Notebook pro studenta informatiky MFF UK

Marek

Notebook pro studenta informatiky MFF UK
« kdy: 20. 08. 2015, 20:09:02 »
Dobrý den,
sháním funkční notebook pro programování, linuxení a brouzdání. Jde mi o vyžití na kolejích, s nošením na na přednášky moc nepočítám, snad možná na cvika.

Jde mi hlavně o ergonomii a zpracování, aby se mé ruce a šlachy nebolely.

Konstrukčně se mi líbí Thinkpady, snažím se vybrat něco do 25k Kč, kdyby to mělo svoje opodstatnění může to být víc (35k), ale na programování ve Vimu a Netbeans nechci zbytečně připlácet třeba za grafiku atd. Z Thinkpadů jsem na Alze našel dva zajímavé: 
https://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-e550-black-d2919932.htm          + SSD, FullHD; - nepotřebuju mechaniku ani numeriku
https://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-t440-20b60-09k-d2144651.htm         - vadí na texování, že nemá FullHD (míň řádků?);  + klávesnice, touch display, T series

Děkuji za pomoc při rozhodování, pokud odpovíte, na některou z dalších otázek, uděláte mi radost:
Marek

Je rozdíl HD+ a FullHD na 14" k programování poznat?
Jsou na 14" větší klávesy, když chybí numerická oproti 15"
Jsou nějaké alternativy? (HP ani Dell jsem moc nezkoumal, konstrukcí se vždy dostanu zpět k TPům)
A vyplatí se kvůli ceně počkat si ještě pár týdnů?
Z jakého důvodu může být T-series se slevou 40%, byť rok stará.

Re:Notebook pro studenta informatiky MFF UK
« Odpověď #1 kdy: 20. 08. 2015, 20:17:00 »
Repas starších ThinkPadů by jsem přidal jako další možnost ke zkoumání.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 20. 08. 2015, 20:20:01 »
Neni to tak dlouho, co tu byly mozna tri dikuse na stejne tema. Tak se po nich podivejte a mozna dospejete k zaveru, ze nejlepe repasovany ThinkPad za par supu, protoze je porad solidnejsi, nez ty sracky, co lezou z Lenova ted. Byly tam i nejake doporucene modely a odkazy, kde se daji koupit + snad i nejaka kritika dodavatelu (napriklad jakou davaji zaruku). Pokud nepotrebujete nejake ultrasuper CPU podle posleniho vykriku notebookove mody, tak repas vyjde levneji a clovek ziska kolikrat lepsi kvalitu. A kdyby to za tri roky odeslo, tak se koupi novy a i tak to vyjde levneji. Krom toho novy stroj za ty tri roky s klidem odejde take.

jhhuiii

« Odpověď #3 kdy: 20. 08. 2015, 20:22:16 »
Nevím jak šlachy, ale na záda (mi) sebelepší NB nepomůže, na to je potřeba klávesnice+obrazovka/NB na nějakém podstavci a tam pak moc na vestavěné klávesnici nezáleží.

polo

« Odpověď #4 kdy: 20. 08. 2015, 20:28:46 »
ThinkPady dnes uz daku extra konstrukciu nemaju Lenovo hodne setri a vyrobne vadi su tiez docela caste.
Sam som mal pred nedavnom T440p (sanyo clanky baterky po pol roku 1/3 dole, obycajny plastak, len horcikova platna uprosted doslova platna moc odolnosti nepomohla, velmi hlucne chladenie, klavesnica proti T400 za vela nestala tiez) Nasledujuca rada s broadwellom to trosku zlepsila v par detialoch.

T440 je zaujimava od konkurencie napr. HP Elitebook 840, 850   ci  Zbook 14 ( ci uz starsi ak bude lacnejsie alebo novsie G2)
DELL ma v ponuke Latitude starsi napr. E7440, E5440, E5550.

FULL HD ma zmysel na 15.6 na 14 skor 1600x900,( 1600x900 sa ale nerobia nic ine okrem TN a coskoro uz ani tie takze tam full HD ak je IPS a pod. ma zmysel ale 2560x1600 sa lepsie zvacsuje)

Vacsinou na 15 proti 15 klavesi vacsie niesu aj ked by vdaka vypusteniu numerickej priestor bol.

Hidden

« Odpověď #5 kdy: 20. 08. 2015, 20:56:40 »
Ahoj,
moje postřehy:

Full HD vs ne-full HD: Full HD budeš muset na 14" trochu škálovat, abys na to viděl, takže o počtu řádků to nebude. Budeš ale mít hezky jemné pixely, takže ve výsledku se to na ergonomii čtení textu projeví. Hrál jsem si s kamarádovým MacBookem s retina displayem a je to fakt úžasné.

