Jaké LED žárovky domů?

Tomas Holy

Jaké LED žárovky domů?
« kdy: 17. 11. 2015, 12:14:46 »
ahoj,
chystam se domu poridit LED zarovky kvuli uspore

na trhu je toho mraky a vubec netusim, ktere jsou dobre
preferuji spolehlivost, nemusi byt extra levne, staci levne :)

zbytek asi neresim

jake pouzivate vy, pokud ?

dekuji TH
« Poslední změna: 17. 11. 2015, 21:18:35 od Petr Krčmář »

Re:jake LED zarovky domu
« Odpověď #1 kdy: 17. 11. 2015, 12:31:43 »
Zkousel jsem ledacos, od prvnich kousku pred lety na Deal Extreme az po dnesni (cenovy) mainstream z Alzy... a vicemene funguje vsechno (za x let odesla jedna, neprekvapive jedna z prvnich, co jsem si objednaval z Ciny). Nemeril jsem svetelne toky, spotreby atp., ale subjektivne vse OK - hlavni je najit si teplotu vhodnou pro dane misto.

fedorac

« Odpověď #2 kdy: 17. 11. 2015, 12:32:45 »
asi pred mesicem jsem koupil jednu LED (tvar normalni zarovky,stejna patice) v lidlu za 150 Kc, pisou tusim 420 lm, ale zda se mi ze sviti vic, nez 40w zarovka.
za me v poho.

asi zalezi, kam maji prijit, nekde jsou lepsi LED pasky

tomasfuk

« Odpověď #3 kdy: 17. 11. 2015, 12:34:22 »
Doporučuju něco od zavedenýchvýrobců, jako je třeba Philips. Většinou se ani nevyplatí neznačkový brát, protože nejsou tak moc levnější a kvalita je horší, nebo jsou to totální sračky, který nejenže na hovno svítěj ale bejvaj i nebezpečný.

Philips "60W" jsou tuším okolo 12€ a myslím, že jsem viděl snad i 72W za o něco málo víc.

Nezapomeň na to, že LED se vyplatí jen tam, kde se svítí dlouhodobě. Ve špajzu s kompotama nebo v kotelně kam chodíš přikládat se ti pravděpododobně LED za celej život nezaplatí. Čím víc s tou ledkou svítíš, tím dřív se zaplatí.

Pokud teda nemáš v tom sklepě basu lahváčů a netrávíš tam dny i noci, to by se pak dalo uspořit hned na několik lahváčů ročně.  ;D

P_V

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 17. 11. 2015, 14:36:29 »
Barevná teplota - není teple bílá jako teple bílá. 2700 K je nažloutlá barva jako žárovka, některé mají 3000K a někde se za teple bílou vydává i 3500K. Pokud ti bělejší odstíny jako chladně bílá (4000 K) apod. vyhovují tak není co řešit. Ale upozorňuju, že odstíny s vyšší chromatickou teplotou prý narušují denní rytmus, takže na večerní svícení cokoli výrazně bělejšího než 2700K vhodné není. Odstíny chladně bílé a zejména denní bílé se navíc musí svítit mnohem intenzivněji a rozptýleněji, jinak působí ošklivě.

Směrovost světla - většina LED žárovek svítí převážně vpřed. Uvnitř je jeden plochý LED čip a okolo matný plast, který se to snaží trochu rozptylovat. Do stran je svítivost slabší, takže pokud máš svítidla, kde je podstatné svícení bokem, bude to stát za prd. V klasické kuchyňské lampě se skleněným kloboukem to bude působit bodově a sklo kolem bude tmavé, v uzavřeném svítidle z mléčného skla bude ten dekl nasvícený jen z půlky. Jsou LEDžárovky svítící rovnoměrně i do boku, ale bývají dražší. Vyzařovacími charakteristikami se jen málokdo chlubí a i když napíšou vyzařovací úhel, je to číslo od boku. Měl jsem ve skleněném (nikoli křišťálovém) lustru ke srovnání Megaman LG2311 s úhlem prý 330° a Philips MASTER LEDbulb (taková ta trojcípá), a teprv s tou druhou jmenovanou ten lustr zářil celý. (Ale tahle konkrétně je docela dlouhá a z jiných svítidel čouhala ven a jelikož svítí jen na konci, tak oslňovala.) Ono vůbec, do svítidel kde je podstatné světlo do stran, je zatím vhodnější kompaktní zářivka. Nějaká co rychle startuje, např. Philips Master PL-E.

Do lampičky co se podobá reflektoru, např. některé stolní lampy nebo lampy na čtení, si dej reflektorovou LEDku s úhlem vyzařování cca 90. Osvědčil se mi Megaman LR2407.5.

