Live distra z flash disku nestartují

marek

Re:Live distra z flash disku nestartují
« Odpověď #15 kdy: 23. 09. 2015, 14:02:33 »
tak sem na jedné z těch flašek zeditoval syslinux.cfg, vytvořený to bylo unetbootin-em, -

default menu.c32
prompt 0
menu title UNetbootin
timeout 100

label unetbootindefault
menu label Default
kernel /ubnkern
append initrd=/ubninit file=/cdrom/preseed/xubuntu.seed boot=casper rootwait rootdelay=30 usbcore.autosuspend=120 usbcore.old_scheme_first=1 usbcore.initial_descriptor_timeout=60 usb-storage.delay_use=10 --- persistent

label ubnentry6
menu label "Xubuntu iso" {
      set root=(hd0,msdos2)
      set soubor=/iso/xubuntu.iso
      loopback loop $soubor
      root=(loop)
      linux /casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=$soubor
      initrd /casper/initrd.lz
      }

a dle dalších popisů -
http://forum.root.cz/index.php?topic=9118.0
sem zkusil i přímo montovat ISO, obojí nejde,
parametry to poslechlo, protože to startuje v txt režimu, a je tam vidět spousta chyb začínajících takhle-
 "usb 1-1: device not accepting address 2, error -110"
a tak dál. Ono to psalo i něco jako " usb 1-1 new full-speed USB device"
což mi připadá, jako by si to rekonektlo ty USBčka a tím to padlo, ale to samý to dělá na každým PC co najdu, takže železem to nebude

nobody

« Odpověď #16 kdy: 23. 09. 2015, 17:30:14 »
michas dohromady syslinux a grub, to jen v tomto vlakne, nebo to mas tak na flash? :) pres co ti to zkutecne startuje?
syntaxt druheho odstavce je pro grub, jen krome zacatku kterej je syslinux(label xy, menu label), a zbytecne nastavujes prvotne root aby jsi to nepouzil a pak prenastavil...
dej do /boot/grub/grub.cfg:
Kód: [Vybrat]
menuentry "Xubuntu iso" {
      set soubor=/iso/xubuntu.iso
      loopback loop $soubor
      root=(loop)
      linux /casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=$soubor
      initrd /casper/initrd.lz
      }
pokud nemas aktivni/nainstalovanej grub, tak ho nainstaluj:
sudo grub-install --boot-directory=/cesta/k/flash/boot /dev/jmeno_zarizeni
Mam "SanDisk Corp. Cruzer Fit 32GB", tedy USB2 verzi te tve flasky a chodi ok... mozna zkus tu tvoji opravdu nekde v USB3 portu
btw: pro zajimavost, jake ma realne cteni v USB2 portu?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 23. 09. 2015, 21:19:09 »
No, neslo by v tom live distru nejal zablacklistovat USB3 ovladac, aby se vyloucilo, ze neblbne ten, minimalne s temito flashkami? Kdyz se kdysi na Linuxu objevilo USB2, tak to take zrovna nebyl zadny orgasmus a obcas se problemy resily vyhozenim ovladace.

marek

« Odpověď #18 kdy: 24. 09. 2015, 11:06:24 »
Já vím, trochu chaoticky sem to vrtal. Ta konkrétní flaška byla zapsaná pomocí unetbootin a ten používá syslinux, já sem tam dopsal řádky co sem někde našel, jak Grub montuje a startuje z ISO.
Viditelně to bylo špatně.
Protože dnes sem zkoušel jinou variantu, korektně nainstalit Grub zhruba dle tohoto popisu:
http://www.pendrivelinux.com/install-grub2-on-usb-from-ubuntu-linux/
Ne teda úplně jak popisuje, ale zkopíroval sem tam stažený Xubuntu.iso, podle grub.cfg co si to stahlo přejmenoval na ubuntu.iso a ono to klidně nabootovalo a jede.
Relativní výhoda tohoto je, že se na flašku nic nezapisuje, takže je snad nesmrtelná  ::) , ale člověk neprovede žádný trvalý změny.
Ale i tak, konečně !!!!!!!!! něco mi startuje, po týdnu zoufalýho experimentování.
Jen teda nemám řešení disku pro můj domácí servřík, kde běží pošta a pár maličkostí, a foukl v něm SSD disk.
I když, jak to teď píšu a přemýšlím jak to napsat mně napadlo - Teď běží ze starší flašky, kompletní instalace i konfigurace.
Je to ve standartní konfiguraci, takže asi každou chvilku zakalí na počty zápisů.
Že bych si z toho udělal iso ? Jen změnil pár cest pro ukládání pošty a drobnůstek na další pártišnu na té flašce. A tím bych i automaticky zamezil přepisování, i případní hekři (hackeři) ;D by měli smůlu, není co přepsat.
Co vy na todle ?
V každým případě díky, dokopali ste mně do celkem úspěšných konců

