Live distra z flash disku nestartují

marek

Live distra z flash disku nestartují
« kdy: 21. 09. 2015, 12:22:49 »
Zdravím vás všechny.
Mám dotaz. Koupil jsem si více kusů "Sandisk Ultra Fit USB 3.0" , že si na něj nainstaluji system, třeba Minta nebo tak něco, protože třeba dcerušce v HandBooku umřel disk a SSD je docela dražší. Ale nejde na to ani live. Když ho tam nainstaluji a spustím, tak to píše -
device descriptor read/64, error -110
několikrát to stejné s různým error, nakonec - "unable to enumerate USB device" a nakonec to skončí v BusyBox
Zkoušel jsem to několikrát, na různých strojích, různé distribuce, výsledek stejný.
Už 3 dny hledám na různých debatách, ale bez výsledku. Jediné, co jsem našel je tady -
http://forums.sandisk.com/t5/All-SanDisk-USB-Flash-Drives/can-t-boot-a-Mint-Cin-17-1-live-Sandisk-Ultra-Fit-3-0-32GB/td-p/338326
na konci je nějaká trochu rada, co ji moc nechápu a výsledek žádný.
Má někdo z vás nějakou myšlenku ?
« Poslední změna: 21. 09. 2015, 12:42:23 od Petr Krčmář »

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re:problem live cd na flash disku
« Odpověď #1 kdy: 21. 09. 2015, 12:36:14 »
Začal bych tím, jestli jsi nekoupil nějaký fejky... něčím otestuj, že to má opravdu udávanou kapacitu, např. program S3 pod linuxem http://oss.digirati.com.br/f3/ nebo h2testw pod woknama

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re:problem live cd na flash disku
« Odpověď #2 kdy: 21. 09. 2015, 12:39:15 »
Začal bych tím, jestli jsi nekoupil nějaký fejky... něčím otestuj, že to má opravdu udávanou kapacitu, např. program S3 pod linuxem http://oss.digirati.com.br/f3/ nebo h2testw pod woknama
Pardon, jmenuje se F3, ne S3 :D

fedorac

Re:Live distra z flash disku nestartují
« Odpověď #3 kdy: 21. 09. 2015, 13:21:07 »
muze to byt i ovladacema usb3, ja bych zkusil fedoru, ma novy kernel.

getfedora.org nebo tak nejak

ssd disk stoji i  1000 Kc,
rychlosti oproti USB cudlum jsou nasobne vyssi.

http://www.czc.cz/patriot-blaze-60gb/166058/produkt

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 21. 09. 2015, 13:42:33 »
Měl jsem podobný nejasný problém, nevím ovšem vůbec čím to bylo, nicméně při použití staré-malé-pomalé flashky (tuším 8GB) vše jelo správně...

Straces

« Odpověď #5 kdy: 22. 09. 2015, 11:22:05 »
Jo taky mám podobný problém, mám doma 3 různý flash disky se 2 není problém ale s jednou sem nemohl rozjet live distro nikdy (Kingson DT Rxxx).. trochu sem se vtom hrabal a zkoušel ale nic.. tak flashka šla na data a používám na Live (Ubuntu Mate) jinou  ;)

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 22. 09. 2015, 15:31:08 »
mám doma 3 různý flash disky se 2 není problém ale s jednou sem nemohl rozjet live distro nikdy
Jaké jsou jejich velikosti?

marek

« Odpověď #7 kdy: 22. 09. 2015, 20:09:12 »
Ahoj. Mají 32G. A pro ostatní - Já vím, že SSD je něco jinýho, ale,
za 1: když není peníz, tak člověk zkouší levnější varianty.
za 2: jestli je fake nevím, a kapacita pro mně není tak zásadní a tento Sandisk je všude vyhlašován svou rychlostí i cenou.

A když už sem je koupil na to, že levnou budou náhradou za SSD disk, na system, ve 3 kompech a 1 servříku, na data je nepotřebuju
(vím, počet zápisů, ale flaška za 300 se dá lehce vyměnit)
(nic velkýho nikam nenosíme), tak nevím, co teď. Co s vyhozenýma prachama a řešení rychlosti kompů není hotový.
A jinak, Widle už sem cca 15 let ani neviděl, mám všude jen Linux různých verzí, i ve firmě jen todle, dokonce sem 10 let podnikal v PC technologii a spousty zákazníků sem zlomil, Widle už nemají

« Odpověď #8 kdy: 22. 09. 2015, 20:23:58 »
Mne keď nešlo nabootovať z USB kľúča tak to bolo chybou že nemal príznak (flag) boot, doplnil som to buď gparted-e alebo v ekvivalente pre KDE.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 22. 09. 2015, 20:42:18 »
za 2: jestli je fake nevím, a kapacita pro mně není tak zásadní a tento Sandisk je všude vyhlašován svou rychlostí i cenou.
Pozor na to, otestuj, může to být klidně napodobenina s malou kapacitou, která se hlásí jako 32GB, ale reálně to může být cokoliv, klidně giga nebo míň. Taková flaška se pak při zápisu chová korektně, chybu nezahlásí, ale data už nepřečteš, Buď co jde přes kapacitu, tak se přepisuje znovu od začátku (to bys poznal rychle), nebo to prostě skončí na neexistujícím čipu, což poznáš až při pokusu o přečtení, respektive můžeš to i přečíst, ale dostaneš samozřejmě nesmyslný data. (i soubory budou vypadat na první pohled normálně, protože tabulka je na začátku)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 22. 09. 2015, 23:43:14 »
Mne keď nešlo nabootovať z USB kľúča tak to bolo chybou že nemal príznak (flag) boot, doplnil som to buď gparted-e alebo v ekvivalente pre KDE.

