Ahoj všichni, mam jednu otázku, proč se neustále cpe elektronika informatikům, když je to většinou vůbec nezajímá a velmi pravděpodobně to budou mít k ničemu. Už na střední mě opruzovali s nějakými měřícími protokoly a teď na vysoké se to znovu opakuje. Opravdu bude mít pro mě nějaký přínos znalost RLC obvodu a jeho chování? Ne nebude, naprosto zbytečný předmět. Bohužel musím vydržet rok a pak už to snad nikdy neuvidím.
Chlapče. Co si myslíš, že budeš dělat, až vylezeš ze školy s čerstvým diplomem informatika? Je mnoho povolaných a málo vyvolených, tj. takových co jim k počítači někdo přinese na stříbrném tácu zadání očištěné od (
z hlediska informatika) veškerého balastu a informatik se může pustit do práce. A když stvoří program, tak ho předá někomu, kdo kolem něj udělá tu (
z hlediska informatika) nepodstatnou omáčku a pustí to prostému lidu do užívání.
O těch měřicích protokolech bych neříkal, že je to opruzování. I jako licencovaný přísežný informatik patrně budeš muset ke svému výtvoru vytvořit dokumentaci tak, aby podle ní mohl používat tvůj program i prostý BFU - kdo jiný než ty by tu dokumentaci měl psát. A pokud možno aby byla bez pravopisných chyb. Tak se na těch protokolech procvičuj.
Ale spíš až vylezeš ze školy budeš rád, když seženeš flek v nějaké firmičce, kde budeš sám a kromě ryzí práce informatika po tobě budou chtít, abys zapojoval počítače a dělal různé věci co si hlavní magor ...eee manager představuje, že bys měl umět. A budeš rád, když ti zaměření školy umožní, abys získal osvědčení dle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice, § nejméně 6.
... firmy/zamestnavatele, vazne nepotrebujou vseobecnyho neumetela, ale potrebujou cloveka, kterej rozumi a vi konkretni vec. Kdyz totiz budu hledat nekoho, od koho chci aby delal mikrokod procesoru, tak je mi lautr uprd.ele, ze nevi, jak vypada html. Na druhou stranu, kdyz budu chtit nekoho, kdo mi napise ten web, tak vazne nepotrebuju, aby vedel jak se zmeri kapacitni zatez....
Firmy spíš potřebují, aby měly co nejméně zaměstnanců a snaží se "přebytečných" lidí zbavovat. Tak spíš přivítají někoho, kdo má všeobecný přehled a ví na koho venku se obrátit, když tu a tam potřebuje naprogramovat mikrokontolér nebo vytvořit firemní webovou stránku - prostě firma co se tím prioritně nezabývá si nemůže dovolit zaměstnávat a platit experta.
Veselá příhoda z natáčení:
Svého času se na mne obrátil zákazník a dost arogantně se dožadoval zaslání certifikátu o magnetické permeabilitě našich výrobků (
já jsem měl ty certifikáty pod palcem). Docela mne tím zdivočel, s tímhle pojmem jsem se setkal naposled ve škole. Tak jsem si oživil, wo co go, nakreslil jsem cívku jak se do ní strká kus železa, napsal příslušné vzorečky (
mezitím jsem dělal blbce a poptával jsem se, jestli takový certifikát někdo nevystavuje) a malůvku posla zákazníkovi, jako k čemu mu to bude dobré. Ukázalo se, že chtěl vlastně EMC (
a kdyby nebyl línej a blbej, tak si to mohl stáhnout z webových stránek firmy co jsem v ní měl to potěšení být zaměstnán - ale to jsem mu neřekl)