Repas: Proboha, je 21. století :) Než se do mě pustí ostatní, bych chtěl říct, že sám mám téčkový ThinkPad a uznávám, že i teď po třech letech je v lepším stavu, než by byl notebookový mainstream. Nicméně, kdybych se měl rozhodnout, jestli bych si ho sám od sebe koupím na další 3 roky nebo si za 25k vyberu nějaký mainstream, tak jdu do mainstreamu. Chasi nezestárne, to uznávám, ale vem si, kde se za ty 3 roky posune výkon, technologie, porty a takové věci. Nemáš záruku, kdykoliv ti můře odejít zdroj, baterka bude nejspíš mrtvá, nebudou oficiální drivery pro nové OS, může začít vrzat větrák, disk má taky omezenou životnost, nevíš, kolik zbývá do přecviknutí video kabelu, co vede přes panty... To je jak koupit 15 let starý mercedes "za hubičku", s argumentem že jsou to kvalitní auta. Nakonec zjistíš, že tě ta hubička vyšla dost draho. Telefon si taky nekupuješ ojetý, ne?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 20. 08. 2015, 22:35:15 »
Repas: Proboha, je 21. století :) Než se do mě pustí ostatní, bych chtěl říct, že sám mám téčkový ThinkPad a uznávám, že i teď po třech letech je v lepším stavu, než by byl notebookový mainstream. Nicméně, kdybych se měl rozhodnout, jestli bych si ho sám od sebe koupím na další 3 roky nebo si za 25k vyberu nějaký mainstream, tak jdu do mainstreamu. Chasi nezestárne, to uznávám, ale vem si, kde se za ty 3 roky posune výkon, technologie, porty a takové věci. Nemáš záruku, kdykoliv ti můře odejít zdroj, baterka bude nejspíš mrtvá, nebudou oficiální drivery pro nové OS, může začít vrzat větrák, disk má taky omezenou životnost, nevíš, kolik zbývá do přecviknutí video kabelu, co vede přes panty... To je jak koupit 15 let starý mercedes "za hubičku", s argumentem že jsou to kvalitní auta. Nakonec zjistíš, že tě ta hubička vyšla dost draho. Telefon si taky nekupuješ ojetý, ne?

Je uplne jedno, kam se posune nejaka technologie. Dulezite je akorat to, jestli stroj dela to, co od nej uzivatel potrebuje. Takze pokud stary ThinkPad stiha, je furt lepsi, nez nejaky plastak, co se po zaruce rozlozi na soucastky - hlavne, ze mel vykon a technologie podle posledni mody. A az nebude za par let ten ThinkPad stihat, muze se resit nahrada. Navic jsou prodejci, co k repasu davaji jakousi zaruku. Uvaha, ze dnes si koupim desne kruty hypermoderni stroj a on mi X let vydrzi, je uplne mimo. Nevydrzi, protoze se posere mozna i za kratsi dobu nez to dnesni haraburdi. A stroj za tezke prachy take moralne zastara, takze i s nim stejne budu resit vselihake vifikunace, co si v budoucnu vymysli. Na tom starem ThinkPadu najdu nejspis stejne konektory, jako na novych strojich, snad krome USB3. Drivery na nove OS me moc nelamou. Ty totiz na nove Widle nenajdu po dvou verzich take a navic pise o Linuxu, ktery na tom s temi drivery bude asi lepe, nez Widle 12 s sestihranymi dlazdicemi.

BTW, Mercedes musis koupit 30 let stary. Ten 15 let stary uz stoji za hovno.

jhhuiii

« Odpověď #7 kdy: 20. 08. 2015, 23:04:32 »
...
>vem si, kde se za ty 3 roky posune výkon
až zas tak daleko ne.. napadá mě jedině USB 3.0, moje ~2GHz Llano dvoujádro mi pořád stačí a věci jako rychlost kompilace nejsou tak kritické, že by člověk potřeboval nejvíc nejrychlejšejší nejnovější procesor. Snad jenom na virtualizaci...
>Nemáš záruku, kdykoliv ti můře odejít zdroj, baterka bude nejspíš mrtvá
To může i u nového, u těch méně kvalitních bych se toho dokonce bál i víc než u repasovanýho starýho; baterku do těch repasovanejch dávaj novou, nebo si ji může člověk dokoupit
>nebudou oficiální drivery pro nové OS
Naopak tady to bude mít výhodu, pro ganoo/loonix i pro BSD budou pravděpodobně lepší ovladače, než pro něčeho novýho.
>může začít vrzat větrák, disk má taky omezenou životnost, nevíš, kolik zbývá do přecviknutí video kabelu, co vede přes panty...
S tim diskem je to pravda.... ale zbytkem bych si u novýho byl jistější jenom kdyby šlo o něco kvalitního... což se za 25K sehnat dá, takže jestli na ceně až tolik nezáleží (kromě 25K limitu) asi bych šel do novýho (resp. něčeho, co je chvíli v prodeji, kvůli ovladačům)... ale u repasu by se dalo těch ~15K ušetřit.

davkol

« Odpověď #8 kdy: 20. 08. 2015, 23:50:20 »
Jestli jdeš na matfyz a nehodláš při studiu hrát hry (ehm, UT) nebo pracovat v praxi (s tím hodně štěstí), výkon neřeš. Školní věci můžeš počítat na školních mašinách: buď vzdáleně, nebo v labu. Jestli hodláš jezdit na víkendy domů, zvaž taky, zda chceš se sebou tahat nějaké pádlo.

