Problémy v začátcích linuxáka

Problémy v začátcích linuxáka
« kdy: 08. 12. 2015, 09:40:43 »
Předem omluvte název tématu ale jsem nováčkem ve světě linuxu.
A budu se ptát na různé věci a problémy v začátcích které mě postihnou a je pro mě lepší když to bude v jednom tématu.

Děkuji za pochopení.

Jako první problém jsem narazil při instalaci "java" stáhnul jsem si archiv "jre-8u66-linux-x64.tar.gz" ze stránek "java.com"
Ale nenašel jsem v archivu žádný spouštěcí soubor...

Podle návodu zde: http://java.com/en/download/help/linux_x64_install.xmlt
Bych měl být schopný instalaci provést sám co ale nechápu jak to je u linuxu jestli je jedno kam nainstaluji javu...
Defaultní cesta by měla být tato "/usr/java/" může se stát problém když bych javu nainstaloval třeba do "/media/java/" ?

Další věc co nechápu je aktualizace javi bude se provádět sama jako u windows v určitých intervalech se bude pokoušet zjišťovat jestli není dostupná nová verze?

Nebo se vše bude aktualizovat na ráz to myslím jako OS mint + software a (sowtware který nainstaluji tímto způsobem takzvaně ručně)?

Pak jsem četl že je možné udělat takzvanou kompilaci převést "jre-8u66-linux-x64.tar.gz" na "DEB balík" který pak mohu spravovat pomocí "správce balíků Synaptic"
Protože jestli se nepletu a nainstaluji javu podle návodu nebude možné jí spravovat pomocí programu Synaptic protože se nejedná o DEB balík.

Nevím jaké to má výhody ale co nechápu vůbec jak by pak probíhala aktualizace v tomto případě java DEB balík se bude automaticky aktualizovat pomocí oficiálních zdrojů z repositářů jako nový balík nebo to budu muset dělat ručně ?
Proč si rovnou nemohu stáhnout deb balík ze stránek java.com ?

Děkuji za odpovědi a prosím o vysvětlení vím že asi existuje jednoduchá cesta jak nainstalovt javu ale chci pochopit problematiku...
« Poslední změna: 09. 12. 2015, 19:47:43 od Petr Krčmář »

Re:Problemý v začátcích linuxáka
« Odpověď #1 kdy: 08. 12. 2015, 10:15:56 »

hm

« Odpověď #2 kdy: 08. 12. 2015, 10:16:08 »
Nemám MINT, ale píšou, že používá repozitáře Ubuntu. A čekal bych, že v nich java bude. Takže bych instaloval odtamtud (třeba tím Synapticem) a prakticky všechny tvé problémy bych tím vyřešil.

hm

« Odpověď #3 kdy: 08. 12. 2015, 10:27:06 »
> Proč si rovnou nemohu stáhnout deb balík ze stránek java.com ?

deb jsou balíky distribuce Debian. RedHat má balíky jiné (rpm), další linuxové distribuce mohou mít zas něco svého. Autoři programů sice občas vytvoří třeba deb a rpm (ale zdaleka to není pravidlem, protože jim to přidělává akorát práci a stejně balíky pro všechny distribuce udělat nemohou), nicméně jistější je používat balíky, které vytvářejí správci distribucí, protože je *zaručena* správná návaznost na zbytek systému a standardní způsob aktualizací.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 08. 12. 2015, 11:10:48 »
Ach ta deformace mysleni z Widli! Software se instaluje z repozitory, ne stazenim baliku nekde z webu a jeho naslednou instalaci. Timto zpusobem se instaluje az v pripade, ze dana vec neni v repository.

« Odpověď #5 kdy: 08. 12. 2015, 11:51:11 »
hawran a hm:
Ta dokumentace mě pomohla a taky děkuji za vysvětlení proč nejsou dostupné balíčky pro javu přímo.

Javu mám již nainstalovanou  v základu. jedná se o verzi:
Kód: [Vybrat]
java version "1.7.0_85"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea 2.6.1) (7u85-2.6.1-5ubuntu0.14.04.1)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 24.85-b03, mixed mode)

Pomocí programu Správce Aktualizací jsem novou verzi javi ale nenašel.
Jak jí mám aktualizovat ?

JardaP: Je mě líto vaší deformace myšlení ale snažím se pochopit problematiku určitě se brzo stane že budu chtít nainstalovat něco co v repositáři není a nebudu vědět jak proto se na to ptám...

Např: Tox chat
Jako první je že jsem spustil "Správce softwaru" a dal vyhledat Tox nic to nenašlo šel jsem na stránky "https://tox.chat/"
A našel jsem příkaz "sudo apt-get install qtox" který jestli se nepletu mě nainstaluje balík tohoto programu.

Teď mě zajímá jak bude probíhat aktualizace tohoto programu jestli se nepletu program "mintUpdate" = Správce Aktualizací
Tox v repositáři nemá takže se nebude aktualizovat podle něj nebo bude ?