Životnost v počtu sepnutí. Docela mě překvapilo jak je to bída. Říkalo se, že LEDkám časté blikání nevadí, ale na většině krabiček píšou něco kolem 10000 - 15000 cyklů a to není mnoho. Když to podělíš s udávanou životností, tak vyjde, že by se na jedno rozsvícení muselo svítit aspoň 1-2 hodiny, aby to neodešlo předčasně. Takže na místa, kde se často rozsvěcí, to chce vybrat něco déleživotnostního, např Philips nebo Megaman, anebo tam dát halogenku. Nebo vyměnit celé svítidlo za LED s nějakým slušnějším napaječem. Nebo si zabastlit a místo objímky namontovat LED modul.

Přehřívání. Do malých těsných svítidel, jako třeba "kopyto" to podle mě není vhodné, zejména pokud se jimi svítí déle než několik minut. Nedělá to dobře elektronice.

Stmívání. U stropního svítidla se to docela hodí, ale pokud nechceš měnit elektroinstalaci za nějaké digitální ovládání, ani nechceš kupovat extradrahé LEDžárovky ovládané přes wifi nebo bluetooth, tak je nabídka slabá. Stmívatelné LEDžárovky jsou cca o polovinu dražší, záleží na výrobci. Horší je nabídka stmívačů, co se dají vestavět do krabičky od vypínače. Ty stmívače buď se LEDžárovkami nefungují, protože fungují až od nějakého minimálního příkonu cca 40W, nebo naopak nesnesou větší příkony, pokud by se z nějakého důvodu bylo třeba dočasně vrátit k žárovce. Tohle by mohl být zajímavý produkt - stmívání pomocí cvakání vypínačem, ale zatím se ještě asi nevyrábí.

No a pokud tento text vypadá jako reklama na zmíněné dva výrobce  :), tak je to tím, že jiné značky jsem buď nezkoušel, nebo mě odradily udávané parametry, popř. cena.

Peter

« Odpověď #5 kdy: 17. 11. 2015, 14:43:23 »
Nezapomeň na to, že LED se vyplatí jen tam, kde se svítí dlouhodobě. Ve špajzu s kompotama nebo v kotelně kam chodíš přikládat se ti pravděpododobně LED za celej život nezaplatí. Čím víc s tou ledkou svítíš, tím dřív se zaplatí.
LED sa oplatí aj tam, kde je potreba dostatočný svetelný tok v krátkom čase. Mať na toalete bežnú (halogénovú) žiarovku mi príde nedostatočné, a dávať tam neónku je z podstaty blbosť. Ja mám poslednú sériu z Lídla, svetelný tok to má okolo 800 až 900 lúmenov. Cena bola v pohode.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 17. 11. 2015, 14:58:00 »
Směrovost světla - většina LED žárovek svítí převážně vpřed. Uvnitř je jeden plochý LED čip a okolo matný plast, který se to snaží trochu rozptylovat. Do stran je svítivost slabší, takže pokud máš svítidla, kde je podstatné svícení bokem, bude to stát za prd.

Videl jsem zarovky, kde v pruhledne sklenene bance klasickeho zarovkoveho tvaru maji natazene ctyri pasky z miniatrnich LEDek. Pcitam, ze vyzarovaci charakteristika bude dost podobna klasicke zarovce.

Citace
Životnost v počtu sepnutí. Docela mě překvapilo jak je to bída. Říkalo se, že LEDkám časté blikání nevadí, ale na většině krabiček píšou něco kolem 10000 - 15000 cyklů a to není mnoho. Když to podělíš s udávanou životností, tak vyjde, že by se na jedno rozsvícení muselo svítit aspoň 1-2 hodiny, aby to neodešlo předčasně.

Oni by tam soudruzi museli vyresit, aby se zapnuti nekonalo narazove, ale napriklad napeti nabihalo postupne, behem napriklad jedne az dvou verin. To by nejspis nebyl velky problem, ale to by vzrostla zivotnost, coz je spatne.

Kit

« Odpověď #7 kdy: 17. 11. 2015, 15:00:41 »
Kupuji jen ty levné v cenách do 40 Kč a zatím OK. Důležitá je barevná teplota. V obýváku a ložnici zásadně 2700K, v pracovně a kuchyni mám možnost přepínat mezi studenou (ráno, příp. během dne) a teplou (večer).

tomasfuk

« Odpověď #8 kdy: 17. 11. 2015, 15:07:01 »
LED sa oplatí aj tam, kde je potreba dostatočný svetelný tok v krátkom čase. Mať na toalete bežnú (halogénovú) žiarovku mi príde nedostatočné, a dávať tam neónku je z podstaty blbosť. Ja mám poslednú sériu z Lídla, svetelný tok to má okolo 800 až 900 lúmenov. Cena bola v pohode.

