Stavba domácího NAS

Pepe

Stavba domácího NAS
« kdy: 14. 10. 2015, 17:17:48 »
Zdravím,
Koukal jsem se na Synology a když bych chtěl pro 2x 3.5" disky domací NAS zaplatil bych něco kolem čtyř tisíc, což mě přijde docela ujetý. Rád bych si tedy postavil svůj vlastní NAS cenová relace je do 6-7 tis.
Čím víc SATA portů, tím budu radši.

Moje požadavky nejsou až tak extrémně náročné. Budu rád, když to bude umět DLNA, jak do teď WD My Cloud 2 TB a kdyby to umělo stahovat torrenty bylo by to ideální.

Akorát nevím, rád bych něco novějšího jako je Skylake a případně DDR4. Je to vůbec reálné s tímto mým požadavkem?
Kdyby to moc nehučelo, bylo by to fajn. Provoz 24/7. Uvažoval jsem i nad Raspberry PI 2 B+, což by bylo fajn, ale má to moc málo USB portů na mě a má to jen 100 Mbits síťovku :(
« Poslední změna: 14. 10. 2015, 21:52:01 od Petr Krčmář »

samalama

Re:Domací NAS
« Odpověď #1 kdy: 14. 10. 2015, 18:09:19 »
100x riesene, hladat...

source

« Odpověď #2 kdy: 14. 10. 2015, 18:17:16 »
Zdar jdi do ASrock N3150DC-ITX. Spotřeba se dvěma 3,5" disky je cca 21W. Má to 4x SATA, dobrý procesor a výbavu. Na to nahoď nějaký Linux, nastav a užívej si.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. 10. 2015, 18:20:34 »
Zdravím,
Koukal jsem se na Synology a když bych chtěl pro 2x 3.5" disky domací NAS zaplatil bych něco kolem čtyř tisíc, což mě přijde docela ujetý. Rád bych si tedy postavil svůj vlastní NAS cenová relace je do 6-7 tis.
Čím víc SATA portů, tím budu radši.

Moje požadavky nejsou až tak extrémně náročné. Budu rád, když to bude umět DLNA, jak do teď WD My Cloud 2 TB a kdyby to umělo stahovat torrenty bylo by to ideální.

Akorát nevím, rád bych něco novějšího jako je Skylake a případně DDR4. Je to vůbec reálné s tímto mým požadavkem?
Kdyby to moc nehučelo, bylo by to fajn. Provoz 24/7. Uvažoval jsem i nad Raspberry PI 2 B+, což by bylo fajn, ale má to moc málo USB portů na mě a má to jen 100 Mbits síťovku :(

RPi snad radsi ne. NAS pres USB by vas asi pripravil o nervy a to mnohem vic, nez ta 100 Mbits sitovka. Existuji podobne veci, co maji SATA, akorat si nevzpominam, jak se jmenuji a kam jsem zabordelil bookmark. A take nevim, jestli jsou i takove, co maji aspon dva SATA konektory. Otazka take je, jaka je realna rychlost toho SATA, aby to nebylo neco jako sitovka na RPi, ktera je pribastlena k USB radici. Pokud se tedy na novejsich RPi neco nezmenilo.

Pepe

« Odpověď #4 kdy: 14. 10. 2015, 19:08:00 »
Zdar jdi do ASrock N3150DC-ITX. Spotřeba se dvěma 3,5" disky je cca 21W. Má to 4x SATA, dobrý procesor a výbavu. Na to nahoď nějaký Linux, nastav a užívej si.

Tohle, ale vůbec nevypadá špatně. Jen se obávám, zda 4x SATA není málo pro mě. Případně rozšířit přes PCI-E, ale nebylo by třeba lepší zainvestovat už do DDR4? A skříň nebo zdroj?

100x riesene, hladat...

Dík samá lamo za ten tvůj příspěvek. Opravdu byl velice poučný. Mohl by si vědět, že skoro co měsíc, to se mění komponenty a jejich cena a vždy je odlišný poměr cena/výkon. Našel jsem tady měsíc staré vlákno ohledně NASu, ale tam řešil AES, apod. Takové věci, které já nepotřebuji a nakonec to byl server a vyšlo to na dost. Takže asi takhle.

j

« Odpověď #5 kdy: 14. 10. 2015, 19:16:37 »
Zdravím,

Hele, ty ses dalsi kandidat na to dostat cocku, protoze je to za posledni mesic uz aspon 3ti dotaz na totez ...

