Konec karet SIM, je dobře nebo špatně?

i

Konec karet SIM, je dobře nebo špatně?
« kdy: 21. 12. 2015, 10:57:02 »
Na jednom serveru se objevila zpráva že se blíží konec simkaret a že T-mobil to bude zkoušet jako první
Předpkládám že náhrada bude sekvence bajtů, něco jako soukromý ssh-klíč, nebo certifikát který si nahrajeme do mobilu.

Přivádí mě to k úvaze zda to je dobře nebo špatné,
Komu vadí stávající sim karty?

Nevadí spíš operatorům a výrobcům telefonů ztráta kontroly nad našimi mobily ?

Ona totiž simkarta ve formě sekvence bajtů, což je klonovatelný objekt, se dá snáze ukrást než fyzická sim karta, což je NEklonovatelný objekt.

A jak této krádeži zabránit ?

Co třeba další ztrátou kontroly nad zakoupeným HW ? té si stejně všimne tak 5% uživatelů :-) těch ostatních 95% ukojíme dalším pozlátkem? třeba dalšími, již dávno zbytečnými megapixely foťáku ?

Ono by, pro oživení trhu vůbec bylo nejlepší aby uživatelé nad zakoupeným HW neměly vůbec žádnou kontrolu a aby výrobce podle toho jak se hýbou obchody, mohl dáklově ukončovat životnost "přestárlých" zařízení.

« Poslední změna: 21. 12. 2015, 15:17:23 od Petr Krčmář »

ToJeJedno

Re:Konec karet SIM, je dobre nebo spatne ?
« Odpověď #1 kdy: 21. 12. 2015, 11:05:37 »
SIM kartu ide naklonovat bez problemov. tu je prvy link co mi vyplul google http://www.mobiledit.com/sim-cloning

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 21. 12. 2015, 11:13:32 »
Founy bez SIM uz existuji: http://www.prlog.org/12429409-simless-unveils-worlds-first-gsm-phone-without-sim-card-slot.html . Jak je to se zabezpecinim proti kradezi virtualni SIM netusim, ale pokud vam jde o nejake soukromi, tak to vam vymena fuzicke SIM stejne neda, protoze ve founu mate porad jeste IMEI. Musel byste mit extra foun, ktery nikdy nezapnete u sebe doma nebo v praci, ale idealne jen nekde uprostred lesa bez kameroveho dohledu.

fi

« Odpověď #3 kdy: 21. 12. 2015, 11:16:58 »
Ja to chapu tak, ze misto slotu tam bude integrovany obvod SIM primo na desce, tak jak je to uz roky treba v USA (treba u telefonu co prodava Sprint).

jmééééno

« Odpověď #4 kdy: 21. 12. 2015, 11:43:49 »
Přestaňte už ty mobily a internety používat a budete v klidu. (revoluce, vole)

jose_d

« Odpověď #5 kdy: 21. 12. 2015, 13:05:25 »
Ona totiž simkarta ve formě sekvence bajtů, což je klonovatelný objekt, se dá snáze ukrást než fyzická sim karta, což je NEklonovatelný objekt.

takhle to zcela nevidím, SIM, jak psal kolega výše, se klonovat běžně dají a z technického pohledu, jestli je čip zalitý v simce a přes kontakty napojený do telefonu, nebo je přímo připájený na boardu v telefonu je jedno.

Z uživatelského hlediska mě bude chybět ona triviální záměna SIM za SIM kdy člověk přehodil fyzickou kartu a bylo hotovo (záložní SIM, datová SIM pro jiný stát..) - ale snad bude zachována zpětná kompatibilita a člověk bude moc volitelně čipovou, fyzickou, SIM vždy použít..

Naopak jako výrazné plus bych viděl, pokud by tato technologie umožnila mít v telefonu více sim - nyní mám telefon s dvěma radiovými částmi a dvěma sloty, ale pokud bych mohl mít někde na miniSD uložné image dalších SIM, tak bych to jen uvítal..

k

« Odpověď #6 kdy: 21. 12. 2015, 13:43:24 »

Špatně. Dnes s rozbitého (nebo vybitého) telefonu vytáhneš SIM s kontakty a hned můžeš telefonovat v jiném telefonu.
S virtuální SIM nevytáhneš nic a budeš týden žadonit u operátora ať ti zprovozní jiný telefon. Na kontakty můžeš zapomenout.