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 24. 09. 2015, 16:35:14 »
Jen teda nemám řešení disku pro můj domácí servřík, kde běží pošta a pár maličkostí, a foukl v něm SSD disk.
I když, jak to teď píšu a přemýšlím jak to napsat mně napadlo - Teď běží ze starší flašky, kompletní instalace i konfigurace.
Je to ve standartní konfiguraci, takže asi každou chvilku zakalí na počty zápisů.
Že bych si z toho udělal iso ? Jen změnil pár cest pro ukládání pošty a drobnůstek na další pártišnu na té flašce. A tím bych i automaticky zamezil přepisování, i případní hekři (hackeři) ;D by měli smůlu, není co přepsat.
Co vy na todle ?
V každým případě díky, dokopali ste mně do celkem úspěšných konců

A updatovat to hodlate presne jak??? Konkretne z mail serveru s deravym softem bude za pul dne cochcarna pro spamery nebo jine suliny.

Jestli vas drasaji pocty zapisu a mate tam dost pameti, tak nainstalujte a nalezite nakonfigurujte flashhybrid a nekam do cronu si dejte fh-sync treba jednou za hodinu. Jinak to take muzete rozdelit na dve flashky - jedna na system, kam se moc nepise, druha na data a logy. A nezapomente montovat s noatime nebo relatime.

nobody

« Odpověď #20 kdy: 24. 09. 2015, 21:39:24 »

ten postup je v podstate totoznej s tim co sem psal, akorat ze v grub.cfg maj nastavenej automatickej timeout :) tak hlavne ze ti to funguje :)

a zmeny ukladat muzes i tak, jen je potreba v korenu flasky vytvorit image casper-rw (a pripadne home-rw pro oddelene zmeny v /home) a pridat kernel parametr persistent v grub.cfg (za vmlinuz)
pripadne pokud chces mit ruzne pro vice *buntu iso, nebo ho nechces mit v korenu flasky tak pridat persistent-path=/flash/cesta/k/casper-rw (primo jak je na flash, bez /dev, /mount/ atd)

# vytvoreni souboru - count je jeho velikost v kB
dd if=/dev/zero of=casper-rw bs=1024 count=512000

# vytvoreni filesystemu
mkfs.ext2 casper-rw

marek

« Odpověď #21 kdy: 26. 09. 2015, 09:24:38 »
Tak zatím sem moc nepokročil. To víte, člověk musí dělat i jiný věci než furt sedět u kompu. ;D
Jen teda sem nainstaloval Flashybrid na servřík, hezká rada, nikde sem se nedočetl že něco takovýho je napsaný.
Ale nenašel sem k tomu žádnej manuál, jen teda v /usr/share/doc postup jak to pustit.
A Postfix se brání se mnou komunikovat, píše že se mám podívat do logu a všechny, co sem našel, včetně /ram mají velikost 0.
Jinak na handbooku sem pustil zase instalaci, ale Xubuntu, ne Mint a to se chová tak jak píšou v té konfeře kterou sem první našel.
Dyž to padne do busyboxu, vytáhnu a strčím flašku, napíšu exit a naběhne to. Tak sem si tam doházel věci co chci, office a tak a asi z toho udělám ISO co budu startovat, Home bych měl na další pártišně a bylo by.
Jen teda trochu mě trápí že nejede pošta, a vypnout na servříku flashybrid se mi nechce, přece jen, když to na té flašce asi 3 týdny běželo tvrdě, tak asi už má 5 minut před smrtí.
Napadá někoho z vás něco ?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 26. 09. 2015, 12:30:25 »
Jen teda sem nainstaloval Flashybrid na servřík, hezká rada, nikde sem se nedočetl že něco takovýho je napsaný.
Ale nenašel sem k tomu žádnej manuál, jen teda v /usr/share/doc postup jak to pustit.

