Ahoj,
mám menší problém.
Nechci být příliš kritickým, ale ten problém není úplně malý, vidím ho hlavně ve Tvém přístupu. Ale plusový bod máš za to, že se zeptáš v diskusi a chceš to řešit.
Zajímalo by mě jak jste začínali.
Vzhledem k tomu, že to bylo v roce 1990, tak to bylo za zcela jiných podmínek ;-) ... ale prostě jsem si založil živnosťák, měl nějakou představu, co bych chtěl dělat a o co je zájem (což jsou téměř vždy rozdílné věci) a začal jsem se prostřednictvím známých nabízet. Jak tady někdo psal, nikdy mne nepotkalo to, že bych někam musel posílat životopis ... když už, tak jen pro naplnění formálních procedur dané firmy, ale základem byly kontakty a ukázky toho, co už jsem dělal. Dneska bych asi začal s nějakým open source projektem.
Je to pouze průmyslovka
Jak "jen průmyslovka"? Pro mne subjektivně tahle formulace o Tobě vypodívá víc (a ne úplně lichotivě) než to, jak moc jste programovali. Pokud jsi něco vystudoval, super, pokud se za to stydíš, tak proč jsi tam byl? A v praxi mohou být lidé z průmyslovky, pokud si samozřejmě ze studia něco vzali a dál se vzdělávali, v některých případech mnohem užitečnější než lidé s titulem (a samozřejmě naopak).
To samé předpoklad, že na VŠ nemáš vědomostně (finanční argument beru jako podstatný). Většina programování je o tom, že se budeš celý život učit a v tom se to od VŠ nijak neliší ... tedy pokud nechceš skončit jako "programátorská lopata", kdy Tě časem firma může snadno nahradit někým mladším za méně peněz. Říkat dopředu, že to nezvládneš, osobně nesnáším.
ale teď nevím co dál.
Se spoustou rad, co tady zaznělo, souhlasím. Hlavně si ujasni, co bys ty rád dělal, říci že "programování" je hrozně široké a nikdo nezvládne všechno. Jak tady zaznělo, teď je spíše nedostatek lidí, takže člověk nemusí úplně řešit, že by rád dělal A, ale to nikdo nechce, tak se musí přeorientovat na B.
Jsou ale znalosti, které jsou myslím obecně nutné vždycky, samozřejmě angličtina (min. nastudovat dokumetnaci a zeptat se v diskusi), návrhové vzory (singleton, factory atd... obecně, plus implementace ve tvém oblíbeném jazyce). Pokud chceš zůstat na objektových jazycích (C++, Java, C#...), tak samozřejmě SOLID a případně další pravidla pro objektový návrh. Prakticky pak práce s gitem (branch, commit, diff...), povědomí o agilním vývoji, TDD apod. Tohle všechno si můžeš triviálně dohledat, k dispozici je spousta zdrojů a materiálů. A pak už se to liší, jestli chceš dělat web (PHP, Java, Ruby, ASP.NET, JavaScript, HTML5 ...), desktop (a ještě rozlišuj Linux, Widows, OSX a multiplaformní vývoj), mobilní zařízení (jazyk dle platformy nebo něco jako Xamarin). Vzhledem k v podstatě nulové praxi nemá smysl řešit enterprise systémy, to má svá specifika a jiné priority než třeba desktop. A to se nebavíme o teorii, která je vhodná třeba pro návrhy algoritmů a následnou optimalizaci.
Na střední nás naučili C++, Java, C#. Tam jsem se dost nudil protože jsem to zvládal levou zadní.
Opravdu? Takže zvládáš objektový návrh, tušíš o rozdílech mezi C++ 03 a C++ 11 a jsi schopen novinek využít? Javu moc nepoužívám, ale napadá mne co takhle instalace zvoleného prostředí a napsání GUI vrstvy pro aplikaci (s využitím vhodného vzoru) nebo napsání nějakého servletu pro Tomcat? Pokud jde o C#, takže jsi schopen se prohlédnout CIL v assemlby a zjistit, jak se kód přeložil? Co rozdíly mezi C# 4 / 5 / 6, Roslyn a obecně novinky za poslední 2 - 3 roky? Jak jsi na tom s WinForms a WPS a odpovídajícími návrhovými vzory (MVP a MVVM)?
Některé programování (typicky rozšíření existujících produktů) navíc vyžaduje znát ještě specifické API a best practices pro danou oblast a platformu, což k základním znalostem daného jazyka přidává třeba další rok na základní orientaci, kterou ale nelze získat jinak, než praxí.
ale teď nevím co dál.
Jakou konferenci nebo vývojářskou akci jsi navštívil v poslední době? Nedávno byl třeba MS-FEST nebo GAME DEVELOPERS SESSION, spolky jako GUG pořádají nejrůznější akce ... výběr je velký a záleží na zaměření. To vše je jak o znalostech o aktuálním dění, tak i o kontaktech. A když už to člověk nestihne, tak z některých akcí existují záznamy, stačí hledat.
Asi se musíš rozhodnout, jestli zkusíš práci na živnosťák nebo být zaměstnancem, některé firmy fungují projektově, jiné berou zaměstnance, dalším je to jedno. Ale chce to začít něco dělat, zkoušet, nabírat praxi (což přes open source jde snadno).
Stejně jako už tady někdo psal, hodil by se mi na živnosťál někdo, kdo zná C++ a/nebo C# a dlouhodobě by se chtěl věnovat a bavila by ho CAD a GIS problematika.
Takže tak, koukám, že nějak jsem se nějak rozepsal...
Honza