Intellij Idea založili Češi?

Re:Intellij Idea založili Češi?
« Odpověď #46 kdy: 16. 12. 2015, 20:24:15 »
http://lmgtfy.com/?q=sublime+text+autocomplete+youtube

http://lmgtfy.com/?q=vim+autocomplete+youtube

Konkretni odkaz na dobru autokompletaci pro javu? Co jsem nasel bylo ve srovnani s IntelliJ dost ubohe.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 16. 12. 2015, 20:33:48 »
IntelliJ IDEA byla minimalne v Java (a Scala) svete jednicka, pouzivam minuly cas, protoze uz to nesleduji. Pamatuju si, ze v nejakem vlakne tu Kit vychvaloval Vim pro psani Javy a nakonec z toho tak nejak vyplynulo, ze ani netusi, ze editor/IDE muze delat nejaky (i ne uplne trivialni, byt v jeho pripade to pusobilo, ze nevi ani o jednoduchem prejmenovani) refaktoring - napr. presunuti metody do rodice, pripraveni kostry tridy podle rozhrani, presouvani tridy mezi baliky. Pokud neco neumi ani code-aware rename, navigaci nebo zobrazeni pouziti (coz rozhodne neni vyhledani textu v projektu), tak je to IMO nepouzitelne na Java/Scala vyvoj. O nejakem debugovani, testech nebo vyhodnocovani vyrazu za behu asi nemusim ani psat.

Chapu, ze se pouziva sublime, atom nebo vim pro JavaScript. Prestoze i tam IntelliJ IDEA neco svede (nevim, jestli treba konkurence umi naseptavat ze vsech souboru v projektu, nebo alespon zakladni refaktorizaci typu vyraz -> promenna), tak holt chybi typy a rozdil bude asi maly. Ale pro Javu si zvolit NE-IDE? Prestoze nemusim NetBeans ani Eclipse, tak jsou porad o nekolik radu lepsi nez alternativa - vyvijet v Jave v textovem editoru...

Danek

« Odpověď #48 kdy: 16. 12. 2015, 20:49:59 »
http://lmgtfy.com/?q=sublime+text+autocomplete+youtube

http://lmgtfy.com/?q=vim+autocomplete+youtube

Uprimne to je hnus. Ne fakt s necim takovim delat to uz radeji obycejnej textak bez napovidani.
Pravdou je ze nic se nemuze rovnat opravdovim IDE jako je treba PhpStorm.
Na druhou stranu je pravda ze ne kazdy to potrebuje. Ja osobne male programky pisu ve vimu
pripadne vyjmecne v geany. Ale jakmile se ma jednat o vetsi projekt, tak IDE od firmy jetbrains je
casto tou jedinou idealni volbou.

666

« Odpověď #49 kdy: 16. 12. 2015, 20:52:53 »
Citace
Chapu, ze se pouziva sublime, atom nebo vim pro JavaScript.

To já zase moc nechápu, když jsou k dispozici nástroje jako Webstorm. Snad jedině ta cena, která se stejně během chvilky vrátí díky vyšší efektivitě vývoje.

Danek

« Odpověď #50 kdy: 16. 12. 2015, 21:01:45 »
Vim je nelepší "IDE" pro lidi, kteří používají hlavně skriptovací jazyky jako Python. Tam stejně žádný refaktoring nikdy fungovat nemůže, takže ho nikdo nepostrádá :D Kitové mají testy na všech 20 milionů řádků kódu, takže ani jim to nevadí. Ostatní používají IDE a pořádné jazyky.

Zase spatne :D. Ba naopak poradne IDE potrebuji ti kteri pouzivaji jazyky jako PHP a Python. Proto ze naprikald diky PhpStormu jsme znasi codebase udelali sadu kodu, ktera je skoro cela typovana (necely milion radku php kodu). To same plati pro Python a PyCharm, je proste skvele mit moznost nejak rict ze dana promena je daneho typu, pripadne ze danna metoda vraci dany typ a podobne. U jazyku jako je C,C++ je to vetsinou "snadne". U dynamicky typovanych jazyku je treba davat hinty, kterym dane IDE rozumi.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 16. 12. 2015, 21:08:45 »
Citace
Chapu, ze se pouziva sublime, atom nebo vim pro JavaScript.

