Domácí elektro kutil

none_

Domácí elektro kutil
« kdy: 25. 09. 2015, 10:27:38 »
Ahoj,
chtěl bych si hrát např s Arduino nebo něčím podobným. Problém u mě je, že jsem gymplák pájením a hardwarem neposkvrněný...:) Tak jsem si říkal, že bych měl začít s něčím úplně nízkoúrovňovým.

Například mě nedávno napadlo, že by se mi líbilo udělat na schody noční osvětlení. Představoval jsem si to asi takhle: pohybový senzor na každém konci schodů, dioda pod každým schodem.

Potřeboval bych radu, kde vůbec začít.:) Nemáte odkaz na nějaký dobrý seriál na netu od úplných základů (skončil jsem středoškolskou fyzikou, takže součástky, postupy, principy)? Popřípadě jméno nějaké učebnice atd...

Díky

turi

Re:Domácí elektro kutil
« Odpověď #1 kdy: 25. 09. 2015, 10:38:57 »
Za sebe doporučuji koupit do úplného začátku obyč digitální multimetr (200 Kč), ATMega8-16PU (3x 40 Kč), nepájivé pole (150 Kč), z ebay-e programátor jako třeba "usbasp" (30 Kč).Návodů na zajímavé projekty s tímto kontrolerem je na webu spousta a člověk si pocvičí programování v C.

Doporučuji také rozebírat a skladovat trochu staré elektroniky na součástky; jinak se vyplatí větší nákupy zadávat třeba na tme.cz, bývají docela levní.

Kit

« Odpověď #2 kdy: 25. 09. 2015, 10:57:37 »
Mohu doporučit Arduino Nano. Dá se použít do nepájivého pole, zasunout do patice i natvrdo zapájet do aplikace. Navíc má mini USB, takže pokud ho budeš programovat, stačí ho kablíkem spojit s PC - není potřebný žádný externí programátor. Cena na ebay kolem 60 Kč je také přijatelná.

Později můžeš přejít na Arduino Mini Pro, které je menší, lehčí, levnější, bez USB a má o něco menší spotřebu. Hodí se však spíš pro finální nasazení.

Lwn

« Odpověď #3 kdy: 25. 09. 2015, 11:40:56 »
Pánové zrovna na noční osvětlení stačí dvě Pirka a dvě relé. Programování netřeba.Pro uplné začátky bych doporučil Základy elektrotechniky 1 a 2. Nám ve šlole stačily. Jsou toho plné knihovny a je tam vše do začátků.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25. 09. 2015, 11:58:54 »
Představoval jsem si to asi takhle: pohybový senzor na každém konci schodů, dioda pod každým schodem.

Tak ja bych zacal tim, ze si zkusim predstavit, jak taham ty draty k tem diodam pod kazdym schodem a jak tam upevnuju ty diody. Hodlate tam ty draty lepit izolepou nabo to po cele delce zasekate, nasledne zazdite a po te znovu vymalujete? Nebo tam date krasnou plastovou krytku? A ty schody budete kazdy vrtat, abyste tam mohl dat tu ledku nebo zase izolepa? Aby to totiz nebylo pracne, jak Cheopsova pyramida.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 25. 09. 2015, 12:04:48 »
Kup si páječku, pájku, kalafunu, dráty, nepájivý pole, prototypovací pole (tam se už letuje, je to destička s dírama, kde si z druhýs trany jednotlivý díry proletuješ mezi sebou jak potřebuješ), Arduino (doporučuju taky nano), Základy elektrotechniky 1 a 2 (velice doporučuju!) a pak nějaký součástky. Do začátku nejspíš diody, rezistory, tranzistory, kondenzátory, ...

Nemusíš se obávat, půjde to ;-)

Kit

« Odpověď #6 kdy: 25. 09. 2015, 12:07:30 »
Představoval jsem si to asi takhle: pohybový senzor na každém konci schodů, dioda pod každým schodem.

Tak ja bych zacal tim, ze si zkusim predstavit, jak taham ty draty k tem diodam pod kazdym schodem a jak tam upevnuju ty diody. Hodlate tam ty draty lepit izolepou nabo to po cele delce zasekate, nasledne zazdite a po te znovu vymalujete? Nebo tam date krasnou plastovou krytku? A ty schody budete kazdy vrtat, abyste tam mohl dat tu ledku nebo zase izolepa? Aby to totiz nebylo pracne, jak Cheopsova pyramida.

Nejjednodušší je použít jeden samolepicí dílek (3 diody s jedním rezistorem) diodového pásku na 12V. I ten senzor funguje na 12V. Na to ani není potřebné Arduino - stačí přidat jeden spínací mosfet, který se přímo připojí k tomu pohybovému senzoru.

Kit

« Odpověď #7 kdy: 25. 09. 2015, 12:12:02 »
Je také potřeba počítat s tím, že občas ti nějaká součástka během pájení nebo při chybném zapojení odejde do věčných lovišť. Proto je většinou kupuji ve větším množství, obvykle mě to vyjde i levněji za kus (např. 10 ks za cenu 3 jednotlivých ks).

none_

« Odpověď #8 kdy: 25. 09. 2015, 13:41:27 »

Shody nejsou zdene, ale pouze na nejaky "traverze", takze je pod kazdym schodem dira. Traverza je bila, takze jsem si to predstavoval tak, ze bych bily kablik natahl po ty traverze a diodku prilepil ze spoda na schod.

Btw diky vsem za rady...

