Notebook pro studenta informatiky MFF UK

Tonda

• 695
    • Zobrazit profil
Re:Notebook pro studenta informatiky MFF UK
« Odpověď #15 kdy: 21. 08. 2015, 14:18:21 »
Je rozdíl HD+ a FullHD na 14" k programování poznat?
Jsou na 14" větší klávesy, když chybí numerická oproti 15"
Jsou nějaké alternativy? (HP ani Dell jsem moc nezkoumal, konstrukcí se vždy dostanu zpět k TPům)
A vyplatí se kvůli ceně počkat si ještě pár týdnů?
Z jakého důvodu může být T-series se slevou 40%, byť rok stará.
Imo ten rozdíl v rozlišení je významný, klávesy mají standardní 0.75" rozteč, menší bývají akorát na 10"-11" zařízeních. Osobně si myslím, že numerická klávesnice je pro programátora a matfyzáka je přínosná, když dělám něco na notebooku, tak mi chybí, i když neprogramuji, takže bych to zohlednil, leda bys chtěl používat externí klávesnici.

Z těch dvou bych bral ten první.

to snad není pravda

« Odpověď #16 kdy: 21. 08. 2015, 14:25:26 »
Nemá smysl kupovat nový notebook, kvalita zpracování šla za posledních několik let ve stejné cenové hladině značně dolů, navíc stále častěji nelze dělat zásahy do HW, proto doporučuji koupit starší a osvědčený T520 ~ http://www.gigacomputer.cz/zbozi/755706-lenovo-thinkpad-t520.html za necelých 10 tisíc, za dalších 5 tisíc 500 GB SSD ~ http://www.czc.cz/samsung-ssd-850-evo-500gb-basic/164761/produkt a to vyměnit za stávající HDD, které si můžeš narvat třeba do desktopu. Ještě můžeš notebook přepastovat a máš daleko lepší setup, než když koupíš nový o deset tisíc dražší.

heh

« Odpověď #17 kdy: 21. 08. 2015, 15:56:43 »
Je rozdíl HD+ a FullHD na 14" k programování poznat?
Jsou na 14" větší klávesy, když chybí numerická oproti 15"
Jsou nějaké alternativy? (HP ani Dell jsem moc nezkoumal, konstrukcí se vždy dostanu zpět k TPům)
A vyplatí se kvůli ceně počkat si ještě pár týdnů?
Z jakého důvodu může být T-series se slevou 40%, byť rok stará.
Imo ten rozdíl v rozlišení je významný, klávesy mají standardní 0.75" rozteč, menší bývají akorát na 10"-11" zařízeních. Osobně si myslím, že numerická klávesnice je pro programátora a matfyzáka je přínosná, když dělám něco na notebooku, tak mi chybí, i když neprogramuji, takže bych to zohlednil, leda bys chtěl používat externí klávesnici.

Z těch dvou bych bral ten první.

Tady hodně záleží na osobní preferenci... já teda numerickou klávesnici používám jenom opravdu málokdy ... při zadávání delších sekvencí čísel (tel. a pod.) a občas když si při zadávání hesla nejsem jistej, jestli náhodou nemám omylem české rozložení (což je v podstatě jenom při odemykání obrazovky); při programování to v podstatě nepoužiju, protože když člověk používá vim a anglické rozložení tak je pohodlnější používat čísla na první řádce; když používáte VS a často potřebuje myš, tak numerickou klávesnici asi užijete víc.

« Odpověď #18 kdy: 21. 08. 2015, 16:37:23 »
za dalších 5 tisíc 500 GB SSD ~ http://www.czc.cz/samsung-ssd-850-evo-500gb-basic/164761/produkt a to vyměnit za stávající HDD
No ty ses teda poved! radit nekomu EVO sracku nonplusultra. Navic zbytecne 500GB kdyz staci polovina a koupit ultrabay za 4 stovky.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

fedora

« Odpověď #19 kdy: 21. 08. 2015, 16:59:00 »
notas na prodej :
mel jsem ho akorat na par mesicu na vylete, repas, zaruka jeste asi 8 mesicu, HP EliteBook 8460p, 1600x900, docking station, puvodne s diskem, ale mam tam ted SSD, jede jak vino, ale ted jej nepotrebuji.

