Notebook s normální klávesnicí

PetrN

Re:Notebook s normální klávesnicí
« Odpověď #30 kdy: 06. 12. 2015, 00:11:02 »
Citace
Tak jako Fn a Ctrl jde prehodit v Biosu
Díky moc za info.

« Odpověď #31 kdy: 06. 12. 2015, 00:22:24 »
Ctrl musi bejt v rohu, aby slo jednim prstem zmacknout crtl+shift

Někdo

« Odpověď #32 kdy: 06. 12. 2015, 11:19:01 »

Na to přeci stačí aby klávesy ctrl a shift byly vedle sebe, což splňuje i uspořádání klávesnic thinkpadů kde ctrl v rohu není!

davkol

« Odpověď #33 kdy: 06. 12. 2015, 11:32:54 »
Klasické (nejen) unixové rozložení klávesnice má Ctrl vlevo od A.

« Odpověď #34 kdy: 06. 12. 2015, 12:27:39 »

Na to přeci stačí aby klávesy ctrl a shift byly vedle sebe, což splňuje i uspořádání klávesnic thinkpadů kde ctrl v rohu není!
No, zrovna jedno prilozeny usporadani na thinkpadu s uzkym levym shiftem toto nesplnuje (klavesy sousedi spolu tesne rohem). Navic Ctrl hmatam v rohu na desktop klavesnici (ano, pro me je idealni co nejmin rozdilu mezi desktop a ntb klavesnici). Kdyz jsem mel v rukou zarizeni, kde Ctrl v rohu nebylo, tak jsem mel s tim obrovsky problemy. Takze IMHO Fn v rohu a Ctrl vedle nej je jenom pro ty, co jiny zarizeni nepouzivaji, pro nas ostatni je Ctrl v rohu, at nemusime porad myslet, kde ho k sakru hledat.

Dalsi vec, co je u dnesnich ntb doprasena, jsou multimedialni klavesy misto F1-F12. Kteryho pablba todlencto mohlo napadnout?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 06. 12. 2015, 13:05:48 »
Dalsi vec, co je u dnesnich ntb doprasena, jsou multimedialni klavesy misto F1-F12. Kteryho pablba todlencto mohlo napadnout?

Tipuji, ze na tak blby napad nejspis prisel velky inovator, kteremu vdecime za jina zlepseni, ktera jini kopiruji, ze je to jak mor. Napriklad chicletove klavesnice, notebooky bez HDD LED s touchpady bez tlacitek.... Ano, sam velky Apple.

#

« Odpověď #36 kdy: 06. 12. 2015, 15:29:59 »
Konretne toto napr u Thinkpadu E550 lze prepinat pomoci drzeni Fn+ESC nevim jak u jinych znacek.

« Odpověď #37 kdy: 06. 12. 2015, 16:22:05 »
Konretne toto napr u Thinkpadu E550 lze prepinat pomoci drzeni Fn+ESC nevim jak u jinych znacek.
Ja mam nastesti ntb, kde je to napevno klasicky F1-F12. F1, F2, F10 a F11 nemaji dokonce zadnou funkci pres Fn, takze tahle zvracenost tu nema smysl

Trident

« Odpověď #38 kdy: 06. 12. 2015, 19:03:00 »
Vy se na klávesnici koukáte? O_o
Samozrejmne. Jak bys jinak prechazel mezi jinymi layouty klavesnice mezi jednotlivymi stroji? Chapu ze kdyz ma zaprdeny progros jen svuj stroj a nepouziva treba 5 jinych s jinou klavesnici ze mu pak prijde i ms natural keyboard uzasna. Ale to jsou klapky na ocich.

Pro programatory a systemaky je hmatova metoda pouzitelna tak mozna omezene na klasicke US verzi IBM klavesnic ktera se skoro uz vubec nevyrabi. Tu ale skoro nikde nenajdes. Krom toho i pisari/pisarky pouzivaji periferni videni na urceni prstu a pocatecni rozestaveni rukou. Hmatova metoda neni taky uplne hmatova.

Co si pamatuji tak na hodinach psani vsemi deseti jsme se moc neucili jak psat "vlastovicky","slozene zavorky", jaksetomurikapocesku semicolon, rozdil mezi desetinnou carkou a teckou pripadne alt+ctrl kombinace. Jednoduse proto protoze hmatova metoda byla vyvinuta na psani textu, ne zdrojaku programu. Krom toho dnesnim prgosum to stejne pise idecko.

