Za roky používání Linuxu jsem vyzkoušel kdeco.
Ext2 - pomalá kontrola souborového systému, navíc vynucovaná po pádu systému (nemá žurnál), jde zvětšit i zmenšit.
Ext3 - přidává žurnál, výše uvedené zdržení tedy nastává jen podle plánu po určitém počtu připojení.
XFS - vcelku rychlé připojení a obnovy po pádu systému, žurnál i na kvóty, ale časté pády mohou strukturu poškodit, jde zvětšit nejde zmenšit.
ReiserFS3 - dobrá odolnost vůči pádům systému, obnovy po pádu jsou u větších oddílů poněkud zdlouhavé, jde zvětšit i zmenšit.
JFS - rychlé připojení i kontroly, dobrá odolnost vůči pádům systému, malá spotřeba místa na vnitřní struktury, nejde zmenšit, v novějších jádrech (>~ 2.6.30) někdy zamrzá na některých strojích, navíc práce s adresáři s mnoha soubory (řádově desetitisíci) je trochu pomalá.
Ext4 - používám poměrně krátce (tak dva roky), ale jeví se odolný vůči pádům systému, obnova probíhá rychle a kontrola rovněž, jde zvětšit i zmenšit.
Na menší oddíly (do 20 GB) mi i dnes dobře poslouží ReiserFS. JFS mi přišel lepší, ale nějak se objevilo zamrzání na některých počítačích, jehož příčínu jsem nenašel. Na serveru ho mám dodnes a není s ním problém. Na nový stroj bych dal Ext4, oproti svým předchůdcům Ext2/3 pracuje nejen spolehlivě, ale i rychle.