Na hajzlu stačí i obyčejná žárovka za pár korun. Pokud tedy někdo neplánuje vysedávat hodiny. Ale jo, LED jsou fajn, že jsou směrový, takže je světelný tok větší. Jenže toho na hajzlu moc nevyužiješ, vysrat se dá nakonec i potmě.  ;D

Ale zase pokud je více lidí v domácnosti a furt někdo leze na hajzl a jen se rozsvěcuje a zhasíná, tak LEDka určivě dýl vydrží a možná se po čase i zaplatí. Obyčejná žárovka není dobrá na blikání.

Faktem je, že s LEDkama človkě ušetří i starosti s nakupováním žárovek. Proste zašroubuješ a už se o to 10+let (snad) nezajímáš.

LEDkám jako takovým blikání nevadí. Pouze odejde čínská elektronika uvnitř, stejně jako v kompaktních zářivkách, kde samotná trubice se taky jentak nepokazí.

mhi_

« Odpověď #9 kdy: 17. 11. 2015, 15:37:48 »
chystam se domu poridit LED zarovky kvuli uspore
na trhu je toho mraky a vubec netusim, ktere jsou dobre
preferuji spolehlivost, nemusi byt extra levne, staci levne :)

U LED svitidel na 230V odchazeji nejcasteji ty zdroje, pripadne samotne LEDky vlivem pretezovani. Doporucil bych poridit oddelene zdroj (spinany, nejcasteji na 12V) a k tomu svitidla uz na male napeti. Zdroj si potom nastavite tak, aby LEDky zbytecne netopily a dle meho nazoru budou temer nesmrtelne. Ve vysledku je takove reseni i levnejsi (jednorazove i dlouhodobe).

tomasfuk

« Odpověď #10 kdy: 17. 11. 2015, 15:46:45 »
Pokud to situace umožňuje. Výhodu to má i tu, že samostatný LED lze bez problému smívat přes PWM nebo spíše přes napětí.

Dneska se dělají i zdroje pro LED dálkovým ovladačem a podobně. Existují ale i přímo bluetooth a wifi LED do bežných aptic, některý i RGB a pak lze ovládat i barvu. To už je ale dražší sranda :-)

kuba77

« Odpověď #11 kdy: 17. 11. 2015, 15:49:01 »
Megaman by byly dobré LED žárovky, ale aspoň moje dva kusy Megaman LED classic 9,5W (ekvivalent 60W klasice) 810lm 4000k při rozsvícení chvíli jakoby bzučí (trochu). Ale jinak super a žluté (2700-2800k) bych určitě nechtěl.

Peter

« Odpověď #12 kdy: 17. 11. 2015, 16:03:03 »
Na hajzlu stačí i obyčejná žárovka za pár korun.
V roku 2012 sa mali sťahovať z pultu 40W žiarovky. Takže podľa teba si človek bud nepotrebuje utrieť zadok pri svetle, alebo si na záchod kúpi 5 ramenný luster. Halogénky už tiež vídavam poskromne, a s nízkou wattážou.

Kit

« Odpověď #13 kdy: 17. 11. 2015, 16:05:03 »
U LED svitidel na 230V odchazeji nejcasteji ty zdroje, pripadne samotne LEDky vlivem pretezovani. Doporucil bych poridit oddelene zdroj (spinany, nejcasteji na 12V) a k tomu svitidla uz na male napeti. Zdroj si potom nastavite tak, aby LEDky zbytecne netopily a dle meho nazoru budou temer nesmrtelne. Ve vysledku je takove reseni i levnejsi (jednorazove i dlouhodobe).

Část osvětlení mám na 12 V, ale bez trafa. Ovládám je přes detektory pohybu a napájím z trakčního akumulátoru, který dobíjím z fotovoltaických panelů. Je to tedy zcela samostatný okruh.

« Odpověď #14 kdy: 17. 11. 2015, 16:24:40 »
Na hajzlu stačí i obyčejná žárovka za pár korun.
V roku 2012 sa mali sťahovať z pultu 40W žiarovky. Takže podľa teba si človek bud nepotrebuje utrieť zadok pri svetle, alebo si na záchod kúpi 5 ramenný luster. Halogénky už tiež vídavam poskromne, a s nízkou wattážou.

https://www.alza.cz/zarovky-a-zarivky/18856879.htm#f&cst=0&pg=1&pn=1&par875=61--71&par919=919-4688&par870=870-4283,870-4284&sc=594