Trident

« Odpověď #39 kdy: 06. 12. 2015, 19:22:19 »
Citace
Latitude E6540

Děkuji za tip, ano klávesnice vypadá rozumně, bohužel pro mě osobně cena rozumně nevypadá :-(
Nejaky podobny layout jsem mel  predtim nez mi dali jablko. Jako prenosna entry-level workstation dobry. Nicmene po castem prenaseni  se to cele rozvrzalo a pokazdy kdyz to clovek chytnul nekde tak mel pocit ze neco zvohne. Zapomen na chytani za rohy. spodni casti sasi. Leva strana je hodne mekka. Za ty penize bych si predstavoval neco bytelnyho. Staci neco malo priplatit a uz mas jablko mechanicky trochu jinej level - proto firma jablka poridila. Display zacal padat - ztrata vule po pul roce tahani do prace a zpatky. Dalsi nesvar je odkryty port na dok bez zabezpecovacich klapek. Staci trocha nepozornosti - necham na stole naky kontakty/draty a odleti do nebes. Krom toho port na dokynu stipe kdyz si ho das treba na holou nohu - to zas vymyslela parta gelousu z dellu nejakou usporu.
Na rovinu mechanicky je to notas tak za 30-35.

davkol

« Odpověď #40 kdy: 06. 12. 2015, 20:26:11 »
Vy se na klávesnici koukáte? O_o
Samozrejmne. Jak bys jinak prechazel mezi jinymi layouty klavesnice mezi jednotlivymi stroji? (…)
To je zajímavé. (Mimochodem mě fascinuje, jak často lidé, po kterých se vyžaduje formální, precizní komunikace se strojem, vcelku selhávají v syntaxi jazyků přirozených.)

Jinak, co se mě týče, plynule přecházím mezi nejen ISO a ANSI (což zahrnuje thinkpad, různé klony IBM Model M nebo třeba HHKB), nýbrž i diametrálně odlišnými fyzickými rozloženími (TypeMatrix a ErgoDox, resp. toho času Kinesis Advantage). Pohled by mi moc nepomohl, když popisky na příslušných klávesnicích jsou české, německé, britské, americké, francouzské, švýcarské aj. Když uvážím, že třeba na té švýcarské nejsou čtyři popisky na klávesu žádná výjimka, zajímalo by mě, jak dlouho by takové hledání zrakem asi trvalo.

PetrN

« Odpověď #41 kdy: 06. 12. 2015, 23:31:59 »
Citace

To asi nebude správné řešení, po každém startu přepínat pomocí Fn+ESC.

Nevíte náhodou někdo, jestli konkrétně u lenovo thinkpad e550 je toto možné přepnout v BIOSu (Hotkey: Disabled nebo Legacy)

atarist

« Odpověď #42 kdy: 06. 12. 2015, 23:47:17 »

No, zrovna jedno prilozeny usporadani na thinkpadu s uzkym levym shiftem toto nesplnuje (klavesy sousedi spolu tesne rohem). Navic Ctrl hmatam v rohu na desktop klavesnici (ano, pro me je idealni co nejmin rozdilu mezi desktop a ntb klavesnici). Kdyz jsem mel v rukou zarizeni, kde Ctrl v rohu nebylo, tak jsem mel s tim obrovsky problemy. Takze IMHO Fn v rohu a Ctrl vedle nej je jenom pro ty, co jiny zarizeni nepouzivaji, pro nas ostatni je Ctrl v rohu, at nemusime porad myslet, kde ho k sakru hledat.

U ThinkPadu je v BIOSu volba na prohozeni funkci Fn a leveho Ctrl (ty spolu sousedi). Kdyz si to prohodis, tak je to na furt. tedy doufam, ze to v BIOSu porad je, u T410 urcite (ted na ni pisu).

« Odpověď #43 kdy: 07. 12. 2015, 00:23:23 »
no, kdyz vybiras notas, tak vis hovno, co ma kterej modej v BIOSu za nastaveni

dustin

« Odpověď #44 kdy: 07. 12. 2015, 05:51:02 »
Thinkpad E535 má v biosu kromě Ctrl vs. Fn i i přepnutí  funkční vs. multimediální klávesy. První úkon, který je potřeba udělat :-)