Bugs

« Odpověď #6 kdy: 08. 12. 2015, 12:15:44 »
Jsou 4 běžné způsoby instalace software v Ubuntu, Linux Mint řazeno dle vhodnosti použití:

1) Z oficiálních repozitářů distribuce
2) Z PPA nebo repozitářů třetích stran
3) Stažení *.deb souboru pro Debian, Ubuntu, Linux Mint a jeho instalace příkazem "dpkg -i <nazev_balicku>" nebo přes jeho grafickou nadstavbu.
4) Stažení zdrojových kódů a jejich kompilace

Pokud software nainstaluješ pomocí prvních dvou metod, Správce aktualizací ti bude hlídat aktuálnost softwaru. Vyjímka může být bod 3 který si může nainstalovat své PPA a dále už budou probíhat aktualizace z repozitáře (například se takto chová klient Spotify).

Takže pokud chceš nejnovější Oracle Java8, je potřeba zadat tyto příkazy pro přidání PPA:

Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java8-installer

PPA lze samozřejmě přidat i z grafického prostředí. Správce aktualizací -> Upravit -> Zdroje software -> PPA

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 08. 12. 2015, 12:29:28 »
JardaP: Je mě líto vaší deformace myšlení ale snažím se pochopit problematiku určitě se brzo stane že budu chtít nainstalovat něco co v repositáři není a nebudu vědět jak proto se na to ptám...

Např: Tox chat
Jako první je že jsem spustil "Správce softwaru" a dal vyhledat Tox nic to nenašlo šel jsem na stránky "https://tox.chat/"
A našel jsem příkaz "sudo apt-get install qtox" který jestli se nepletu mě nainstaluje balík tohoto programu.

Teď mě zajímá jak bude probíhat aktualizace tohoto programu jestli se nepletu program "mintUpdate" = Správce Aktualizací
Tox v repositáři nemá takže se nebude aktualizovat podle něj nebo bude ?

Tak byva zvykem, ktery bohuzel neni pravidlem na 100%, ze software ma vlastni repozitory. Asi nejcasteji to byva pro Ubuntu, ktere pak obvykle lze pouzit i na jinych distrech debianiho typu. Obcas byva repo pro RPM based distra typu RH a nekdy byva oboji. Konkretne Tox repo ma. Na strankach obvykle byva dlouhy konzolovy prikaz, ktery prida repo do /etc/apt/sources.list.d a naimportuje klic do klicenky. Nasledne staci apt-get update;apt-get install <jmeno baliku>. Update pak probiha s updatem systemu: apt-get update;apt-get upgrade.

Pokud se jedna o balik bez repa, tak obvykle tam maji aspon nejake instrukce pro instalaci nebo instalator. Cvicne si vygooglujte Pale Moon pro Linux. Pokud se neco nezmenilo, tak k dispozici byl akorat instalator.

V nekterych pripadech je situace horsi, k dispozici je akorat nejaky tar.gz se zdrojaky, ktere si musite zkompilovat. Nejvetsi opruz je, ze musite instalovat zavislosti rucne a nekdy je zjistite az podle toho, na cem vak krachla kompilace. Program se pak instaluje pomoci make install, ale to dela v systemu bordel, protoze se to pak blbe odinstalovava, takze idealnim resenim by bylo udelat balik pro dane distro a instalovat radsi ten, napriklad pomoci gdebi.

V kazdem pripade pri praci s Linuxem radsi zapomente, ze jste kdy videl Widle, usnadni vam to zivot. Widle spravuji software znacne stredovekym zpusobem a aplikaci postupu z Widli si v systemu akorat nadelate bordel.

« Odpověď #8 kdy: 08. 12. 2015, 12:51:19 »
Spravne reseni je vyse popsane PPA webupd8. Ostatne PPA je spravne reseni pro spoustu jineho SW - chromium, libreoffice atd.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #9 kdy: 08. 12. 2015, 13:36:39 »
Jsem normální uživatel PC (LAIK) Ale Windows 8 je pro mě odpad a o Windows 10 říkám že si ho nainstalují jen tři typy lidí:
- Sebevrazi
- Je mi to fuk (hlavně že se to hýbe a je to barevné)
- A už to tam bylo

Windows 7 Service Pack 2 se už stejně nikdy nedočkám a i když počítač používám minimálně nějaký antivirus být musí potom co Avast podstrkává vlastní SSL certifikát a odesílá statistiky i když je mám vypnuté už jsem si řekl linux nebo Windows 98.

Bugs: Velice děkuji tohle jsem potřeboval palec nahoru.

JardaP a to_je_jedno: Také děkuji tohle mě taky hodně pomohlo

Ještě otázka když instaluji z repozitářů třetích stran je nějaké pravidlo že pokaždé bude zajištěna aktualizace pomocí "Správce Aktualizací" když jí daný software podporuje ?

Nebo je to udělané tak že když určitý software nepodporuje aktualizace ne repozitářů se nedostane ?

