Problémy v začátcích linuxáka

RH

Re:Problemý v začátcích linuxáka
« Odpověď #15 kdy: 08. 12. 2015, 18:06:07 »
Jen pro upřesnění, binárka (rozuměj "spustitelný soubor") bývá obvykle v /usr/bin nebo /usr/sbin a jako pomocníka můžeš zkusit z terminálu jednoduchý příkaz: whereis nazev_programu nebo klidně find / | grep nazev_programu

jmk

• 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 08. 12. 2015, 19:40:43 »
Děkuji za vysvětlení to je asi vše na co jsem se chtěl k aktualizacím zeptat momentálně bojuji jak spustit Tox Klient který jsem s nainstaloval.

nikde jsem nenašel žádného zástupce nebo nějaké informace jak bych to měl spustit... neví někdo ? :-)

Obecný postup jak vytvořit zástupce pro program, který nebyl instalován z repozitářů je zhruba tento (ukázáno na příkladu Sweet Home editor):
1. rozbalíme stažený archiv/aplikaci do adr. /opt/ (program, který se musí instalovat mimo správce softwaru apt-get je dobré umísťovat do adresáře /opt - viz. http://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1_%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/adres%C3%A1%C5%99ov%C3%A1_struktura)
cd /opt/ && sudo tar -zxvf /home/user/Stažené/SweetHome3D-4.5-linux-x64.tgz

2. vytvoříme pro něj desktop zástupce (malý textový soubor - není to spustitelný soubor)
sudo pluma /usr/share/applications/sweethome3d-4.5.desktop (upravíme v souboru potřebé informace jako např. správnou verzi apod - jedná se stejně jen o informativní údaje, které nemají podstatný vliv na spuštění programu kromě uvedené cesty v proměnné Exec)

příklad:
[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Sweet Home 3D 4.5
GenericName=Interior 2D design application with 3D preview
GenericName[de]=Innenraumplaner
Comment=Interiérová Java aplikace pro rychlé umístění nábytku na domě ve 2D plánu vypracovaného koncovým uživatelem s 3D náhledem
Exec=/opt/SweetHome3D-4.5/SweetHome3D
Icon=sweethome3d
StartupNotify=true
StartupWMClass=com-eteks-sweethome3d-SweetHome3D
Terminal=false
Type=Application
Categories=Graphics;2DGraphics;3DGraphics;
Keywords=interior;design;2D;3D;home;house;furniture;java;

3. vytvoříme mu vlastní ikonu a nakopírujeme do systému (musí být formát *.png) - ideálně stáhnout z webu programu
sudo cp /home/user/Stažené/sweethome3d.png /usr/share/icons/

To je vše. Na Mintu bude fungovat - vyzkoušeno.
NICMÉNĚ POKUD JSI ZAČÁTEČNÍK TAK SE SNAŽ POUŽÍVAT ALESPOŇ ZE ZAČÁTKU POUZE SOFTWARE, KTERÝ NALEZNEŠ V ZÁKLADNÍCH REPOZITÁŘÍCH MINTU, PŘÍPADNĚ SI PŘIDEJ NĚJAKÝ PPA. UŠETŘÍŠ SI TÍM OHROMNOU SPOUSTU NEDEFINOVANÝCH PROBLÉMŮ, KTERÉ TĚ JAKO ZAČÁTEČNÍKA BUDOU VYTÁČET DO NEPŘÍČETNOSTI. MLUVÍM Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI Z PŘED PÁR LET  ;D ALE JINAK DRŽÍM PALCE, NYNÍ TI BUDE POČÍTAT SLOUŽIT A NE NAOPAK  ;D ;D
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

jmk

• 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 08. 12. 2015, 20:44:04 »
ještě dodatek. Možná tě mate, že plno rad k Linux Mintu se vlastně zaobírá distribucí Ubuntu. Je to proto, že Linux Mint z Ubuntu vychází a odhadem cca 95% návodů pro Ubuntu bude fungovat i pro Mint. Ubuntu zase vychází z distribuce Debian - který je takový otec všech distribucí založených na balíčkovacím systému DEB  :D. To jen na vysvětlenou.
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

nobody

« Odpověď #18 kdy: 08. 12. 2015, 21:10:48 »
btw: balicek qtox je opravdu extremista co do neukazkoveho balicku, obsahuje JEDINEJ soubor a to /usr/bin/qtox, tedy zadnej doc, zane man(ualove stranky), zadnou ikonu-obrazek, zadnou ikonu-desktop_soubor... :)

jinak pro vytvoreni (ci upravu stavajicich, pak se upravene presouvaji z systemove adresare automaticky do home prihlaseneho uzivatele) desktop souboru, lze pouzit grafickej editor MenuLibre, je v ofiko repozitarich, pripadne nova verze v PPA, akorat netusim jestli funguje v Mate prostredi, osobne ji pouzivam v Xfce prostredi kde je ve vychozi instalaci a dostupne pres pravou_mys nad "start menu" pod polozkou "Upravit aplikace"... dle popisu ma fungovat take v prostredich Lxde, Gnome, Unity, ale Mate a/nebo Cinnamon netusim nepouzivam a rychlej google mlci, nicmene vzhledem k tomu ze Mate je nastupce Gnome2 tak snad to tam pujde, ve vysledku jde "pouze" o editor desktop souboru standardu XDG :)

ByCzech

« Odpověď #19 kdy: 09. 12. 2015, 00:20:20 »
Jen pro upřesnění, binárka (rozuměj "spustitelný soubor") bývá obvykle v /usr/bin nebo /usr/sbin a jako pomocníka můžeš zkusit z terminálu jednoduchý příkaz: whereis nazev_programu nebo klidně find / | grep nazev_programu