Kup si tohle https://www.alza.cz/hp-proliant-microserver-gen8-d2930950.htm?o=1

Uvnitr mas SAS port, rozvedenej kabelem na 4x sata + 1x sata na CDcko (pripadne se tam vpohode vejde 5tej disk, ale nebude mit suplik) + slot na mikroSD + interni USB. Pokud mi skleroza slouzi, das do toho 2x 16GB modul, kdyby ti ty 4GB byly malo. Ma to 2x eth + 3ti na administraci (pokud to vyuzijes). Je tam jeste PCI-E slot. Vic disku muzes pripojt bud pres sas expander, nebo tak, ze si tam vrazis radic, ale nedas je pochopitelne dovnitr. Myslim ze 6x6TB (pripadne 8, pokud ti nevadej naprosto zoufaly parametry) by ti mohlo na nakej ten rok stacit ...

Umet to bude presne to, co si do toho das, je to normalni PC server.

Pokud te to zajima, tak CPU da na SW R5 + sifrovani 80MB/s pres sambu => prakticky saturuje gigovou sit.

j

« Odpověď #6 kdy: 14. 10. 2015, 19:18:17 »
Dpc... 4x samo ... root ma zas nejaky kramy.

Pepe

« Odpověď #7 kdy: 14. 10. 2015, 19:34:24 »
Hele, ty ses dalsi kandidat na to dostat cocku, protoze je to za posledni mesic uz aspon 3ti dotaz na totez ...

Pobavils. Ano, diskuze na rootu i na žive, jsou úplně stejné. A pak, kdo chce užitečné informace musí přebírat tolik stránek flamů.
Gratuluji ti. Taky bych mohl mít nějakou narážku, ale odpustím si jí. Online hero po internetu je každej koukám :-)
Kup si tohle https://www.alza.cz/hp-proliant-microserver-gen8-d2930950.htm?o=1

Ano, Alza. No jo. Zelenej mimozemštan. Musím říct, že to má pro mě zbytečná mechanika a řeší SAS-Sata nemyslím si, že je vhodné řešení. Díky za tvojí nabídku, ale ta skříň doopravdy vypadá hrozně a jakýkoliv velký zásah by znamenal ztrátu záruky.

Byl bych radši, když bych si to postavil sám a dal si firmware, co bude vyhovovat mým požadavkům, nikoliv většinou balast od výrobce a kde může být něco zakazané a občas kutilové si tam dávají custom firmware, protože od výrobce jim nevyhovuje.

Pokud te to zajima, tak CPU da na SW R5 + sifrovani 80MB/s pres sambu => prakticky saturuje gigovou sit.
Až tak jo? Já jsem rád, když mě WD My Cloud 2TB dá cca 20-30MB/s

peter

« Odpověď #8 kdy: 14. 10. 2015, 19:43:19 »
Konečne nískopríkonová doska s cpu čo má (záklanú) podporu virtualizácie a aes-ni. Asi do toho pôjdem aj ja.

« Odpověď #9 kdy: 14. 10. 2015, 19:49:16 »
Vzhled skrine jako dulezitejsi parametr nez kvalita. super.
Alza nebo cokoliv je jedno, melo te to jen nasmerovat na to co hledas. Proste jen alza vyjela jako prvni na dotaz proliant microserver...
Chci te videt jak resis firmware. Asi nechapes, ze to co ti poslal neni toustovac nybrz normalni server - nasadis si tam jaky OS budes chtit.

Pokud nechapes, ze tohle je jedna z mala dobrych rad ktere muzes dostat tak jsi proste trouba a nema cenu tady v tom threadu ztracet cas.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

j

« Odpověď #10 kdy: 14. 10. 2015, 19:50:21 »
Tvle, ses ty svepravnej? Jednak kdybys naladoval do googla site:root.cz nas, tak ti vybleje odpovedi jak nasrano. Druhak ti netvrdim, ze to mas koupit v Alze, zatreti sem vazne zvedav, jak si do neceho budes davat nejakej vlastni firmware, protoze tohle je normalni PC. Bez SW. Ten si musis nainstalovat milej zlatej.

Taky by me zajimalo, co chces upravovat na skrini, do ktery chces cpat disky.... jestli je ti to malo, tak si porid MD1000. Tuhle to mas z frcu za par frfni, potrebujes k tomu uz jen supliky a radic. https://www.servershop24.de/storage/dell/disk-array/dell-disk-array-powervault-md1000-2x-sas-sata-modul-2x-netzteil/a-108730/

Jo, spapa to nejakych 500W.