To já zase moc nechápu, když jsou k dispozici nástroje jako Webstorm. Snad jedině ta cena, která se stejně během chvilky vrátí díky vyšší efektivitě vývoje.

Placena IntelliJ IDEA obsahuje stejnou funkcionalitu jako Webstorm. Ale moji pointou bylo, ze u JavaScriptu neni ten rozdil mezi natvrdlym editorem textu a trochu mene natvrdlym IDE moc velky. U Javy a Scaly jsou ale nuzky zatracene rozevrene, je to propastny rozdil. Ted prave nejakou dobu delam v JS a vidim ty rozdily v (ne)pohodlnosti vyvoje oproti Scale - ve Scale az na extremni situace (nektere knihovny s makry) dostavam perfektni naseptavani podle typu, velmi casto prvni polozka je ta, kterou hledam; v JS jsem rad, ze se to trefi v polovine pripadu a i tak vidim tunu balastu, ktery tam realne neni. Spolehlive to funguje jen pro built-in veci a "staticke" objekty knihoven (_, $, angular, atp.).

toorer

« Odpověď #52 kdy: 16. 12. 2015, 21:20:21 »
Vim je nelepší "IDE" pro lidi, kteří používají hlavně skriptovací jazyky jako Python. Tam stejně žádný refaktoring nikdy fungovat nemůže, takže ho nikdo nepostrádá :D Kitové mají testy na všech 20 milionů řádků kódu, takže ani jim to nevadí. Ostatní používají IDE a pořádné jazyky.

Zase spatne :D. Ba naopak poradne IDE potrebuji ti kteri pouzivaji jazyky jako PHP a Python. Proto ze naprikald diky PhpStormu jsme znasi codebase udelali sadu kodu, ktera je skoro cela typovana (necely milion radku php kodu). To same plati pro Python a PyCharm, je proste skvele mit moznost nejak rict ze dana promena je daneho typu, pripadne ze danna metoda vraci dany typ a podobne. U jazyku jako je C,C++ je to vetsinou "snadne". U dynamicky typovanych jazyku je treba davat hinty, kterym dane IDE rozumi.

Nebo se naučit neskriptovací jazyk. Na co je ti patlanina PHP nebo Python, když tam pak cpeš nějaké hinty? To jsou věci, které jinde jsou. Jako na domací hraní asi fajn, ale na běžný projekt je to nepoužitelné.

« Odpověď #53 kdy: 16. 12. 2015, 21:24:05 »
Pokud vím, tak ano. U emacsu to pak vím s naprostou jistotou.
Bylo by možné vidět nějaký příklad? Google znám, ale když budu na základě toho, co jsem našel, tvrdit, že je to úplně jiná liga, budete mi oponovat, že jsem hledal špatně. Takže bychom si to mohli ušetřit a odkázal byste rovnou na něco, co je srovnatelného s IDE.

Kdy jste naposledy viděl pluginy, do kterých se muselo odskakovat?
Ještě jsem neviděl takový, do kterého by se odskakovat nemuselo. Nemyslím tím třeba zobrazení, ale celkový pocit z práce s tím pluginem – prostě je na tom vidět, že je to tam doplněné dodatečně a není to integrované. Což není chyba, kdyby to bylo integrované, už to není editor s pluginy, ale IDE.

V sublime používám autocomplete, lintery, analýzy kódu a doplňování snippetů úplně stejně, jako v IDE. Úplně stejně se zobrazují v editovací ploše formou ikonek, kontextových menu, vyskakovacích message boxů a co já vím čeho ještě. Jen je to celé asi stokrát rychlejší
Že je to stokrát rychlejší je mi jedno. V IDE se mi to zobrazuje okamžitě, jestli je to někde ještě stokrát rychlejší, já to neocením. A zase bych to docela rád viděl na nějakém videu, protože v tom „odkazu“, co jste sem dával, je to výrazně pomalejší.