Hellraiser

« Odpověď #9 kdy: 25. 09. 2015, 14:42:56 »
No zalezi na tom jaky mas znalosti s elektronikou. Multimetr, pajecka (slangove pajka), cin a kalafuna jsou zaklad.
Pokud ovsem koncis u vymeny zarovky, pak si to bude pro zacatek chtit neco precist a treba si koupit i nejakou detskou stavebnici napr. Voltik II nebo tak neco.

https://cs.wikibooks.org/wiki/Kategorie:Praktick%C3%A1_elektronika  -- nejaky zaklady jsou treba zde
http://www.falstad.com/circuit/  -- jednoduchej simulator zakladnich obvodu, ale bacha je to spis hracka, ktera nesimuluje poskozeni soucastek ( 3 Voltova zarovka tam v pohode bezi na 220V)

Jinak k tomu osvetleni. Necha se to resit vice zpusoby.
Pokud si chces vyhrat se zakladama tak je to krasnej problem pro relatka.Vymyslet to s relatkama by te melo na chvily zabavit a jejich cvakani by nemuselo nikomu vadit.
Pokrocili to zkusi s klopnymi obvody a budou ladit hysterzi.
No a software-isti tam daj attiny85, 5v stabilizator, tranzistor a par odporu. Program bude jednoduchej a zbude dost vyvodu na obsluhu kavovaru a dalkovej ovladac. :-)

Arduino je pekna hracka a na internetu je zpousta navodu co k nemu pripojit a dobastlit. Necha se sehnat i okolo 250,-Kc pokud ti nevadi, ze je to bud cinska kopie nebo kus co neprosel vystupni kontrolou, protoze ma jednu pinovou listu o 1 mm nakrivo. To muze delat problemy se shieldem, ale hadam ze pujde piny shieldu priohnout.
Preju ti hodne uspechu.

k

« Odpověď #10 kdy: 25. 09. 2015, 15:01:48 »
Například mě nedávno napadlo, že by se mi líbilo udělat na schody noční osvětlení. Představoval jsem si to asi takhle: pohybový senzor na každém konci schodů, dioda pod každým schodem.

Není třeba vůbec nic vymýšlet, prostě si necháš odborníkem nainstalovat na stěnu pohybové čidlo s časovou prodlevou, to bude spínat napájecí adaptér k LED pásku. LED pásek si pak sám různě přilepíš na schody.

« Odpověď #11 kdy: 25. 09. 2015, 15:39:04 »

Není třeba vůbec nic vymýšlet, prostě si necháš odborníkem nainstalovat na stěnu pohybové čidlo s časovou prodlevou, to bude spínat napájecí adaptér k LED pásku. LED pásek si pak sám různě přilepíš na schody.
To je vhodná varianto pokud chce u tohoto člověk rovnou končit. V ostatních případech je to nejhorší možné řešení.

Nejjednodušší (na znalosti) řešení je arduino a SR501 senzor, napájené pomocí bucku s lm2577 regulátorem. Pokud se člověk nechce babrat s tranzistorem na sepnutí 12V pro pásek, tak může použít relátko (rellay shield). Všchny ty věci stojí kolem dolaru (klon arduino UNO cca 4 dolary).

Prostě lego s drátkama, s cenou počítám do 15ti dolarů komplet. Člověk se na tom sice prakticky nic nenaučí a to arduino je tu prostě overkill, ale časem se člověk třeba dostane k tomu, že to bude chtít rozsvítim mobilem přes wifi apod ...

karel

« Odpověď #12 kdy: 25. 09. 2015, 15:47:47 »

;D pěkná rada do života "hlavně nic nedělej, nezkouše vše si objednej a zaplať" , to samozřejmě ne,
vzhledem k tomu, že tvojí motivací jistě není jen mít osvětlené schody pokud někdo půjde, ale i se něco naučit tak jak psal nademnou je otázka zda si chceš zaprogramovat, nebo to vyřešit jen pomocí pár součástek a to jak čistě analogově nebo pomocí logických obvodů. Nebo si to můžeš skusit všemi způsoby nota bene když budou natahany kabely a nalepené diody nic ti nebrání viměnit logiku ovládání.

Já jsem softvérář a to řadu let, ale třeba arduino mě oslovilo kvůli jednoduchosti programování a teď nemám namysli jazyk, ale že to připojím k pc přes usb nakopnu ide a šup. Takže za mě asi to arduino klidně čínskej klon, já používám jen je jsou levnější a nestalo se mi že by nefungovaly jo teď nedávno sem na UNO koupil 2,4 displey a strávil pár hodin rozcházením a gooooglenim proc to nemaka, ale při tom hledání člověk narazí na zajímavé věci takže nelze říct, že je to vždy stráta času, holt každý má jiného koníčka a tak by se k tomu mělo přistupovat

k

« Odpověď #13 kdy: 25. 09. 2015, 15:55:02 »
To je vhodná varianto pokud chce u tohoto člověk rovnou končit.

Což je přesně tento případ.

Pokud by se člověk chtěl něco naučit, koupí Arduino a tohle a může udělat hi-tech efekt podle směru chůze. Relátka ani tranzistory shodou okolností netřeba.
http://www.aliexpress.com/item/30-60-72-144-leds-m-WS2812B-Smart-led-pixel-strip-BL-WT-PCB-1m-4m/32429582729.html

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #14 kdy: 25. 09. 2015, 16:09:59 »
http://www.aliexpress.com/item/30-60-72-144-leds-m-WS2812B-Smart-led-pixel-strip-BL-WT-PCB-1m-4m/32429582729.html
Tak to je hustý! Musim si to zapamatovat a jeden takovej si pořídit. I kdyby jen tak na experimenty!