Jak do práce ze střední?

pepa01

Jak do práce ze střední?
« kdy: 11. 12. 2015, 16:08:51 »
Ahoj,
mám menší problém. Zajímalo by mě jak jste začínali. Právě teď jsem totiž dostudoval střední školu. Je to pouze průmyslovka, ale programovali jsme hodně. Programovat mě vždycky bavilo a myslím že mi i šlo(na středoškolské úrovni), ale teď nevím co dál. Na vysokou určitě nechci už jen proto, že na to prostě teď nemám(jak finančně tak vědomostně). A na životopis mi nikdo ani neodpoví, protože nemám praxi. Existujíu nějaké kurzy, které mají alespoň zlomkovou hodnotu praxí? Nebo se prostě s životem programátora můžu rozloučit?
« Poslední změna: 12. 12. 2015, 00:18:01 od Petr Krčmář »

Re:Jak na to?
« Odpověď #1 kdy: 11. 12. 2015, 16:27:00 »
A na životopis mi nikdo ani neodpoví, protože nemám praxi.

Kolik jsi jich poslal? Dneska je nedostatek lidí v IT (navíc je celková nezaměstnanost pod 5%), některé firmy v pohodě berou i čerstvé absolventy i ze středních škol.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11. 12. 2015, 16:44:35 »
Ahoj,
mám menší problém. Zajímalo by mě jak jste začínali. Právě teď jsem totiž dostudoval střední školu. Je to pouze průmyslovka, ale programovali jsme hodně. Programovat mě vždycky bavilo a myslím že mi i šlo(na středoškolské úrovni), ale teď nevím co dál. Na vysokou určitě nechci už jen proto, že na to prostě teď nemám(jak finančně tak vědomostně). A na životopis mi nikdo ani neodpoví, protože nemám praxi. Existujíu nějaké kurzy, které mají alespoň zlomkovou hodnotu praxí? Nebo se prostě s životem programátora můžu rozloučit?
Zkusil bych nějaké on-line kurzy, na to stačí jen obstojná angličtina.

pepa01

« Odpověď #3 kdy: 11. 12. 2015, 17:53:26 »
Životopisů jsem poslal pár. Všude požadují věci o kterých jsem třeba v životě neslyšel.
Jaké kurzy konkrétně? Jsou zdarma?

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 11. 12. 2015, 18:58:35 »
Já se zatím k práci dostal vždycky přes známosti, oficiálně jsem se ještě nikde neucházel. Zkus se poptat v okolí, kde tě znají.
Existují nějaké kurzy, které mají alespoň zlomkovou hodnotu praxí?
Myslím, že hodně pomůže, když ukážeš nějaké projekty, na kterých jsi dělal - a že v open-source světě je pořád co dělat a vstupní bariéra je minimální. Teď je populární mít profil na GitHubu, ke kterému mám zrovna dost výhrady (podivné smluvní podmínky), ale nějaký gitweb a wiki nebo tak zastanou tu práci stejně.

Ondrej

« Odpověď #5 kdy: 11. 12. 2015, 19:06:26 »
Na nějaké online kurzy se vykašli, začni něco vyvíjet, nebo pomoz udržovat nějakej projekt na githubu, jasný v nějakém korporátě github třeba někoho zajímat nebude, ale tam se stejně nedostaneš protože nemáš praxi, nicméně v těch moderních firmách, jak se jím dnes nadává startupy github v cvčku určitě rádi uviděj :-)

BTW v čem programuješ?...

Host

« Odpověď #6 kdy: 11. 12. 2015, 19:07:14 »
Odkud jsi a v čem jste programovali? Z osobní zkušenosti je lepší hledat práci v malých firmách (když nemáš zkušenosti), než v korporátech

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 11. 12. 2015, 19:15:28 »
Životopisů jsem poslal pár. Všude požadují věci o kterých jsem třeba v životě neslyšel.

To je normalni. Oni si vsude predstavuji, ze jim tam pokud mozno za co nejmene penez nastoupi clovek, ktery ma alespon 15 let praxe s osmi databazovymi systemy, peti operacnimi systemy a alespon patnacti ruznymi softwary a nekolika velkymi servery o IBM HP a Dellu. K tomu nesmi byt starsi, nez 25 let.

Predpokladam, ze takoveho cloveka skoro nikdy nesezenou, takze nakonec vzdy musi slevit a musi si zvyknout na to, ze orecha, co jim bude delat holku na vsechno, holt nesezenou.

Jinak par odeslanych CV je jak nic. A kdovi, jestli neni lepsi vzit  telefon a jit to prohovorit z oci do oci. Ono hodit dopis do papiry na recyklaci je mnohem jednodussi, nez nekoho odmitnout osobne. Takze pak zalezi na tom, jak umis predstirat, ze jsi presne skoro ten clovek, ktereho hledaji, pricemz se urcite naucis tech par drobnosti, co jeste neumis.