žere to pár set mega paměti, místo gigabajtů
To mne netrápí, já mám RAM na to, aby se používala, nebojím se, že by se mi používáním ošoupala. Navíc většinu té paměti nezabírá IDE, ale data potřebná pro to napovídání, vyhledávání apod. Takže pokud ty vaše pluginy umějí napovídat stejně dobře, budou zabírat i stejné množství paměti.

666

« Odpověď #54 kdy: 16. 12. 2015, 21:25:35 »
Citace
Placena IntelliJ IDEA obsahuje stejnou funkcionalitu jako Webstorm. Ale moji pointou bylo, ze u JavaScriptu neni ten rozdil mezi natvrdlym editorem textu a trochu mene natvrdlym IDE moc velky. U Javy a Scaly jsou ale nuzky zatracene rozevrene, je to propastny rozdil. Ted prave nejakou dobu delam v JS a vidim ty rozdily v (ne)pohodlnosti vyvoje oproti Scale - ve Scale az na extremni situace (nektere knihovny s makry) dostavam perfektni naseptavani podle typu, velmi casto prvni polozka je ta, kterou hledam; v JS jsem rad, ze se to trefi v polovine pripadu a i tak vidim tunu balastu, ktery tam realne neni. Spolehlive to funguje jen pro built-in veci a "staticke" objekty knihoven (_, $, angular, atp.).

TypeScript, JSDoc, Flow, ... Je tady dost možností, jak typy do kódu vpravit. Lepší IDE s tím počítají a umí s tím pracovat.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 17. 12. 2015, 07:43:25 »
Citace
... ve Scale az na extremni situace (nektere knihovny s makry) dostavam perfektni naseptavani podle typu, velmi casto prvni polozka je ta, kterou hledam; v JS jsem rad, ze se to trefi v polovine pripadu a i tak vidim tunu balastu, ktery tam realne neni. Spolehlive to funguje jen pro built-in veci a "staticke" objekty knihoven (_, $, angular, atp.).

TypeScript, JSDoc, Flow, ... Je tady dost možností, jak typy do kódu vpravit. Lepší IDE s tím počítají a umí s tím pracovat.

Mohu se vyjadrit jen k JSDoc a tam si myslim, ze plati, co jsem napsal. Zrovna ted jsem v praci hrabal do kodu, kde se ze seznamu trid vytvori jejich instance a vysledky se namapuji na objekt. Kdyz to zjednodusim, tak neco takoveho (es6, _ je lodash):

Kód: [Vybrat]
'use strict';
/*jshint esnext: true */

/** An A class. */
class ClassA {
  /**
   * Print a message 'A.f'.
   */
  f(){
    console.log('A.f');
  }
}

/** A B class. */
class ClassB {
  /**
   * Print a message 'B.f'.
   */
  f(){
    console.log('B.f');
  }
}

let cs = [ClassA, ClassB];

let r = _(cs).map(x => new x()).indexBy(x => x.constructor.name).value();

// autocompletion after 'r.' or 'r.ClassA.'?
r.ClassA.f();
r.ClassB.f();

Moc se mi nezda, ze by sla IDEA presvedcit, aby me naseptavala napr. na r. polozky ClassA a ClassB. Ale treba se pletu, moc zkusenosti s JSDocem nemam.

nula

• 103
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 17. 12. 2015, 08:19:50 »
Kdy jste naposledy viděl pluginy, do kterých se muselo odskakovat? Samozřejmě, že fungují na pozadí. V sublime používám autocomplete, lintery, analýzy kódu a doplňování snippetů úplně stejně, jako v IDE. Úplně stejně se zobrazují v editovací ploše formou ikonek, kontextových menu, vyskakovacích message boxů a co já vím čeho ještě. Jen je to celé asi stokrát rychlejší a žere to pár set mega paměti, místo gigabajtů. Když chci nějaký nový doplněk, tak ctrl+shift+p install, enter, jméno doplňku, enter a mám ho za 20s doinstalovaný, ať je to podpora pro jiný jazyk, markdown, nebo třeba git.

