne kapacity.

Neni duvod hledat problemy tam kde nejsou.

Palo

« Odpověď #11 kdy: 22. 12. 2015, 21:39:06 »
No tak kdyz chcipne SSD po 2,5 roku tak to je snad idealni varianta pro zakaznika, ne? Teda aspon ja to tak bral. Pul roku do konce zaruky, stejny typ davno pryc ze skladu -> penizky zpatky -> nakup dvojnasobne kapacity.

Ano, ja nemam nic ine a lepsie na praci ako vymienat a reklamovat disky a zalohovat vsetko lebo to ocakavam a potom obnovavat. Proste ideal pre zakaznika sa nekona.

« Odpověď #12 kdy: 22. 12. 2015, 22:17:08 »

Ano, ja nemam nic ine a lepsie na praci ako vymienat a reklamovat disky a zalohovat vsetko lebo to ocakavam a potom obnovavat. Proste ideal pre zakaznika sa nekona.

Zalohovat stejne musis a cvicit obnovovani dat stejne musis. Jestli to jednou udelas i jinak nez cvicne...

k

« Odpověď #13 kdy: 22. 12. 2015, 23:26:40 »
Jeden SSD disk mi odisiel po 2.5 rokoch a v podstate nic ine ako BFU nerobim.

Co to znamená odešel SSD ? Pokud nejede vůbec, tak to nesouvisí s počtem přepisů.
Opotřebování SSD na přepisy je vidět ve SMART a rozhodně se SSD nestane ze dne na den nepoužitelné.

« Odpověď #14 kdy: 22. 12. 2015, 23:28:52 »

Nechapu kde mas problem... Zalohovani prece nedelas rucne a stejne ho pravidelne delas (pokud ne tak muzes mit jakykoliv HW a jednou se dostanes do klubu tech co uz o data prisli). Obnoveni ze zalohy? Otazka par minut. 3 roky je bezna zivotnosti jakekoliv spotrebni elektroniky.

K "opotrebeni" napsal neco kolega k, neco je treba na foru lŽivě - skutecne statistiky skutecnych lidi - nikdo se ani nepriblizuje tem hodnotam na ktere dava treba samsung zaruku.