Osobně jsem si během studia prošel kolečkem 12" 4:3 → 14" 16:10 → 15,4" 16:10 → 11,6" 16:9 + externí 22" LCD  → 12" 16:10 + desktop s 2×20" LCD. Na koleji byl zdaleka nejpohodlnější laptop 15,4" při 16:10 (tj. cca 17" při 16:9), těch pár centimetrů na výšku dělalo neskutečný rozdíl (oproti 14" 16:10, tj. cca 12" 4:3 nebo 15,6" 16:9). Jenže tahat na vlak asi 3kg zrůdu v báglu byl mor. Takže jsem přešel na netbook (na poznámky, do vlaku) a externí monitor. Pak jsem sehnal svoji stávající repasovanou X200T a postavil jsem si levný desktop se dvěma monitory a kdečím k tomu. Je to ovlivněné tím, že jednak 16:10 (nebo 3:2 nebo 4:3) je příjemnější na čtení PDF sázených na A4, jednak píšu mizerně rukou, takže digitizér Wacom s perem je pro mě neuvěřitelně cenný (a fajn jako alternativa k velké tabuli, kterou mám doma nebo které jsou ve škole).

Moje doporučení je jednoznačné: vzít X201T z importpc (záruka) a k tomu externí monitor, klávesnici aj. (buď s dokem, nebo si udělat levný desktop)

nobody

« Odpověď #9 kdy: 21. 08. 2015, 00:41:32 »
Repas: Proboha, je 21. století :) Než se do mě pustí ostatní, bych chtěl říct, že sám mám téčkový ThinkPad a uznávám, že i teď po třech letech je v lepším stavu, než by byl notebookový mainstream. Nicméně, kdybych se měl rozhodnout, jestli bych si ho sám od sebe koupím
[...] Nemáš záruku [...] nebudou oficiální drivery pro nové OS

Nejspis nechapes co je repas, to neni starej notas od nejakeho Hiddena kterej s nim zatloukal hrebiky a strouhal nad nim rohliky ;)
jde o Repas od kvalitniho prodejce/servisu provedena generalka - vycisteni, kontrola, oprava - co dava zaruka 1-2 roky, puvod je ze zahranici od firem kde se s tim zachazelo slusne, vypadaji casto jako nove, protoze kolikrat lezeli ve skrini a vozili se na sluzebku, nosili na zasedacku atd... Nekolik kvalitnich repasu Thinkpadu sem porizoval od http://ImportPC.cz ktere rozhodne doporucuju :)
a v cenovem rozsahu co ma, neni problem vzit novou baterku, novej HDD a SSD a porad mit BRUTALNE KVALITNI zaklad ;)

Oficialni drivery pro nove OS? Linux kterej ho zajima rozhodne neprestane starsi Thinkpady podporovat ;)

« Odpověď #10 kdy: 21. 08. 2015, 01:21:29 »
T420 @ 1600x900px, 16GB RAM, slusny 256GB SSD, USB 3.0 do slotu, ultrabay, nova 9clankova baterka, dock, poradny monitor, klaveska, mys.
Jsi na rozpoctu.

Pripadne to same, ale X220.

Nic co je na trhu v cene kterou pozadujes se tomu nevyrovna(ano jsem stastny majitel teto kombinace).
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #11 kdy: 21. 08. 2015, 10:30:31 »
16 GB RAM poznas zejmena, kdyz budes chtit vyvijet appky pro Android

noname

« Odpověď #12 kdy: 21. 08. 2015, 12:12:08 »

Zase také zlé to nie je, InteliJIDEA+Genymotion viac ako v pohode aj s 8GB RAM

« Odpověď #13 kdy: 21. 08. 2015, 13:26:01 »

Zase také zlé to nie je, InteliJIDEA+Genymotion viac ako v pohode aj s 8GB RAM
8GB pro ten virtual ve kterym to clovek vyviji... a i tak by to treba v netbeanech sneslo vic. je fakt, ze s 12GB (4 tam bylo + 8 pridano) je to tak na hrane, casto mi nejde pustit druhy virtual kdyz potrebuju vystavit fakturu zrovna.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

noname

« Odpověď #14 kdy: 21. 08. 2015, 14:14:05 »
8GB pro ten virtual ve kterym to clovek vyviji... a i tak by to treba v netbeanech sneslo vic. je fakt, ze s 12GB (4 tam bylo + 8 pridano) je to tak na hrane, casto mi nejde pustit druhy virtual kdyz potrebuju vystavit fakturu zrovna.

Netrep blbosti, klasický Android spustený vo virtuále (genymotion) si berie 130Mb + nenažrané Android studio nejakých 800-1000Mb.. ale stále to je na míle od tvojich 8GB :D btw Netbeans na vývoj android aplikácii nepoužíva.