A zkousel jste, namisto pouziti live distra, ten system na tu flashku normalne nainstalovat? Vyhodou je, ze se to da normalne updatovat, ukladat data atd. Akrat je vhodne nainstalovat flashhybrid, aby vam logy a podobne tu flashku za tyden neoddelaly. A montovat vsechno s noatime nebo relatime.

Ja takto podobne mel experimentalne Manjaro na ThinkPadu x40, ve kterem se posral disk. Boot z USB z tohohle: http://static.scan.co.uk/images/products/2554334-a.jpg (je to tak male, ze to skoro neleze z konektoru a muze se to tam neechat natrvalo). Home pak byl na SD karte (x40 z SD nebootuje, tak proto).

marek

« Odpověď #11 kdy: 23. 09. 2015, 10:50:59 »
Tak přesto že bych nečekal, že mi velkoobchod TSbohemka prodá fake, nakonec jsem si teda zkompiloval ten F3probe, všechny testy proběhly OK. Opravdu má 32G. Jen teda opravdová rychlost zápisu byla ne psaných 130 mb/s, ale cca 15 mb/s. Ale mám to teda v USB2 a ta rychlost pro mně nebyla až tak zásadní, spíše že je to takový mikropaleček, co skoro není vidět, takže může být v USB furt.

A jasně že první pokus byl takový, že jsem tam dal rovnou instalaci.
Nenapadlo mně, že by byly nějaký problémy, Live už sem měl snad na 50ti různých flaškách, spousty různých verzí, 32 i 64 bit a nikdy sebemenší problém nenastal.
Zapomněl sem ještě napsat jasný info, i proto, aby se další třeba nenapálili. Tady todle je to -
https://www.tsbohemia.cz/sandisk-ultra-fit-usb-3-0-32gb_d201803.html
A ještě, nejsem teda žádnej linuxovej profík, ale žiju s ním 15 let, tak se na mně už něco nalepilo, takže úplně primitivní pokusy myslím není správný radit.
Spíš pokud by to někoho dost zajímalo, tak si přečti ten odkaz, co sem dal úplně začátkem, tam to je asi dost popsaný, na asi 5ti stránkové debatě bez výsledku myslím.

fedorac

« Odpověď #12 kdy: 23. 09. 2015, 11:15:21 »
me fedora jela z usb snad uplne vzdy (pokud pc umel bootovat a nebylo natvrdo uefi),
Mint urcite nema kernel 4.1.

Kdyz tak urcite vsecky zajima rychlost - pres USB3 prosim ;)

# tohle nemusi byt relevantni
echo performance > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor

echo "write test 1 GB"
dd if=/dev/zero of=speedtest bs=1M count=1000 oflag=direct conv=fdatasync
echo "read test 1 GB"
dd of=/dev/null if=speedtest bs=1M count=1000 iflag=direct

## napr tady na notasu
hdparm -i /dev/sda

# Model=ADATA SP900, FwRev=5.8.2
# write
# 1048576000 bytes (1.0 GB) copied, 2.42004 s, 433 MB/s
# read
# 1048576000 bytes (1.0 GB) copied, 2.36472 s, 443 MB/s

#### neni to pissing contest, jen ukazka ####
uname -r
# 4.1.6-100.fc21.x86_64

marek

« Odpověď #13 kdy: 23. 09. 2015, 12:15:39 »
Jasan, na tomto, co píšu mám Mint 17.1 , kernel 3.13.0-37 a USB3 nemám. Ten má možná ten handbook, do kterýho sem to chtěl primárně. A Fedoru jsem sice kdysi před lety používal, ale pak sem si zvykl na debianí verze a to víš, zvyk železná košile. Přejít třeba z Ubuntu na Fedoru je skoro stejný jako když nějakýmu skalnímu Widlaři nutím linux.
Jiný postupy instalace a podobně.
A jsem si skoro jistej, že jádrem to nebude. To spíš ten čip v té flašce, co to řídí, čte a zapisuje nějakým nestandartním způsobem
Dokonce, teď sem si znovu pročítal ten článek na kterej odkazuju a tam borec píše:
I should add that the same problem happens with Fedora and trying to boot from a Sandisk  Ultra Fit 3.0 32GB.
Teda, přiznám, z určitých důvodů poslední dobou nejsem moc english friendly, tak často používám google překladač a možná sem něco i špatně pochopil

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 23. 09. 2015, 12:34:52 »
Tak jsem procetl cely to forum co jsi linknul... jako parametry jadra pri bootu zkus pridat

rootwait rootdelay=30 usbcore.autosuspend=120 usbcore.old_scheme_first=1 usbcore.initial_descriptor_timeout=60 usb-storage.delay_use=10

a s trochou stesti to pujde. Udajne je to zpusobeny timeoutem pri mountovani rootfs, ale je to bez zaruky