Naopak jako výrazné plus bych viděl, pokud by tato technologie umožnila mít v telefonu více sim - nyní mám telefon s dvěma radiovými částmi a dvěma sloty, ale pokud bych mohl mít někde na miniSD uložné image dalších SIM, tak bych to jen uvítal..
S tim se nepocita, operator ti totiz nabidne (pochopitelne zpoplatnenou) moznost SIM vymenit. A minimalne mu budes muset pekne poslusne nameldovat, ze sis teda poridil novej telefon a ze na nej chces prenyst svoje cislo, coz si ted resit vubec nemusel a proste ti prehodil SIMku.
Z pohledu uzivatele to prinasi vyhradne problemy, z pohledu operatora pak kontrolu jeste vetsi - kdyz te nebude operator chtit pustit nebo te bude chtit aspon vyprudit, tak ti znemozni pouzivat tvuj telefon jinde.
AHA, Já žil v domění že SIM pracují na principech PKI a že soukromí klíč nikdy kartu neopustí, jak by pak šla naklonovat ?
Koneckonců, na konci odkazovaného článku se píše že naklonovanou kartou se do sítě operátora nepřipojíš. Tak jak to je ?
Naznam uplne aktualni stav, protoze sem to uz par patku neresil. Ale vseobecne plati, pokud mas starou kartu, tak se naklonovat da, staci k tomu zhruba tusim milion pristupu na kartu. Stary simky nemaji zadny omezeni. Pokud mas novejsi, tak ma zadratovany omezeni na +- 1/10 (cca 100k), a to povede casem i ktomu, ze ti prestane fungovat a budes ji muset povine-dobrovolne vymenit.
Já už těnto subjektům, výrobci, operátoři, nevěřím ani nos mezi očima, tak že ta změna má nějaký cíl,
Každý telefon ma IMEI, proč by se ten nedal použít jako MAC u síťovky ?
pak žádnou kartu nepotřebuješ.
Když ti ale odejde telefon a budeš si chtít zaktivovat náhradní, tak musíš nějak prokázat že právě toto IMEI patří právě tomuto účtu.
IMEI se da zmenit. Stejne jako MAC.
Nevim kde se co zmenilo, ale myslenka virtualni SIM snad vyrostla prave proto, abys mohl mit v telefonu treba deset "SIM" karet a vybirat si ze ktere volat. Potrebujes jinou SIM? Fajn, tady je e-shop. Behem par vterin mas potrebnou SIMku.
Zkratka mit moznost rychle zmeny SIM bez nutnosti rozebirat telefon a mesce s ostatnimi SIMkami.
Omyl, co by to prineslo operatorum? Jen absolutni ztratu konrtoly ... navic bys pak klidne moh mit hlas od jednoho, data od jinyho ... protoze by to byla jen otazka trivialniho SW telefonu.
S virtuální SIM vezmu ten klíč a zadám ho do jiného telefonu. Nikde žadonit nepotřebuji. Naopak operátora musím prosit, když mi odejde fyzická SIM.
Nedas, protoze k tomu klici se nedostanes. Precti si o tom neco. Tu virtualni SIMku ti tam musi nahrat operator, a sem vazne zvedav, jak se budes nekde v cine dohadovat s cinskym operatorem po telefonu (pekne v roamingu) aby ti na tvuj telefon nahral cinskou SIM, misto aby na ni v trafice ukazal a koupil.