Já vím, trochu chaoticky sem to vrtal. Ta konkrétní flaška byla zapsaná pomocí unetbootin a ten používá syslinux, já sem tam dopsal řádky co sem někde našel, jak Grub montuje a startuje z ISO.
Viditelně to bylo špatně.
Protože dnes sem zkoušel jinou variantu, korektně nainstalit Grub zhruba dle tohoto popisu:
http://www.pendrivelinux.com/install-grub2-on-usb-from-ubuntu-linux/Ne teda úplně jak popisuje, ale zkopíroval sem tam stažený Xubuntu.iso, podle grub.cfg co si to stahlo přejmenoval na ubuntu.iso a ono to klidně nabootovalo a jede.
Relativní výhoda tohoto je, že se na flašku nic nezapisuje, takže je snad nesmrtelná

, ale člověk neprovede žádný trvalý změny.
Ale i tak, konečně !!!!!!!!! něco mi startuje, po týdnu zoufalýho experimentování.
Jen teda nemám řešení disku pro můj domácí servřík, kde běží pošta a pár maličkostí, a foukl v něm SSD disk.
I když, jak to teď píšu a přemýšlím jak to napsat mně napadlo - Teď běží ze starší flašky, kompletní instalace i konfigurace.
Je to ve standartní konfiguraci, takže asi každou chvilku zakalí na počty zápisů.
Že bych si z toho udělal iso ? Jen změnil pár cest pro ukládání pošty a drobnůstek na další pártišnu na té flašce. A tím bych i automaticky zamezil přepisování, i případní hekři (hackeři)

by měli smůlu, není co přepsat.
Co vy na todle ?
V každým případě díky, dokopali ste mně do celkem úspěšných konců