Děkuji za vysvětlení to je asi vše na co jsem se chtěl k aktualizacím zeptat momentálně bojuji jak spustit Tox Klient který jsem s nainstaloval.
nikde jsem nenašel žádného zástupce nebo nějaké informace jak bych to měl spustit... neví někdo ? :-)
Obecný postup jak vytvořit zástupce pro program, který nebyl instalován z repozitářů je zhruba tento (ukázáno na příkladu Sweet Home editor):
1. rozbalíme stažený archiv/aplikaci do adr. /opt/ (program, který se musí instalovat mimo správce softwaru apt-get je dobré umísťovat do adresáře /opt - viz.
http://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1_%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/adres%C3%A1%C5%99ov%C3%A1_struktura)
cd /opt/ && sudo tar -zxvf /home/user/Stažené/SweetHome3D-4.5-linux-x64.tgz
2. vytvoříme pro něj desktop zástupce (malý textový soubor - není to spustitelný soubor)
sudo pluma /usr/share/applications/sweethome3d-4.5.desktop (upravíme v souboru potřebé informace jako např. správnou verzi apod - jedná se stejně jen o informativní údaje, které nemají podstatný vliv na spuštění programu kromě uvedené cesty v proměnné Exec)
příklad:
[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Sweet Home 3D 4.5
GenericName=Interior 2D design application with 3D preview
GenericName[de]=Innenraumplaner
Comment=Interiérová Java aplikace pro rychlé umístění nábytku na domě ve 2D plánu vypracovaného koncovým uživatelem s 3D náhledem
Exec=/opt/SweetHome3D-4.5/SweetHome3D
Icon=sweethome3d
StartupNotify=true
StartupWMClass=com-eteks-sweethome3d-SweetHome3D
Terminal=false
Type=Application
Categories=Graphics;2DGraphics;3DGraphics;
Keywords=interior;design;2D;3D;home;house;furniture;java;
3. vytvoříme mu vlastní ikonu a nakopírujeme do systému (musí být formát *.png) - ideálně stáhnout z webu programu
sudo cp /home/user/Stažené/sweethome3d.png /usr/share/icons/
To je vše. Na Mintu bude fungovat - vyzkoušeno.
NICMÉNĚ POKUD JSI ZAČÁTEČNÍK TAK SE SNAŽ POUŽÍVAT ALESPOŇ ZE ZAČÁTKU POUZE SOFTWARE, KTERÝ NALEZNEŠ V ZÁKLADNÍCH REPOZITÁŘÍCH MINTU, PŘÍPADNĚ SI PŘIDEJ NĚJAKÝ PPA. UŠETŘÍŠ SI TÍM OHROMNOU SPOUSTU NEDEFINOVANÝCH PROBLÉMŮ, KTERÉ TĚ JAKO ZAČÁTEČNÍKA BUDOU VYTÁČET DO NEPŘÍČETNOSTI. MLUVÍM Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI Z PŘED PÁR LET
ALE JINAK DRŽÍM PALCE, NYNÍ TI BUDE POČÍTAT SLOUŽIT A NE NAOPAK