« Odpověď #10 kdy: 08. 12. 2015, 13:40:05 »
PS: myšleno tak že se v nastavení "Další Repozitáře" neuloží když není zajištěna aktualizace pro daný software

nobody

« Odpověď #11 kdy: 08. 12. 2015, 15:51:38 »
aktualizace at jiz pomoci SpravceAktualizaci, Synaptic, apt-get update && apt-get upgrade => vse dela to same, aktualizuje instalovane balicky z dostupnych repozitaru, ze VSECH repositaru, tedy vychozi systemove, pridane PPA (Personal Package Archives), co pridas rucne, co prida (jen obcas/vyjimecne) aplikace instalovana z .deb (napr. Opera, Vivaldi)...

Pravidla jsou:
- pokud jakykoliv nastaveny repositar obsahuje novejsi verzi nainstalovane balicku
- pokud repositar ma platny (neprosly) GPG klic kterym je podepsan
- nekdo stojici za 3rd repozitarem musi obsazene balicky aktualizovat, coz logicky neni vzdy pravidlem :)

Pri pridavani PPA pomoci add-apt-repository se pridava zaroven i klic automaticky, pri rucnim pridani se postup na homepage vzdy sklada s postupu jak pridat klic a jak pridat repositar

PPA repositare jsou hostovane na http://launchpad.net, ktere muzes pres web prohledavat, u kazdeho pak vydis aktualni seznam, postup jak pridat PPA do systemu, pristup k zdrojakum (prohlizeni/stazeni), pristup (vetsinou) k rozhrani translate pro pomoc s lokalizaci programu do CZ...
(krome PPA launchpad hostuje zdrojaky i balicku v oficialnich Ubuntu repozitarich, lze prochazet verze podle aktualne podporovanych vydani *buntu)

Krome samostatnych PPA pro konkretni programy (XBMC/Kodi team, Chromium) je dobre vnimat webupd8team PPA a to jak mix, tak i na program zamerene "podPPA", viz treba ten zmienenj pro java.

Grafickej spravce a vyhledavac PPA od teamu webupd8team:
http://www.linux-mint-czech.cz/y-ppa-manager/

Ruzne info o repozitarich v CZ:
http://wiki.ubuntu.cz/instalace_programů/přidávání_zdrojů
http://wiki.linux-mint-czech.cz/doku.php/pridavani_zdroju

Pisu sice spis o *buntu, nicmene vetsina plati i pro Mint, s tim ze muzes zkusit primarne hledat info na Wiki CZ/EN pro Mint, nasledne a Wiki CZ/EN pro *buntu...

nobody

« Odpověď #12 kdy: 08. 12. 2015, 15:55:31 »

« Odpověď #13 kdy: 08. 12. 2015, 16:18:19 »
Děkuji za vysvětlení to je asi vše na co jsem se chtěl k aktualizacím zeptat momentálně bojuji jak spustit Tox Klient který jsem s nainstaloval.

nikde jsem nenašel žádného zástupce nebo nějaké informace jak bych to měl spustit... neví někdo ? :-)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 08. 12. 2015, 16:52:49 »
Děkuji za vysvětlení to je asi vše na co jsem se chtěl k aktualizacím zeptat momentálně bojuji jak spustit Tox Klient který jsem s nainstaloval.

nikde jsem nenašel žádného zástupce nebo nějaké informace jak bych to měl spustit... neví někdo ? :-)

Tak to, jak funguje menu aplikaci na Linuxu je trochu bordel na pochopeni. A take asi ponekud zalezi na pouzitem grafickem prostredi, protoze existuji adresare s launchery v /home directory kazdeho uzivatele a celkove je to dost k posrani, kdyz se clovek pokousi neco zmenit, protoze v tom aby se prase vyznalo.

Nicmene zaklad je ten, ze nainstalovana aplikace si hodi launcher do /usr/share/applications nebo /usr/share/application-registry a k tomu nekam ikonu. Kam, to zjistis, kdyz si nejaky launcher otevres v editoru. Vyse uvedene adresare jsou na Ubuntu, nevylucuji, ze jinde to muze byt jinak.

Obcas se stava, ze autori balicku jaksi zapomenou namalovat ikonu a sepsat launcher. Nebo je take mozne, ze to dali nekam do nespravneho adresare a tim padem se to nezobrazi. Qtox je toho bohuzel krasnym prikladem. Takze resenim je zkopirovat nejaky vhodny existujici launcher na jine jmeno, prepsat v nem udaje a je to. Ikonu si poridis zasejvovanim obrazku z webu Toxu, ktery pak zmensis na nejakou rozumnou velikost, pokud nenajdes maly a hodis treba nekam k ostatnim ikonam. Cestu a nazev pak samozrejme musis napsat do launcheru.

Po case bys mel videt Qtox v menu anebo v systemu byva nejaky programek jmenem menu-update, update-menus nebo tak neco. V nejhorsim zrestartuj pocitac, pokud nezjistis, cim se to v tvem systemu updatuje.