Linux je pomalý

Martin90

Linux je pomalý
« kdy: 16. 09. 2015, 17:22:11 »
Zdar všem,
Tohle není pokus o žádný flameware nebo něco v tom stylu.
Možná je to pouze můj subjektivní pocit, ale v porovnání s windows 10 je například ubuntu (14.04 LTS) vyloženě šnek. Nevím čím to je, ale systém se mi zdá dost zabržděný v porovnání s okny. Můžete někdo nabídnout nějaké obecné rady jak systém zrychlit?
Moje konfigurace:
Celeron G1620, 4GB Ram, 550Ti ... více zde: http://www.euro.com.pl/komputery-stacjonarne-pc/hp-hp-pro-3500-g2-g1620-500gb-4gb-w8-1.bhtml#opis (sorry je to polsky, ale neměl by to být problém, odkaz vede na specifikaci).

PS: jakého zrychlení docílím výměnou disku na SSD? Díky

« Poslední změna: 16. 09. 2015, 22:40:27 od Petr Krčmář »

kk

Re:Pomalý linux
« Odpověď #1 kdy: 16. 09. 2015, 17:42:59 »
a co konkretne je jako pomale, podle mne takhle obecne to nemuzes srovnavat je potreba udelat benchmark na linuxu, potom na windows a pak vyvozovat nejake zavery.

Danny

« Odpověď #2 kdy: 16. 09. 2015, 18:09:59 »
Možná by stálo za pokus zkusit lehčí desktopové prostředí: nainstaluj balíček xubuntu-desktop a pak při přihlašování zvol, že chceš toto prostředí (to už nechám na tobě, sám Ubuntu nepoužívám tak nevím kde se to tam přesně volí) a vše by mělo být svižné.

neruda

« Odpověď #3 kdy: 16. 09. 2015, 18:23:57 »
co je pomale? treba i graficke odezvy preklikavani oken, nebo nektere aplikace?
Obecne by mel byt lehky linux - treba lubuntu o kus sviznejsi nez win 10 ...

« Odpověď #4 kdy: 16. 09. 2015, 18:25:04 »
No jak bylo receno, dokud nepopises svuj problem trosku vic konkretneji, tak ti tezko nekdo dokaze poradit.
Duvodu muze byt mnoho, od problemu s HW, pres SW az po placebo efekt.

Napada me treba, ze bys mohl mit teoreticky problem s driverama graficke karty (jestli jedes na tech open-source) a ty pomalu vykresluji Unity, coz pak pusobi, ze je prostredi line.

libcha

« Odpověď #5 kdy: 16. 09. 2015, 21:33:59 »
Já bych se autora zastal - když jsem přecházel z XPček na TEHDEJŠÍ linuxová distra, vnímal jsem, že widle jsou jakési plynulejší a jakýkoli linux jakoby laguje, skládáním milisekundy k milisekundě se práce zdála těžkopádnější. Teď už to nevnímám - zlepšil se hardware, linux dospěl a má lepší ovladače všeho, zvyknul jsem si - a naopak u widlí proklínám pomalé starty, celkově časté záseky při hrabání diskem apod.

Stejně jako ostatní bych doporučil něco jiného než Unity - buďto lehká desktopová prostředí (LXDE, XFce), nebo vyspělejší prostředí (Gnome3 / Cinnamon). Dále se pokusit nainstalovat grafické ovladače od výrobce.

Z filisofického pohledu si myslím, že linux si stále nese břímě serverového systému a desktopové hračičky jako zvuk, akcelerovaná grafika a ryze desktopové aplikace jsou stále o krůček pozadu. U widlí je to přesně naopak, ty jsou zas na serveru jaksi slátaninou. Snad se to zlepší s odchodem Xek ?

« Odpověď #6 kdy: 16. 09. 2015, 21:46:57 »
Tož esli je to pomalejší, tož to je fakt blbé.

(laeli, zase se ti nechce přihlašovat?)