Mam podezreni, ze dnes by uchazec o praci mel studovat hlavne conversational hypnosis, aby dokazal z jalove kravy vymamit tele, protoze bez tlacenky muze jit delat tak leda presunovace zbozi do supermarketu. Zasadne vzdy na zkusebni dobu, po ktere ho vyhodi a najdou jineho, protoze je to tak levnejsi.

Ondrej

« Odpověď #8 kdy: 11. 12. 2015, 19:21:57 »
Rozhodně doporučuji zvednout telefon a spíš zavolat než poslat CV, ono je to i o tom přístupu, jak píše JardaP.

pepa01

« Odpověď #9 kdy: 11. 12. 2015, 19:35:23 »
BTW v čem programuješ?...

Na střední nás naučili C++, Java, C#. Tam jsem se dost nudil protože jsem to zvládal levou zadní. Za ten krátký čas co jsem strávil na vysoké jsem se naučil základy C. Stačí to?

manajez

« Odpověď #10 kdy: 11. 12. 2015, 19:42:11 »
To je šikovná střední, protože většina lidí to nestihne za celý život. A co jsi dělal? Nějaké hry, shopy nebo něco jiného? Nikdo se nebude ptát, co jsi studoval, ale co dokážeš dnes dělat. Práci pak musíš najít úplně v pohodě.

peto

« Odpověď #11 kdy: 11. 12. 2015, 20:41:49 »

To je normalni. Oni si vsude predstavuji, ze jim tam pokud mozno za co nejmene penez nastoupi clovek, ktery ma alespon 15 let praxe s osmi databazovymi systemy, peti operacnimi systemy a alespon patnacti ruznymi softwary a nekolika velkymi servery o IBM HP a Dellu. K tomu nesmi byt starsi, nez 25 let.
Za minimalni mzdu, 25 hodinova denni pracovni doba a prezcasy.
Vyhody: sluzebni mobil, pocit z kvalitne odvedene prace.
---------------------------------------------------------------
Jinak mozna by se mi hodil nekdo na Javu (kdo se chce ucit - nauci se technologie a ty zname zkratky z JEE, JPA, HQL, MVN, ANT, Spring, ...) a znamy hleda nekoho na PHP. Nemuzu ponouknout obri plat, ale je zde temer uplna volnost, svoboda volby technologii, moznost videt vysledky sve prace.

Kdyz to nepujde, tak si udelej alespon LinkedIn a postni ho, stale mam zpravy od 20 recruiteru, tak je presmeruji.

Ondrej

« Odpověď #12 kdy: 11. 12. 2015, 20:45:40 »

Za minimalni mzdu, 25 hodinova denni pracovni doba a prezcasy.
Vyhody: sluzebni mobil, pocit z kvalitne odvedene prace.
---------------------------------------------------------------
Jinak mozna by se mi hodil nekdo na Javu (kdo se chce ucit - nauci se technologie a ty zname zkratky z JEE, JPA, HQL, MVN, ANT, Spring, ...) a znamy hleda nekoho na PHP. Nemuzu ponouknout obri plat, ale je zde temer uplna volnost, svoboda volby technologii, moznost videt vysledky sve prace.

Kdyz to nepujde, tak si udelej alespon LinkedIn a postni ho, stale mam zpravy od 20 recruiteru, tak je presmeruji.
Služební mobil bych spíš přesunul do kolonky nevýhoda, ono spousta firem si pak pod pojmem služebák myslí že zaměstnanec je na telefonu 24/7 :-)

pepa01

« Odpověď #13 kdy: 11. 12. 2015, 20:58:24 »
Jinak mozna by se mi hodil nekdo na Javu (kdo se chce ucit - nauci se technologie a ty zname zkratky z JEE, JPA, HQL, MVN, ANT, Spring, ...)

Z Javy mám základy, zbytek bych se moc rád doučil.

Hmmm

« Odpověď #14 kdy: 11. 12. 2015, 21:00:43 »
Tiez si daj aj zalezat na vizualnej stranke zivotopisu.
Ja som svoj zivotopis robil vo photoshope, pouzil v nom webovu grafiku a potom sa ma na kazdom pohovore pytali v ktorom programe som to robil a ze to vyzeralo posobivo. Vtedy som poslal zivotopis do asi 5 - 6 firiem a ak ma rovno nepozvali na pohovor, tak minimalne mi odpovedali s dodatocnymi otazkami.

Neskor som sa aj dozvedel, ze HR ludia si vyberaju zivotopisy aj na zaklade prveho dojmu, toho ako vyzera a klasicke nudne ciernobiele wordovske zivotopisy neraz koncia rovno na konci hromady, ak nie rovno v kosi.