Zdravím,
pročetl jsem odpovědi a děkuji za ně, zvláště pak za ty, které odpovídaly na můj dotaz.
Nemá smysl kupovat nový notebook, kvalita zpracování šla za posledních několik let ve stejné cenové hladině značně dolů, navíc stále častěji nelze dělat zásahy do HW, proto doporučuji koupit starší a osvědčený T520 ~ http://www.gigacomputer.cz/zbozi/755706-lenovo-thinkpad-t520.html za necelých 10 tisíc, za dalších 5 tisíc 500 GB SSD ~ http://www.czc.cz/samsung-ssd-850-evo-500gb-basic/164761/produkt a to vyměnit za stávající HDD, které si můžeš narvat třeba do desktopu. Ještě můžeš notebook přepastovat a máš daleko lepší setup, než když koupíš nový o deset tisíc dražší.
Asi jsem měl hned říct, že chci nový notebook, pracuji na 6 let starém PC a vím jaké to je. Tu odejte tohle to, tu zas tamhleto.

S notebookem budu co týden cestovat, takže nechci zanedbat baterku a hmotnost. (V tomto ohledu je zajimavý MacBook Air 13 - navíc proti Windows je to Unix)
Imo ten rozdíl v rozlišení je významný, klávesy mají standardní 0.75" rozteč, menší bývají akorát na 10"-11" zařízeních. Osobně si myslím, že numerická klávesnice je pro programátora a matfyzáka je přínosná, když dělám něco na notebooku, tak mi chybí, i když neprogramuji, takže bych to zohlednil, leda bys chtěl používat externí klávesnici.
Na delší práci u stolu by asi stálo zato nějakou pořídit. Tam kde si nebudu moci vzít sebou bude pravděpodobně obdobně na obtíž větší úhlopříčka..
T440 je zaujimava od konkurencie napr. HP Elitebook 840, 850 ci Zbook 14 ( ci uz starsi ak bude lacnejsie alebo novsie G2)
DELL ma v ponuke Latitude starsi napr. E7440, E5440, E5550.
Děkuji za typy. O Latitude jsem uvažoval. Zajímavé je, že tento T440 se dá nyní sehnat o 10k levněji..
ja myslim, ze numericka je opruz, protoze prinos je mnohem mensi, nez to ze hlavni klavesnicovou cast mas pak bokem, pises sejdrem a/nebo dlane se opriraj nesymetricky
tedy pokud neni ucetni tak s numerickou nebrat, pokud je ucetni tak dokoupit poradnou numerickou do usb bude stejne pohodlnenjsi 
Děkuji za konstruktivní a jasnou odpověď, tohle určitě vezmu v úvahu.
Máte někdo zkušenosti s tím T440 Touch (není ten lesklý display nepříjemný)? Dá se programovat na Macbooku Air?