Nechcete ? Cena mirna ;)

nobody

« Odpověď #20 kdy: 21. 08. 2015, 17:10:42 »
[...]myslím, že numerická klávesnice je pro programátora a matfyzáka je přínosná[...]

ja myslim, ze numericka je opruz, protoze prinos je mnohem mensi, nez to ze hlavni klavesnicovou cast mas pak bokem, pises sejdrem a/nebo dlane se opriraj nesymetricky ;) tedy pokud neni ucetni tak s numerickou nebrat, pokud je ucetni tak dokoupit poradnou numerickou do usb bude stejne pohodlnenjsi ;)

Marek

« Odpověď #21 kdy: 21. 08. 2015, 17:40:02 »
Zdravím,
pročetl jsem odpovědi a děkuji za ně, zvláště pak za ty, které odpovídaly na můj dotaz.

Nemá smysl kupovat nový notebook, kvalita zpracování šla za posledních několik let ve stejné cenové hladině značně dolů, navíc stále častěji nelze dělat zásahy do HW, proto doporučuji koupit starší a osvědčený T520 ~ http://www.gigacomputer.cz/zbozi/755706-lenovo-thinkpad-t520.html za necelých 10 tisíc, za dalších 5 tisíc 500 GB SSD ~ http://www.czc.cz/samsung-ssd-850-evo-500gb-basic/164761/produkt a to vyměnit za stávající HDD, které si můžeš narvat třeba do desktopu. Ještě můžeš notebook přepastovat a máš daleko lepší setup, než když koupíš nový o deset tisíc dražší.
Asi jsem měl hned říct, že chci nový notebook, pracuji na 6 let starém PC a vím jaké to je. Tu odejte tohle to, tu zas tamhleto.  :-\
S notebookem budu co týden cestovat, takže nechci zanedbat baterku a hmotnost. (V tomto ohledu je zajimavý MacBook Air 13 - navíc proti Windows je to Unix)

Na delší práci u stolu by asi stálo zato nějakou pořídit. Tam kde si nebudu moci vzít sebou bude pravděpodobně obdobně na obtíž větší úhlopříčka..

T440 je zaujimava od konkurencie napr. HP Elitebook 840, 850   ci  Zbook 14 ( ci uz starsi ak bude lacnejsie alebo novsie G2)
DELL ma v ponuke Latitude starsi napr. E7440, E5440, E5550.
Děkuji za typy. O Latitude jsem uvažoval. Zajímavé je, že tento T440 se dá nyní sehnat o 10k levněji..

ja myslim, ze numericka je opruz, protoze prinos je mnohem mensi, nez to ze hlavni klavesnicovou cast mas pak bokem, pises sejdrem a/nebo dlane se opriraj nesymetricky ;) tedy pokud neni ucetni tak s numerickou nebrat, pokud je ucetni tak dokoupit poradnou numerickou do usb bude stejne pohodlnenjsi ;)
Děkuji za konstruktivní a jasnou odpověď, tohle určitě vezmu v úvahu.

Máte někdo zkušenosti s tím T440 Touch (není ten lesklý display nepříjemný)?  Dá se programovat na Macbooku Air?  :o :D

Danny

« Odpověď #22 kdy: 21. 08. 2015, 18:06:51 »
i na MacBook Air si muzes dat Linux...

uyt

« Odpověď #23 kdy: 21. 08. 2015, 18:17:22 »
i na MacBook Air si muzes dat Linux...
Tak určitě... jen je potřeba zvážit jestli to s těma všema speciálníma konektorama, na který si člověk musí pořídit adaptéry, stojí za to.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 21. 08. 2015, 19:04:14 »
Máte někdo zkušenosti s tím T440 Touch (není ten lesklý display nepříjemný)?

