Dneska je jiná doba.
V 90. letech na programátora brali i ty, co uměli trošku ovládat PC.
V 2000. letech i ty, co uměli trošku nějaký programovací jazyk.
V 2010. letech už firmy vyžadují 10 letou praxi i v oborech o kterých jsme před 5 lety ani neslyšeli (např. cloud architekt).
Setkal jsem se i s tím, že firma která inzerovala, že hledají programátora na "C, Linux, s kladným vztahem k hardware", ze mě na pohovoru udělala kompletního čůráka, kterej nemá přehled v IP cores a detailní znalosti kryptografických algoritmů...
Takže co dál?
Asi nemá cenu se začátečnickýma znalostma se pokoušet získat práci jako programátor, je možné začít jako admin a nebo jako tester, ale i tady už firmy chtějí znalosti a nakonec i u testera se dneska předpokládá, že bude zvádat programovat v nějakém "testovacím frameworku" a ne se jen snažit klikáním dohnat nějaký produkt k pádu.
Podle mě ani nemá cenu se vrhat do studia na nějaké VOŠ nebo VŠ... Předpokládám, že v 23 letech bys měl aspoň částečně stát na vlastních nohách a mít alespň nějaký příjem, ale na druhou stranu i čas si programovat jen tak pro sebe, existují desítky tutoriálů typu:
http://learncodethehardway.org/Takže začni s tím, hrej si, dělej jednoduché úkoly typu obrácení řetězce nebo vyhledání největšího prvku v poli nebo souboru, nauč se syntaxi. A zkoušej stále těžší a těžší úkoly. Zkus si vzít nějaký opensource projekt a povrtat se v něm nebo vytvořit nějakou vlastní aplikaci...
No a na to se nabaluje spousta dalších znalostí: git, gdb, GUI widgety, Makefiles/pom.xml/cmake, networking, knihovny, algoritmy, shell scripting...
Myslím si, že třeba prgat v PHP bys měl být schopen už za pár měsíců. Musí tě to bavit, musíš najít zálibu v tom se babrat v problémech. Do toho se zkus podívat i na nějakou teorii o datových strukturách, Big-O notaci, atd.
A hlavně, uši a oči otevřený!