Vůbec nejde o nějakou magickou vlastnost IDE. Jde o to I neboli Integrated. Vim umožňuje pluginům libovolně kreslit po textové ploše a kolem ní, aby tam plugin mohl namalovat vodicí čáry, ikony, nápovědu?
Pokud vím, tak ano. U emacsu to pak vím s naprostou jistotou.
Vim umožňuje pluginu neustále držet vazbu mezi rozepsaným kódem a jeho AST, aby mi mohl po každém stisku klávesy aktualizovat kontextovou nabídku?
Ano, samozřejmě.
Rozdíl mezi DE (které můžete udělat z Vimu) a IDE je právě v tom, že v IDE máte potřebné nástroje k dispozici okamžitě v průběhu editace, neodskakujete do žádného pluginu.
Kdy jste naposledy viděl pluginy, do kterých se muselo odskakovat? Samozřejmě, že fungují na pozadí. V sublime používám autocomplete, lintery, analýzy kódu a doplňování snippetů úplně stejně, jako v IDE. Úplně stejně se zobrazují v editovací ploše formou ikonek, kontextových menu, vyskakovacích message boxů a co já vím čeho ještě. Jen je to celé asi stokrát rychlejší a žere to pár set mega paměti, místo gigabajtů. Když chci nějaký nový doplněk, tak ctrl+shift+p install, enter, jméno doplňku, enter a mám ho za 20s doinstalovaný, ať je to podpora pro jiný jazyk, markdown, nebo třeba git.