Já bych původnímu tazateli doporučil: buď "Se stim smiř!", nebo v té firmě skonči a najdi si práci jinde, kde kolegové nejsou banda hovad, a kde ti bude prostředí vyhovovat. Ono je potřeba si uvědomit, že "IŤáci" nejsou žádní nadlidi. Pokud *zaměstnanec* uvažuje stylem "si naserte, né, kravaťáci blbí, já jsem tu kurva softwérář a kdo je víc", a zapomíná na to že nepracuje pro sebe ale pro firmu, tak se taky může časem stát, že šéf nebo personalista časem pochopí že 5 buranských idiotů kteří se ve firmě "zahnízdili" a na práci kašlou a primární jsou pro ně pičovinky s kolegama (protože "se musíme nějak bavit, né, vole?"), se dá časem nahradit pěti lidmi kteří se taky umí pobavit, ale NENUTÍ své chování ostatním, a kteří budou tedy výrazně kompatibilnější s dalšími kolegy.
Jinak řečeno ... na stavbě bych ti řekl: ser na to, přizpůsob se! V IT oboru ale říkám: ser na ně, najdi si jinou práci, IT firem je spousta, a rozhodně neplatí že schopnosti a korektní chování se vzájemně vylučují (skoro bych řekl, že takováhle inverzní závislost je naopak výjimečná ... jinak řečeno, pokud se vývojář nedokáže naučit že odpadky se prostě nehážou po zemi, tak jak moc je pravděpodobné že se dokáže naučit nový jazyk/interface/databázi/přístupy/... ?).