Notebook s normální klávesnicí

PetrN

Notebook s normální klávesnicí
« kdy: 03. 12. 2015, 00:22:15 »
Ahoj, potřebuji nový notebook s normální klávesnící. Normální klávesnice pro mě znamená, že např. klávesy šipek (vlevo, nahoru, dolu, vpravo) jsou stejně velké a mají nějaký odstup od ostatních kláves (acer - zmenšené, hp - napůlené, asus, lenovo - zasahují do num klávesnic, dell zmenšené, atd.)

Na notebooku pracuji, používám převážně klávesnici a to i na pozicování, takže např. ty šipky jsou pro mě asi nejdůležitější.

Našel jsem Fujitsu Lifebook a514/a555, kde jsou klávesy odděleny od ostatních kláves a nejsou vyloženě miniaturní (změnšené ale ne tolik), jenže pro mě úplně z nepochopitelných důvodů má Fujitsu Lifebook přehozené klávesy DELETE a INSERT (asi něco jako když si v ubuntu spletli levou a pravou stranu) a co je horší, LCD se skoro nedá vyklopit (těsně za pravým úhlem). Koukal jsem se i na Thinkpady, ale tam jsou zase tlačítka na touchpadu obráceně (nahoře místo dole).

Nevím, jestli se to hodí zde do diskuse, ale pokud by měl někdo nějaký tip, byl bych za něj rád (ještě snad upozorním, že používám suse linux, takže mac nebo chromebook není pro mě řešení)

Děkuji.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Notebook s normální klávesnicí
« Odpověď #1 kdy: 03. 12. 2015, 01:29:38 »
Tak kdyz je to Linux, tak klavesy Del a Ins si muzete premapovat. Akorat si budete muset vypestovat mentalni slepotu, abyste tam prestal videt ty popisky.

Michal Lenc

« Odpověď #2 kdy: 03. 12. 2015, 07:16:50 »
Co se týče thinkpadů, tak ty tlačítka co jsou nad touchpadem, slouží k ovládání trackpointu. tlačítka touchpadu jsou normálně dole, ale oni s tím teď hodně hýbali. Pro zjednodušení budu brát model T4x0s. T430s - Fyzická tlačítka trackpointu i touchpadu. T440s virtuální tlačítko trackpointu i touchpadu (tzn. nejsou oddělená od plochy touchpadu) a T450s - fyzická tlačítka trackpointu a virtuální tlačítka touchpadu. Ale co já vím, tak právě od verze T430 tu klávesnici nějak zprasili. (přesun PrtScr, přesun PageUp a PageDown) tak jí radši pořádně prozkoumej, abys nebyl překvapen. Na druhou stranu, pokud děláš opravdu hodně na klávesnici, určitě bys ocenil trackpoint, pokud se s ním naučíš pracovat. Nemusíš totiž vůbec sundavat ruce z klávesnice. Velmi návyková záležitost.

Borekza

« Odpověď #3 kdy: 03. 12. 2015, 08:44:18 »
Mám notebook s normální klávesnicí: normální klávesnici mám vedle notebooku.

MichalekIII

« Odpověď #4 kdy: 03. 12. 2015, 09:23:48 »
Co na to říct?

Pořiďte si desktop či externí klávesnici ...

https://www.alza.cz/rapoo-e9270p-cerna-d2273020.htm?catid=18849543

k

« Odpověď #5 kdy: 03. 12. 2015, 09:34:02 »

To není klávesnice. Nutná nikoliv postačující kvalita klávesnice je světlá barva a černo(červené) popisky.
Typický zástupce je zde: http://www.chicony.ru/catalog/images/11/37.jpg

F.

« Odpověď #6 kdy: 03. 12. 2015, 10:26:10 »
Pouzivam dell 4 roky a nevsiml jsem si ze by kurzorove klavesy byly zmensene (rada latitude):

(na enter nekoukej, v cesku asi koupis normalni US layout ..)

Stridani s MS Natural Ergonomic nedela zadny velky problem.

Celkove ted imho  dela dell nejlepsi laptopy pro linux, thinkpady uz nejsou co to byvalo.

« Odpověď #7 kdy: 03. 12. 2015, 10:46:41 »

To není klávesnice. Nutná nikoliv postačující kvalita klávesnice je světlá barva a černo(červené) popisky.
Typický zástupce je zde: http://www.chicony.ru/catalog/images/11/37.jpg

To je super, jak hezky si klavesnici definujes  uplne jinak nez zbytek sveta a jeste tu definici pouzivas v debate s ostatnimi.

Borekza

« Odpověď #8 kdy: 03. 12. 2015, 11:04:12 »
Pouzivam dell 4 roky a nevsiml jsem si ze by kurzorove klavesy byly zmensene (rada latitude):
No jo Dell. Cenově dostupné stroje HP, Acer i Lenovo mají šipky malé. Taky mi vadí zmenšené F* přimáčknuté na číselné klávesy.

k

« Odpověď #9 kdy: 03. 12. 2015, 12:16:07 »

davkol

« Odpověď #10 kdy: 03. 12. 2015, 12:19:40 »
Vy se na klávesnici koukáte? O_o

PetrN

« Odpověď #11 kdy: 03. 12. 2015, 12:29:29 »
Děkuji za reakce, ještě doplním:

- externí klávesnice pro mě není řešení, pokud by byla, vůbec bych se u notebooku na klávesnici nedíval, bohužel ale pracuju i v podmínkách, kde mi je externí klávesnice na nic.

-
Citace
Pouzivam dell 4 roky a nevsiml jsem si ze by kurzorove klavesy byly zmensene (rada latitude)

Ta 4 tam možná hraje důležitou roli. Já se teď dívám na řadu Latitude (současné modely) a klávesy jsou zcela jiné oproti vaší fotce.

Thinkpad - ano, také jsem si pročítal recenze, něco s tím touchpadem zkoušeli, takže různé typy mají různé způsoby ovládání touchpadu.

Každopádně, stále hledám a bohužel nemůžu najít. :-(

Děkuji.

« Odpověď #12 kdy: 03. 12. 2015, 12:33:40 »
Vy se na klávesnici koukáte? O_o

No k s lety praxe asi jo. Asi praxe v nejakem jinem oboru, jinak si to vysvetlit nedovedu, stejne ze nepozna klavesnici, kdyz ma jinou barvu, nez jakou je zvyklej...

crown

« Odpověď #13 kdy: 03. 12. 2015, 12:36:32 »
Mam thinkpad T540p a touchpad je priserny. Cely funguje jako kedno velke tlacitko, takze kdyz trochu pritlacite, tak se najednou cely touchpad zamackne asi o 1-2 milimetry dovnitr. Vysledek, ze najednou uskoci kurzor (a bere to jako tlacitko mysi, kdyz to nemate v systemu vypnute)
Krome toho je to super pocitac.

F.

« Odpověď #14 kdy: 03. 12. 2015, 12:42:49 »
Ta 4 tam možná hraje důležitou roli. Já se teď dívám na řadu Latitude (současné modely) a klávesy jsou zcela jiné oproti vaší fotce.

Latitude E si porad drzi to, co je na fotce:
http://www.dell.com/cz/domacnosti/p/latitude-e6540-laptop/pd

Je pravda, ze do nekterych modelu zacali davat tu mac-like klavesnici.