Daniel Kozak

« Odpověď #7 kdy: 16. 09. 2015, 23:05:23 »
Zdar všem,
Tohle není pokus o žádný flameware nebo něco v tom stylu.
Možná je to pouze můj subjektivní pocit, ale v porovnání s windows 10 je například ubuntu (14.04 LTS) vyloženě šnek. Nevím čím to je, ale systém se mi zdá dost zabržděný v porovnání s okny. Můžete někdo nabídnout nějaké obecné rady jak systém zrychlit?

Tak v praci ma nekolik kolegu ubuntu a je to snek, celkove je to zbrzdene o proti jinym distrum, davam to za vinu unity prostredi, na xubuntu tento jev neporozuji. Osobne nejlepe mi slapou distra zalozena na archu napr manjaro
Citace
Moje konfigurace:
Celeron G1620, 4GB Ram, 550Ti ... více zde: http://www.euro.com.pl/komputery-stacjonarne-pc/hp-hp-pro-3500-g2-g1620-500gb-4gb-w8-1.bhtml#opis (sorry je to polsky, ale neměl by to být problém, odkaz vede na specifikaci).
Tak neni zadne delo, ale melo by to stacit, je tam slapsi grafika, ale intel ovladace pro linux jsou jakztak ok, zalezi jestli se v ubuntu vyuziva uxa nebo sna accelmethod.
Citace
PS: jakého zrychlení docílím výměnou disku na SSD? Díky

Tak pokud ti prijde ze ti pomalu nabiha system a celkove dlouho trva nacitani aplikaci tak ano. Osobne po prechodu z normal disku na ssd jsem mel pocit jako bych mel 20x vykonejsi pc.

VK

Re:Linux je pomalý
« Odpověď #8 kdy: 16. 09. 2015, 23:33:18 »
Nějak se tu nikdo nezeptal na souborový systém, tak se ptám já. Je to btrfs, ext4, xfs, nebo jsou třeba data na NTFS? Myslím že tohle je také docela zásadní...

« Odpověď #9 kdy: 17. 09. 2015, 00:22:08 »
Nějak se tu nikdo nezeptal na souborový systém, tak se ptám já. Je to btrfs, ext4, xfs, nebo jsou třeba data na NTFS? Myslím že tohle je také docela zásadní...

;D ;D ;D
Další plusy pro ty linuksy.

Ještě by stálo za to, zeptat se tazatele, jaký tam má řadič.

VK

« Odpověď #10 kdy: 17. 09. 2015, 08:52:48 »

;D ;D ;D
Další plusy pro ty linuksy.
Ještě by stálo za to, zeptat se tazatele, jaký tam má řadič.

"Plusy pro linuksy" to rozhodně jsou, na rozdíl od Win si může fs svobodně vybrat podle účelu, ke kterému má systém sloužit. Pokud potřebuje rychlý přístup na disk, je btrfs chyba, ale má zase jiné přednosti... Samozřejmě SSD nic nezkazí.

VK

« Odpověď #11 kdy: 17. 09. 2015, 09:06:55 »
Ještě ohledně toho, jakého zrychlení se dosáhne výměnou rotačního disku za SSD: doma i v práci mám stejný OS (openSUSE 13.1) a hardwareově celkem srovnatelný počítač. Rozdíl je v tom, že doma mám SSD, a v práci občas tluču hlavou o stůl (z větší části způsobené "rychlostí" PC).

pepa

« Odpověď #12 kdy: 17. 09. 2015, 09:20:04 »
cs,
pokus ti prijde ubuntu zasekany, tak mozna nemas spravne nebo vubec nainstalovany ovladac grafiky, pak vse musi pocitat procik a unity pres procik je neco sileneho, moc dobre to znam

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 17. 09. 2015, 09:42:41 »
Tedy jestli mu to frci pres framebuffer, tak to musi byt k posrani.

TKL

« Odpověď #14 kdy: 17. 09. 2015, 10:11:22 »
cs,
pokus ti prijde ubuntu zasekany, tak mozna nemas spravne nebo vubec nainstalovany ovladac grafiky, pak vse musi pocitat procik a unity pres procik je neco sileneho, moc dobre to znam

Souhlas. Ovladače grafiky je to první, na co bude potřeba se zaměřit.

Tedy jestli mu to frci pres framebuffer, tak to musi byt k posrani.

:-) možná i hůř...