Leskly display je vzdy velmi neprijemny. Jak je okolo trochu vice svetla, clovek akorat vymysli, jak to nastelovat, aby se nevidel, jak v zrcadle a aby nevidel akorat vselijake odlesky. Venky se to pak snad neda vubec pouzit, to si rovnou muzete koupit zrcadlo a vyjde to levneji. Nejhorsi je to na tmave obrazovce, napriklad v terminalovem okne. A jestli je to navic touch, tak to bych chtel videt, jak ten leskly display za chvili vypada. Krome toho, kdyz budete porad mavat rukama okolo obrazovky, tak vam za par hodin upadnou.

krtek

« Odpověď #25 kdy: 21. 08. 2015, 19:43:50 »
Zdravím,
pročetl jsem odpovědi a děkuji za ně, zvláště pak za ty, které odpovídaly na můj dotaz.

Asi jsem měl hned říct, že chci nový notebook, pracuji na 6 let starém PC a vím jaké to je. Tu odejte tohle to, tu zas tamhleto.  :-\
S notebookem budu co týden cestovat, takže nechci zanedbat baterku a hmotnost. (V tomto ohledu je zajimavý MacBook Air 13 - navíc proti Windows je to Unix)

Na delší práci u stolu by asi stálo zato nějakou pořídit. Tam kde si nebudu moci vzít sebou bude pravděpodobně obdobně na obtíž větší úhlopříčka..

T440 je zaujimava od konkurencie napr. HP Elitebook 840, 850   ci  Zbook 14 ( ci uz starsi ak bude lacnejsie alebo novsie G2)
DELL ma v ponuke Latitude starsi napr. E7440, E5440, E5550.
Děkuji za typy. O Latitude jsem uvažoval. Zajímavé je, že tento T440 se dá nyní sehnat o 10k levněji..

Děkuji za konstruktivní a jasnou odpověď, tohle určitě vezmu v úvahu.

Máte někdo zkušenosti s tím T440 Touch (není ten lesklý display nepříjemný)?  Dá se programovat na Macbooku Air?  :o :D

Ja sam mam x200s, kupovane s 3m zarukou uz pres rok, hazu ho do baglu mezi bortdel, mesic ded jel nonstop. Nebyl jedine problem, vetrak neblbne, stara baterka vydrzi cca 3h a koupil jsem si navic novou baterku.
Stolni pc je stara masina s c2q, puvodne krute taktovana, jeta min rok 24/7/365 a jedine co odeslo je zdroj, u ktereho to lze oznacit za vlastnost jinak bez jakejchkoliv problemu. To ze obcas neco odejde na stare masine nemusi bit o tom ze je stara, ale o chlazeni a o stesti.

Dival jses na vykon tech cpu, jedno ma mensi a druhe stejne vykon v benchmarku jako http://www.gigacomputer.cz/zbozi/815528-lenovo-thinkpad-x220.html , mam od nich i ten svuj, po otevreni vevnitr nebyl ani nasate prach. Zalezi na tobe zda na tom chces delat nebo nadavat ne debilni klavesnici. Za jeden nove koupis tenhle 4x. Asi bych to bral osobne nebo na dobirku a nechal si to otevrit a pripadne si ani neprevzal.

noname

« Odpověď #26 kdy: 21. 08. 2015, 20:28:40 »
Dá se programovat na Macbooku Air?  :o :D

Áno dá úplne plnohodnotne, veľa developerov používa Macy.

yesname

« Odpověď #27 kdy: 22. 08. 2015, 07:10:14 »
Dá se programovat na Macbooku Air?

Spotřební elektronika se na programování nepoužívá. Kup si třeba Thinkpad.

« Odpověď #28 kdy: 22. 08. 2015, 09:16:49 »
Zajimave... kdykoliv koukam na videa z prednasek tak je tam vetsina jablek - kdyz to teda neni ze zaprdenyho eurosojuzu.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Tonda

• 695
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 22. 08. 2015, 14:16:52 »
Jo, to asi může někomu vadit. Je fakt, že na notebooku s numerickou klávesnicí jsem dlouhodobě nepracoval.