Já teda používám which binárka

« Odpověď #20 kdy: 09. 12. 2015, 10:19:03 »
btw: balicek qtox je opravdu extremista co do neukazkoveho balicku, obsahuje JEDINEJ soubor a to /usr/bin/qtox, tedy zadnej doc, zane man(ualove stranky), zadnou ikonu-obrazek, zadnou ikonu-desktop_soubor... :)

jinak pro vytvoreni (ci upravu stavajicich, pak se upravene presouvaji z systemove adresare automaticky do home prihlaseneho uzivatele) desktop souboru, lze pouzit grafickej editor MenuLibre, je v ofiko repozitarich, pripadne nova verze v PPA, akorat netusim jestli funguje v Mate prostredi, osobne ji pouzivam v Xfce prostredi kde je ve vychozi instalaci a dostupne pres pravou_mys nad "start menu" pod polozkou "Upravit aplikace"... dle popisu ma fungovat take v prostredich Lxde, Gnome, Unity, ale Mate a/nebo Cinnamon netusim nepouzivam a rychlej google mlci, nicmene vzhledem k tomu ze Mate je nastupce Gnome2 tak snad to tam pujde, ve vysledku jde "pouze" o editor desktop souboru standardu XDG :)
Cinnamon ma builtin menu editor

« Odpověď #21 kdy: 09. 12. 2015, 16:15:50 »
Všem moc děkuji za reakce...

Zatím testuji ikony a hraju si s nastavením linuxu...

Citace

Tady jsem se ale stratil o čem je řeč ? chápu co jste napsal ale nechápu jedná se o ikonu nebo soubor nebo o něco jíného ?

PS: Tohle mě pomohlo a chápu jak už to funguje jen by mě zajímalo co je přesněji "webupd8team"
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java8-installer

To není nic oficiální od javi...

Jak víte že se tomu dá důvěřovat nebo je to nějaká skupina která dělá repositáře tohle  mě nějak uteklo děkuji za vysvětlení co je "webupd8team".

kulo

« Odpověď #22 kdy: 09. 12. 2015, 16:33:10 »
Radsej Windows ako Linux. Vacsia perspektiva uplatnenia sa ;)

« Odpověď #23 kdy: 09. 12. 2015, 16:59:35 »
Kulo: Chápu že seš na zvířátka jako je: virus, spyware, malware, červ, trojan, backdoor .atd
Ale já takovej zverimex v počítači nechci a už vůbec né od mrkvosoftu.
Vzpomněl jsem si na legendární video: https://www.youtube.com/watch?v=FVbf9tOGwno

Také bych nějaké video náhrál ale mé Windows 10 které jsem dostal zadarmo!!! a to dvě DVD jsem přidal k DVD kde už je windows vista a dokonce windows 8 a to na lustr...

Návod: (Vezměte dvě DVD windows na verzi nezáleží ale windows XP těm bych to neudělal pak vemte vteřinové lepidlo a dvě strany kde jsou napsané nesmysly slepte dohromady pak už vemte provázek a hurá na lustr)

Stále se snažím přijít co je webupd8team zaž (připadá mi to jako klasická stranka s informace o linuxu)

kulo

« Odpověď #24 kdy: 09. 12. 2015, 17:18:43 »
este ze vas je len zopar ,l 8)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 09. 12. 2015, 18:35:57 »

Bez opruzovat jinmam. Kdyz nekdo chce Widle, at si ma Widle. Nam je tu uplne u p​r​d​e​le, nam staci, ze to sami pouzivat nemusime. A kdyz chce nekdo Linux, at si ma Linux.

lamka

« Odpověď #26 kdy: 09. 12. 2015, 18:42:55 »
To není nic oficiální od javi...

Jak víte že se tomu dá důvěřovat nebo je to nějaká skupina která dělá repositáře tohle  mě nějak uteklo děkuji za vysvětlení co je "webupd8team".

Ten repozitar nema v sebe ziadnu javu... on len stiahne oficalne subory od Oraclu a nasledne ich kopne do spravnych adresarov a spristupni binarky... takze vlastne len omacku okolo aby si to nemusel robit rucne... myslim, ze to aj maju v licencii javy(od Oracle), ze sa ani nemoze java distribuovat cez vlastne repo(teda, ze nemozu byt subory priamo v repositary)...

a co sa tyka toho webupd8team... to je v zasade blog/magazin o linuxe a ubuntu... a aby ich citatelia mohli jednoducho instalovat programy popisovane v clankoch, tak si urobili zopar PPA pre programy ktore niesu v oficialnych repositaroch ubuntu alebo su tam stare verzie...

jmk

• 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 10. 12. 2015, 21:12:50 »

...pravda, vizionářů a lidí používajících vlastní hlavu jsou statisticky vzato dva z tisíce, takže jsem rád, že nejsem součástí ovčího stádečka mrksoftu...je nás prostě jen pár  :D

ByCzech

« Odpověď #28 kdy: 11. 12. 2015, 19:57:58 »
Stále se snažím přijít co je webupd8team zaž (připadá mi to jako klasická stranka s informace o linuxu)

Když nevěříš komunitnímu repozitáři, můžeš si vyrobit balíček s javou sám:
(návod pro Debian based distra)

$ sudo apt-get install java-package

$ make-jpkg stazeny_soubor_s_javou_s_java.com

$ sudo dpkg -Ei vytvoreny_balicek_s_javou.deb