Barevná teplota - není teple bílá jako teple bílá. 2700 K je nažloutlá barva jako žárovka, některé mají 3000K a někde se za teple bílou vydává i 3500K. Pokud ti bělejší odstíny jako chladně bílá (4000 K) apod. vyhovují tak není co řešit. Ale upozorňuju, že odstíny s vyšší chromatickou teplotou prý narušují denní rytmus, takže na večerní svícení cokoli výrazně bělejšího než 2700K vhodné není. Odstíny chladně bílé a zejména denní bílé se navíc musí svítit mnohem intenzivněji a rozptýleněji, jinak působí ošklivě.
Směrovost světla - většina LED žárovek svítí převážně vpřed. Uvnitř je jeden plochý LED čip a okolo matný plast, který se to snaží trochu rozptylovat. Do stran je svítivost slabší, takže pokud máš svítidla, kde je podstatné svícení bokem, bude to stát za prd. V klasické kuchyňské lampě se skleněným kloboukem to bude působit bodově a sklo kolem bude tmavé, v uzavřeném svítidle z mléčného skla bude ten dekl nasvícený jen z půlky. Jsou LEDžárovky svítící rovnoměrně i do boku, ale bývají dražší. Vyzařovacími charakteristikami se jen málokdo chlubí a i když napíšou vyzařovací úhel, je to číslo od boku. Měl jsem ve skleněném (nikoli křišťálovém) lustru ke srovnání Megaman LG2311 s úhlem prý 330° a Philips MASTER LEDbulb (taková ta trojcípá), a teprv s tou druhou jmenovanou ten lustr zářil celý. (Ale tahle konkrétně je docela dlouhá a z jiných svítidel čouhala ven a jelikož svítí jen na konci, tak oslňovala.) Ono vůbec, do svítidel kde je podstatné světlo do stran, je zatím vhodnější kompaktní zářivka. Nějaká co rychle startuje, např. Philips Master PL-E.
Do lampičky co se podobá reflektoru, např. některé stolní lampy nebo lampy na čtení, si dej reflektorovou LEDku s úhlem vyzařování cca 90. Osvědčil se mi Megaman LR2407.5.
Životnost v počtu sepnutí. Docela mě překvapilo jak je to bída. Říkalo se, že LEDkám časté blikání nevadí, ale na většině krabiček píšou něco kolem 10000 - 15000 cyklů a to není mnoho. Když to podělíš s udávanou životností, tak vyjde, že by se na jedno rozsvícení muselo svítit aspoň 1-2 hodiny, aby to neodešlo předčasně. Takže na místa, kde se často rozsvěcí, to chce vybrat něco déleživotnostního, např Philips nebo Megaman, anebo tam dát halogenku. Nebo vyměnit celé svítidlo za LED s nějakým slušnějším napaječem. Nebo si
zabastlit a místo objímky namontovat LED modul.
Přehřívání. Do malých těsných svítidel, jako třeba "kopyto" to podle mě není vhodné, zejména pokud se jimi svítí déle než několik minut. Nedělá to dobře elektronice.
Stmívání. U stropního svítidla se to docela hodí, ale pokud nechceš měnit elektroinstalaci za nějaké digitální ovládání, ani nechceš kupovat extradrahé LEDžárovky ovládané přes wifi nebo bluetooth, tak je nabídka slabá. Stmívatelné LEDžárovky jsou cca o polovinu dražší, záleží na výrobci. Horší je nabídka stmívačů, co se dají vestavět do krabičky od vypínače. Ty stmívače buď se LEDžárovkami nefungují, protože fungují až od nějakého minimálního příkonu cca 40W, nebo naopak nesnesou větší příkony, pokud by se z nějakého důvodu bylo třeba dočasně vrátit k žárovce.
Tohle by mohl být zajímavý produkt - stmívání pomocí cvakání vypínačem, ale zatím se ještě asi nevyrábí.
No a pokud tento text vypadá jako reklama na zmíněné dva výrobce
, tak je to tím, že jiné značky jsem buď nezkoušel, nebo mě odradily udávané parametry, popř. cena.