Mám nasadit Reiser4?

AlYoSHA

Re:Mám nasadit Reiser4?
« Odpověď #15 kdy: 18. 10. 2015, 12:51:28 »
Databáze mají obvykle raději hloupé souborové systémy, protože se o svůj datový prostor dokáží postarat samy. Možná by jim mohlo být nejlépe nad samotným LVM. Správně nakonfigurované Ext4 však dokáže posloužit stejně dobře. Naproti tomu se mi XFS na databázi totálně neosvědčil.
Ak ma pamet neklame tak niektore DB ani FS nepotrebovali.  Informixu sa pocas konfiguracie vyclenila prazdna particia a ten si tam ukladal data po svojom.

Kit

« Odpověď #16 kdy: 18. 10. 2015, 13:30:18 »
Pokud jde o rychlost, tak si troufnu tvrdit, že na normálním desktopu nejde zaznamenat žádný rozdíl ve výkonu v závislosti na použitém FS.

Co je to "normální desktop"? Nikdy jsem nic takového neměl.

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 18. 10. 2015, 18:49:14 »
"normální desktop" = aktuální browser s funkčním flashem + solitaire.
A dále podle vkusu každého soudruha: přehrávač videa, kalkulačka, skype, torrent, libre office, gimp, darktable, icq...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 18. 10. 2015, 19:07:15 »
Tak zrovna na ten browser by Reiser mohl byt zajimavy. V cache browseru je hafo malych souboru.

Kit

« Odpověď #19 kdy: 18. 10. 2015, 20:50:07 »
"normální desktop" = aktuální browser s funkčním flashem + solitaire.
A dále podle vkusu každého soudruha: přehrávač videa, kalkulačka, skype, torrent, libre office, gimp, darktable, icq...

Hmm, tak tohle se mě opravdu netýká. Kromě browseru (bez flashe), přehrávače, LO, vývojových nástrojů a Gimpu nemám nic. Mám však na tom desktopu 4 databáze a 5 lokálních webserverů. To asi nebude příliš "normální".

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 18. 10. 2015, 21:08:37 »
Tak zrovna na ten browser by Reiser mohl byt zajimavy. V cache browseru je hafo malych souboru.
Na desktopu jsou všechny tyhle malé soubory ze seznamu a novinek nakešované v paměti.  :)

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 18. 10. 2015, 21:13:02 »
Mám však na tom desktopu 4 databáze a 5 lokálních webserverů. To asi nebude příliš "normální".
Desktop? To je normální server  :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 18. 10. 2015, 21:28:46 »
Hmm, tak tohle se mě opravdu netýká. Kromě browseru (bez flashe), přehrávače, LO, vývojových nástrojů a Gimpu nemám nic. Mám však na tom desktopu 4 databáze a 5 lokálních webserverů. To asi nebude příliš "normální".

Sakra, ted se ukecnul. Tak Lael Ophir je bot v Kitove stroji... Tim se ledacos vysvetluje. Akorat nevim, proc Kit vyviji AI s trolovacim zamerenim.

« Odpověď #23 kdy: 18. 10. 2015, 21:38:01 »
Jde to celkem jednoduše - dokonce si myslím, že to byl doporučený způsob používání ORACLE DB.
Koneckonců lze takhle provozovat i virtuální stroje, k čemu FS pod tím - jen tam překáží.
Dneska s SSD diskama není nutný ani žádný plánovač (taky brzda).

Pod Reiserem jsem měl pár miliónů souborů v jednom adresáři, ale kupodivu EXT3 byl rychlejší a EXT4 je spíš horší - ty extenty a další vymoženosti sice ušetří nějaký ten diskový prostor, ale brzdí a žerou RAM i CPU.
Těch pár GB ušetřených navíc už mě nezajímá, nestojí to za to a navíc komplikuje recovery.
Samozřejmě je třeba podotknout, že s Reiserem jsem skončil proto, že se po nějaké době rozpadl a nešel opravit.
Vytáhl jsem zálohu a zjistil, že EXT3 se chová lépe.

Databáze mají obvykle raději hloupé souborové systémy, protože se o svůj datový prostor dokáží postarat samy. Možná by jim mohlo být nejlépe nad samotným LVM. Správně nakonfigurované Ext4 však dokáže posloužit stejně dobře. Naproti tomu se mi XFS na databázi totálně neosvědčil.
Ak ma pamet neklame tak niektore DB ani FS nepotrebovali.  Informixu sa pocas konfiguracie vyclenila prazdna particia a ten si tam ukladal data po svojom.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

Kit

« Odpověď #24 kdy: 18. 10. 2015, 21:53:26 »
Sakra, ted se ukecnul. Tak Lael Ophir je bot v Kitove stroji... Tim se ledacos vysvetluje. Akorat nevim, proc Kit vyviji AI s trolovacim zamerenim.

Trolování není jeho primárním účelem. Jen občas zareaguje na nevhodná slova a pak si dělá co chce...