MP

« Odpověď #7 kdy: 21. 12. 2015, 14:08:41 »

Špatně. Dnes s rozbitého (nebo vybitého) telefonu vytáhneš SIM s kontakty a hned můžeš telefonovat v jiném telefonu.
S virtuální SIM nevytáhneš nic a budeš týden žadonit u operátora ať ti zprovozní jiný telefon. Na kontakty můžeš zapomenout.

To predpoklada, ze ty kontakty jsou na SIM ukladane. Kolik lidi to dela a kolik jich ma automaticky synchronizovano s profilem treba u google?
Navic je nutne zohlednit i logistiku, administrativu atd. ohledne SIM - nefunkcnost, jina velikost, jiny operator/sluzby, jina zeme...

« Odpověď #8 kdy: 21. 12. 2015, 14:13:21 »

Pozoruhodne, ani jsem nevedel, ze jeste nekdo pouziva kontakty na SIM.

k

« Odpověď #9 kdy: 21. 12. 2015, 14:36:04 »
Pozoruhodne, ani jsem nevedel, ze jeste nekdo pouziva kontakty na SIM.

Tak to se máš ještě hodně co učit :-) V krizi k nezaplacení.

JmJ

• 332
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 21. 12. 2015, 14:47:48 »
V pripade vybiteho/zniceneho telefonu, muzu dat sim do jineho a jedu dal. At uz s kontakty nebo bez, ale da se mi dovolat, ja muzu volat atd. K cemu mi teda je, ze sim nejde z telefonu vzit a presunou do jineho? Jestli tohle snadno nepujde, tak fakt dekuji pekne za takovy "vynalez". Takovou novotu muze vymyslet jen chory mozek napadeny debilitou nejvyssiho stupne. Nebo svine, ktera chce vydelat/ovladat.

k

« Odpověď #11 kdy: 21. 12. 2015, 15:50:03 »
V pripade vybiteho/zniceneho telefonu, muzu dat sim do jineho a jedu dal. At uz s kontakty nebo bez, ale da se mi dovolat, ja muzu volat atd. K cemu mi teda je, ze sim nejde z telefonu vzit a presunou do jineho? Jestli tohle snadno nepujde, tak fakt dekuji pekne za takovy "vynalez". Takovou novotu muze vymyslet jen chory mozek napadeny debilitou nejvyssiho stupne. Nebo svine, ktera chce vydelat/ovladat.

Za normálních okolností by mohl telefon s virtuální SIM fungovat jako Skype, login telefonní číslo, heslo nějaké tajné heslo a telefonovalo by to prakticky ihned a možná i sdílelo kontakty. Ovšem jak znám mobilní operátory, tak tohle nikdy nedopustí.

i

« Odpověď #12 kdy: 21. 12. 2015, 16:01:09 »
SIM kartu ide naklonovat bez problemov. tu je prvy link co mi vyplul google http://www.mobiledit.com/sim-cloning

AHA,  Já žil v domění že SIM pracují na principech PKI a že soukromí klíč nikdy kartu neopustí, jak by pak šla naklonovat ?
Koneckonců, na konci odkazovaného článku se píše že naklonovanou kartou se do sítě operátora nepřipojíš. Tak jak to je ?

i

« Odpověď #13 kdy: 21. 12. 2015, 16:11:20 »
... ale snad bude zachována zpětná kompatibilita a člověk bude moc volitelně čipovou, fyzickou, SIM vždy použít..

Já už těnto subjektům, výrobci, operátoři, nevěřím ani nos mezi očima, tak že ta změna má nějaký cíl,
Každý telefon ma IMEI, proč by se ten nedal použít jako MAC u síťovky ?
pak žádnou kartu nepotřebuješ.

Když ti ale odejde telefon a budeš si chtít zaktivovat náhradní, tak musíš nějak prokázat že právě toto IMEI patří právě tomuto účtu.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
Re:Konec karet SIM, je dobře nebo špatně?
« Odpověď #14 kdy: 21. 12. 2015, 16:21:26 »
Nevim kde se co zmenilo, ale myslenka virtualni SIM snad vyrostla prave proto, abys mohl mit v telefonu treba deset "SIM" karet a vybirat si ze ktere volat. Potrebujes jinou SIM? Fajn, tady je e-shop. Behem par vterin mas potrebnou SIMku.
Zkratka mit moznost rychle zmeny SIM bez nutnosti rozebirat telefon a mesce s ostatnimi SIMkami.