Pepe

« Odpověď #11 kdy: 14. 10. 2015, 20:22:12 »
Vzhled skrine jako dulezitejsi parametr nez kvalita. super.
Alza nebo cokoliv je jedno, melo te to jen nasmerovat na to co hledas. Proste jen alza vyjela jako prvni na dotaz proliant microserver...
Chci te videt jak resis firmware. Asi nechapes, ze to co ti poslal neni toustovac nybrz normalni server - nasadis si tam jaky OS budes chtit.

Pokud nechapes, ze tohle je jedna z mala dobrych rad ktere muzes dostat tak jsi proste trouba a nema cenu tady v tom threadu ztracet cas.

Kvalita? Nemyslím si. Když to srovnám s tím, co tady poslal source, tak ta deska vypadá líp a dobře a není zas až tak stará. To co my posílá j, to je 2 roky staré. Sorry. 2 jádro vs 4 jádro, apod. -> http://cpuboss.com/cpus/Intel-Celeron-N3150-vs-Intel-Celeron-G1610T Dneska je tolik možností i v obchodě. Sorry, ale zrovna si myslím, že tohle bude dost hlučné. Než si postavit něco svého. Máš pravdu, svojí chybu dokážu uznat, nevšiml jsem si, co to má za firmware/OS.  Ale jak říkám, kdybych chtěl něco takového, tak půjdu do Synology, ...

Dobře, tohle nemá cenu tady s Váma, dobře. Opět další flame, co bych čekal, že? A jestli jsem svéprávný, ano jsem. Do toho ti, ale nic není ;-) A narážet na logiku a nebo na věk, když někoho neznáš, ano.. to je podoba dnešního internetu a nesmíme se divit, že tady máte Youtubery, který za propagaci nebo něčeho chtějí peněz, kolik chtějí. Není se čemu dneska divit, že. Někdo tře, jak mamlas a někdo to má za pár min ;-)

Pepe

« Odpověď #12 kdy: 14. 10. 2015, 20:43:06 »
Co jsem chtěl říct, že HP, který mi tady podstrkujete, tak umožnuje jen VGA, sorry. Tohle už dávno nemam. Narozdíl od toho ta deska má třeba HDMI. Nižší spotřeba mezi generacemi. Proto jsem chtěl vědět, zda se třeba nevyplatí jít do Skylake nebo DDR4.
Už jen v podstatě kdyby něco odešlo, tak když si to sestavím sám, tak mam záruku o desku rok déle, doživotní záruka na RAM, apod. HP na všechno nabídne jen 2 roky. Jó, tohle je, co kdyby, ale stojí za uvažování.

2 USb 3.0 porty vs 4 USB 3.0 porty a hlavně kdybych chtěl to nějak ztišit, tak nebudu moci. Přeci jen budu rád, když si to postavím sám. Zvlášt, když se dají DDR3 najít různě po bazoši po aukru nové, nerozbalené za pár korun se zárukou, že..

samalama

« Odpověď #13 kdy: 14. 10. 2015, 23:49:56 »
Co jsem chtěl říct, že HP, který mi tady podstrkujete, tak umožnuje jen VGA, sorry. Tohle už dávno nemam. Narozdíl od toho ta deska má třeba HDMI.
USb 3.0 porty vs 4 USB 3.0 porty

na jaku pitchu ti to je v NAS-e?!

Už jen v podstatě kdyby něco odešlo, tak když si to sestavím sám, tak mam záruku o desku rok déle, doživotní záruka na RAM, apod. HP na všechno nabídne jen 2 roky. Jó, tohle je, co kdyby, ale stojí za uvažování.

hp ma celkom solidne produkty + mas tam ECC

Proto jsem chtěl vědět, zda se třeba nevyplatí jít do Skylake nebo DDR4.
Zvlášt, když se dají DDR3 najít různě po bazoši po aukru nové, nerozbalené za pár korun se zárukou, že..

to bude asi nieco s tou nesvojpravnostou...

Re:Stavba domácího NAS
« Odpověď #14 kdy: 15. 10. 2015, 07:26:00 »
NAS das do komory a jestli nemas chytrou telku ktera by umela prehravat ze samby tak tam pridas raspi za litr("instalace" openelec je na par minut, works out-of-box).
Děkuji za možnost editace příspěvku.