Tak jeste jednou.. mas video kde jakykoliv z techto editoru umi autocomplete podle typu? poradnou navigaci v projektu - treba hierarchii  volani metody (= co vola metodu, nebo co vola metoda), nebo treba nejake inteligentni prejmenovani?

Video ti neposlu, ale.. existuje plugin jmenujici se YouCompleteMe. Ktery je pro vim(je myslim i pro sublime, ale nefungoval mi tam poradne, coz mne mrzi, protoze bych sublime pouzival radsi). Ten umi brat vstupy z dalsich autocomplete libek. Pro c++ existuje plugin pro plugin (:D), ktery se stara o analyzu c++ a je postaveny na libclang - tedy opravdu napovida spravne(dle kontextu). Jestli je podobny plugin i pro Javu nevim. Tam s radosti pouzivam IntelliJ. Tento plugin umi autocomplete, ale uz neumi refactoring a podobne. Technologicky problem to asi neni, ale nejspis se s tim nechce nikomu delat. Bohuzel poradne IDE pro c++ neni, mozna nove Visual Studio, bohuzel to se mi moc nehodi, jelikoz v posledni dobe pisu hlavne linuxove servery. Tady zklamal i JetBrains, ktery sice vyviji CLion, ale ten stoji s prominutim zahovno. Trochu nepochopitelne pouzivaji nejaky vlastni parser c++, ktery krome toho ze je blbej jak tago, tak je jeste i pomaly jak slimak. To uz je lepsi i ten vim i jako IDE. Bohuzel.
Takze ano, teoreticka moznost rozsireni vimu pomoci pluginu do funkcniho IDE tady je. Prakticky je to jak bys potreboval naberacku na nabrani polevky, ale dostal bys kavovou lzicku. Ne ze by to nefungovalo, cast funkcionality je dokonce dobra(aspon nedostals vidlicku), ale teda celkove se s tim strasne nadres.

dustin

« Odpověď #57 kdy: 17. 12. 2015, 08:43:15 »
Jo, líbilo by se mi funkční IDE od IntelliJ pro arduino. Eclipse je pro malé programátory příliš složitá, ale např. pycharm zvládali úplně v pohodě. Něco v té míře složitosti, s napovídáním, kompilace/upload na klávesovou zkratku...

Ivan Nový

« Odpověď #58 kdy: 17. 12. 2015, 11:41:37 »
Tak IDE jako PhpStrom se vyplatí i pro malé projekty, umožňuje snadno udržet stejné verze na localu i na serveru i bez nějakého verzovacího systému, navíc dnes umí i editovat soubory na serveru "přímo", aniž by vás zatěžoval komunikací, nebo čekáním na přesuny souborů. Umí taky porovnávat soubor s obsahem clipboardu a mezi nimi dynamicky přesouvat části kódu jen tím, že kliknete na značku umístěnou vedle čísla řádku a rozdílný kód se přesune.

A mnoho dalších vlastností, které zpříjemňují život oproti VIMu.

Užitečná vlastnost je rovněž zvýrazňování vloženého jazyka v textových konstantách, například SQL příkazů a v nové verzi si poradí i s vloženými proměnnými, či skládanými řetezci, a přitom neztratí schopnost analyzovat syntaxi vložených příkazů a upozorňovat vás na chyby.

dustin

« Odpověď #59 kdy: 17. 12. 2015, 11:57:42 »
Verzovací systém má přeci jen trochu jiný úkol než udržovat stejné verze na více místech.

Ale jistě, kvalitní IDE má obrovský vliv na produktivitu, ale i na výslednou kvalitu kódu. Ta se např. bez dobré (tedy bezpečné) podpory přejmenování, sledování Nullable/Nonnull anotací, čistoty generik atd. nedá udržet. Vim mám rád, na serveru nepoužívám nic jiného. Ale nedovedu si představit v něm vyvíjet javovský projekt o deseti tisíci tříd, který má spoustu let historie a musí s sním pořád bezpečně "cvičit". Idea to zvládá velice slušně.