Tak kdyz se mrknete do konfiguraku, tak je to snad vicemene jasne. Aspon na Raspbianu. A je potreba to povolit v /etc/default.

marek

« Odpověď #23 kdy: 27. 09. 2015, 08:28:09 »
to víš, že prohlížím konfy, sou sice docela okomentovaný, ale těžko se tam dočtu, proč nejde pošta a nezapisuje se nic do logu.
Jediný, co tam je, je že pro poštu je třeba brát i /var/mail což tam jasně mám a jediný, co sem měnil je použití ram, bylo tam nastavených 92m, tak sem to zakomentoval, protože v popisu píše, že bez parametru to bere 50% dostupné

marek

« Odpověď #24 kdy: 27. 09. 2015, 10:14:26 »
kluci, používáte to někdo na ubuntu ? Po tom, co sem povolil víc paměťi už thunderbird s postfixem, dovecotem sice mluví, ale podle logu to přijímá zvenčí maily, ale ukládá to někam do virtuálu a userovi se nic neukáže, t.j. pošta se nenávratně ztrácí

marek

« Odpověď #25 kdy: 27. 09. 2015, 10:28:04 »
Tak zase změna, potom co sem do ramstore dopsal cestu /var/lib už se zdá že to nějak funguje snad už všecko

marek

« Odpověď #26 kdy: 30. 09. 2015, 08:34:20 »
Tak znova píšu.
Já BLBEC sem na nastavený servřík instaloval flashybrid, aniž sem si před tím udělal zálohu, a teď nejsem schopen se vrátit zpátky.
Ten flashybrid má spousty chybiček, na poštovní a web servr se zcela nehodí, neuloží žádný změny, nejde nic nainstalovat, konfigurovat a tak.
A dokonce, nejde ani vypnout, abych ho mohl vyhodit. I když ho zakážu v default, tak stejně nějak napůl naběhne, protože všecko je RO a nic nefunguje a nejde dělat.
Ona ta app sice vypadá hezky, ale je to soft starý 10 let, bez jakýkoliv update a dokumentace.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 30. 09. 2015, 10:41:52 »
Tak jaksi nelze nainstalovat flashhybrid, aby se neukladaly zmeny a pak si stezovat, ze se neukladaji zmeny. Muzete leda z cronu obcas pustit fh-sync. Nicmene to, ze flashhybrid drzi veci v RAM, by melo byt zcela transparentni. Otazka je, co se stane, kdyz dojde RAM, tedy napriklad jak moc mailu vas server obsluhuje.

A pokud vite, ze urcitemu softu prace s flashhybridem moc nejde, budete ho muset nakonfigurovat tak, aby flashhybrid odpovidajici adresare neobsluhoval. I nadale pak muze obsluhovat napriklad logy, ktere jsou jednou z veci, kam se furt pise.

Ja ho mam na Raspbianu a potize s nim nemam. Zmeny ulozi pri fh-sync nebo pri rebootu/shutdownu - pokud ne, je neco spatne.

Pokud na Ubuntu nereaguje ani na zakaz v /etc/defaults, tak se spis ptejte, co zase soudruzi z Canonicalu dokopali. Mozna jste narazil na jede z cetnych bugu Ubuntu.

Jinak odstraneni flashybridu by nemel byt takovy kumst. Prinejhorsim muzete napriklad strcit SD kartu do jineho stroje a z /etc/rcX.d vyhazet symlinky flashhybridu nebo na zacatek startovaciho skriptu pripsat exit. Ale u mne to chodi tak, ze kdyz do /etc/default/flashybrid dam ENABLED=no, tak po rebootu nebezi.

Ja nerikam, ze je flashhybrid dokonaly, akorat ze pro me funguje a zatim jsem na problemy nenarazil. Akorat ze zacatku, kdyz jsem mel v systemu nejakou tu botu, tak jsem dospel k zaveru, ze bude jednodussi napred vse rozchodit a pak teprve zapnout flashhybrid.

marek

« Odpověď #28 kdy: 01. 10. 2015, 10:48:15 »
To co píšeš je jasná pravda. Flashybrid je hezká pomůcka. Že se nic neukládá byla má potřeba.
A edituju to jasně tak že musím flašku strčit do druhýho kompu. Protože změny se neuloží ani po restartu. Pravda, fh-sync sem teda ještě nezkusil.
Ale při pokusu o vypnutí sem to zakázal v default, a v RCx sem nenašel o něm ani zmínku, což nechápu, jak startuje.
Teda, je v rc0 a rc1 jako kill, ale jinde sem ho nenašel.
A ono to bylo před inst. nastavený, a teď s flashybridem to nestartuje třeba rc.local, kde startuju služby který sou potřeba, takže po jakýmkoli vypnutí, restartu musím ručně startovat.
 :-[

marek

« Odpověď #29 kdy: 01. 10. 2015, 10:58:56 »
Jen teda ještě. Teď sem zkusil fh-sync a píše mi to "/ram/a různý adresáře" is busy. tak nevím jestli a co to uložilo :D